Η Ρουµανία τού σήµερα

Του

Ανδρέα Παυλικκά*

 

«Εργατικά δικαιώµατα και κοινωνική σύγκλιση» ήταν το θέµα συζήτησης που διοργάνωσε η Οµάδα Εργαζοµένων της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στο Βουκουρέστι.
Στο σηµαντικό πρώτο µέρος της συνεδρίας καλέστηκαν και µίλησαν ο Υπουργός Εργασίας και εκπρόσωποι των κυριότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας.

Οι Ρουµάνοι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στην οικονοµική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τονίζοντας ότι η χώρα αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα, κυρίως στον εργασιακό και κοινωνικό τοµέα, το ποσοστό ανεργίας είναι σχετικά χαµηλό (4%), όµως σηµείωσαν το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρουµάνοι έχουν µεταναστεύσει στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερµανία (σηµ. στην Κύπρο ζουν και εργάζονται 24.000 Ρουµάνοι).
Ο µέσος όρος του µισθού των Ρουµάνων είναι 450 ευρώ.

Το Βουκουρέστι είναι η βιτρίνα της Ρουµανίας, όπου παρατηρείται η µεγαλύτερη ανάπτυξη και ο µέσος µισθός φτάνει τα 700 ευρώ, τη στιγµή που οι αγροτικές και αποµακρυσµένες περιοχές έχουν παραµεληθεί και ο κόσµος υποφέρει.
Η κυβέρνηση έχει προβεί τελευταία σε µια αύξηση των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων εργαζοµένων του ιδιωτικού τοµέα.

Η συνδικαλιστική οργάνωση είναι χαµηλή, µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται προβλήµατα στις εργασιακές σχέσεις και στο κοινωνικό διάλογο.
Οι τιµές βρίσκονται σε χαµηλά επίπεδα για τους ξένους, για τους Ρουµάνους όµως, µε τους µισθούς που έχουν, θεωρούνται υψηλές –4% το επίσηµο στοιχείο του πληθωρισµού (σηµ. Το προσέξαµε κι εµείς τρώγοντας στα εστιατόρια και βλέποντας τις τιµές στα είδη ρουχισµού).

Παίρνοντας το λόγο έκανα µια ερώτηση-παρατήρηση απευθυνόµενος προς τους συναδέλφους συνδικαλιστές.
Κατ’ αρχάς διερωτήθηκα αν ήταν έτοιµη η Ρουµανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, λαµβάνοντας υπόψη ότι οι κυριότεροι οικονοµικοί και κοινωνικοί δείκτες βρίσκονταν σε πολύ χαµηλά επίπεδα.

Αναφέρθηκα στο ρυθµό ανάπτυξης, το δηµοσιονοµικό έλλειµµα, τους πολύ χαµηλούς µισθούς, το χαµηλό επίπεδο οργάνωσης σε συντεχνίες, την έλλειψη κοινωνικού διαλόγου.
Και επεσήµανα ότι σήµερα, 12 χρόνια µετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρουµανία µαζί µε τη Βουλγαρία έχουν το χαµηλότερο βιοτικό επίπεδο απ’ όλες τις χώρες της Ένωσης.

Συνεπώς, κατέληξα, ποια ήταν τελικά τα οφέλη της Ρουµανίας από την απόφαση να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Οι συνδικαλιστές ή απέφυγαν ή δεν απάντησαν ξεκάθαρα στην ερώτηση-παρατήρησή µου.

Μόνον ένας είπε ότι η Ρουµανία έχει απορροφήσει µόνο το 6% των ευρωπαϊκών κονδυλίων που ανέρχονται σε 4-5 δισεκατοµµύρια ευρώ.

∆εν ξέρω πόσο αληθεύει αυτό, εκείνο όµως που µάθαµε και από προηγούµενες ενηµερώσεις είναι οι µαζικές διαδηλώσεις που έγιναν ενάντια στη διαφθορά που υπάρχει στην κυβερνητική µηχανή.

 

*Οικονοµολόγος-ερευνητής,

µέλος της ΕΟΚΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.