Η ρωσική προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον ΔΟΕ

FILE PHOTO: Models of oil barrels are seen in front of the displayed sign "stop", EU and Russia flag colours in this illustration taken March 8, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η απομόνωση της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία βαθαίνει, καθώς η ΕΕ και οι G7 εξετάζουν αυστηρότερες κυρώσεις που περιλαμβάνουν πλήρη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών πετρελαίου από τη χώρα, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου για τον Μάιο.

Εάν συμφωνηθούν οι νέες κυρώσεις, αναφέρει η έκθεση, τα νέα εμπάργκο θα επιτάχυναν τον επαναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών που είναι ήδη σε εξέλιξη και θα αναγκάσουν τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να κλείσουν περισσότερες πετρελαιοπηγές, με την εξαγωγή πετρελαίου της χώρας να μειώνεται κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακόμα κι έτσι, σημειώνει ο ΔΟΕ, η σταθερά αυξανόμενη παραγωγή αλλού, σε συνδυασμό με την βραδύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, αναμένεται να αποτρέψει ένα οξύ έλλειμμα προσφοράς βραχυπρόθεσμα. Εν μέσω της διευρυνόμενης αβεβαιότητας προσφοράς και ζήτησης, η αστάθεια της αγοράς πετρελαίου παραμένει έντονη, σημειώνει.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μέχρι στιγμής συγκρατηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μετά από μείωση της προσφοράς κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, οι απώλειες ενδέχεται να αυξηθούν σε περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρει η έκθεση.

Η συντήρηση των διυλιστηρίων παγκόσμια και οι περιορισμοί αποθήκευσης επιδεινώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο, οι αγορές αργού και προϊόντων παρουσίασαν αποκλίνουσες τάσεις. Ενώ οι τιμές του αργού κατέγραψαν συνολικά χαμηλότερες τάσεις, οι τιμές ντίζελ και βενζίνης αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ανεβάζοντας τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων και τις τιμές τελικού χρήστη, σημειώνει ο ΔΟΕ.

Η περιορισμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο παγκόσμιο σύστημα διύλισης, σε συνδυασμό με τις μειωμένες εξαγωγές ρωσικού μαζούτ, ντίζελ και νάφθας έχουν επιδεινώσει τη στενότητα στις αγορές προϊόντων, συμπεραίνει.

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ανάκαμψη της ζήτησης κατά το υπόλοιπο του έτους και το 2023, προβλέπει ο ΔΟΕ. Επιπλέον, τα εκτεταμένα lockdown σε ολόκληρη την Κίνα όπου η κυβέρνηση αγωνίζεται να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, οδηγούν σε σημαντική επιβράδυνση τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Για το σύνολο του έτους, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 99,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, σημειώνοντας αύξηση 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση.

Καθώς οι περιορισμοί στην Κίνα χαλαρώνουν, η καλοκαιρινή ζήτηση αυξάνεται και τα καύσιμα αεροπλάνων συνεχίζουν να ανεβαίνουν, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6 εκ. βαρέλια την ημέρα, από το χαμηλό που σημειώθηκε τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Εάν τα διυλιστήρια δεν μπορούν να συμβαδίσουν, οι αγορές προϊόντων και οι καταναλωτές θα μπορούσαν να υποστούν πρόσθετη πίεση, αναφέρει.

Το πρόσφατο σχέδιο 10 σημείων του ΔΟΕ για τη μείωση της χρήσης πετρελαίου περιγράφει μέτρα που μπορούν να ληφθούν αμέσως για να μειωθεί η κατανάλωση και να ανακουφιστεί το χτύπημα που προκαλείται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καταλήγει η έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΔΟΕ περιλαμβάνουν τη μείωση των ορίων ταχύτητας κατά 10 χιλιόμετρα την ώρα, τη μείωση στις τιμές των ΜΜΜ, την καθιέρωση των Κυριακών χωρίς αυτοκίνητο στις μεγάλες πόλεις, την τηλεργασία μέχρι τρεις φορές τη βδομάδα όπου είναι εφικτό, την επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και άλλα.

Σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg, το αργό WTI κυμαίνεται στα 109 δολάρια το βαρέλι, το αργό Brent πλησιάζει τα 110 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο στην αγορά Nymex κυμαίνεται 7,81 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.