Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις ανταρτών από Υεμένη απειλούν τον εφοδιασμό πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι επιθέσεις ανταρτών από την Υεμένη στις εγκαταστάσεις πετρελαίου του βασιλείου, αποτελούν “άμεση απειλή” για τον παγκόσμιο εφοδιασμό, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σαουδική Αραβία “δεν φέρει καμία ευθύνη” για ελλείψεις σε προμήθειες πετρελαίου, σε σχέση με τις επιθέσεις των Χούθι που στηρίζονται από το Ιράν, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε ανακοίνωσή του. Αυτές οι διασυνοριακές επιθέσεις είναι “άμεση απειλή για την ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες, τις οποίες παρατηρούν οι παγκόσμιες ενεργειακές αγορές”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα μετά που το βασίλειο αναγνώρισε μία προσωρινή πτώση στην παραγωγή, μετά που οι Χούθι επιτέθηκαν σε διυλιστήριο drone. Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να είναι αυστηρή απέναντι αντάρτες Χούθι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επανειλημμένα ξεπεράσει τα $100 το βαρέλι τελευταία, εξαιτίας των ανησυχιών για εφοδιασμό, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές ανέβηκαν ξανά τη Δευτέρα. Το αργό Brent ανέβηκε πάνω από 4%, πάνω από $112 το βαρέλι σε ένα σημείο.

Οι αναλυτές είπαν ότι ο κύριος κινητήριος μοχλός της αγοράς ήταν οι ειδήσεις από την ΕΕ, που ανησυχούν για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ενώ έγινε αναφορά και στις επιθέσεις των Χούθι στην Aramco.

Η επίθεση του drone στο διυλιστήριο YASREF στη βιομηχανική πόλη Yanbu στην Ερυθρά θάλασσα “οδήγησε σε προσωρινή μείωση της παραγωγής του διυλιστηρίου”, είπε ο Σαουδάραβας Υπουργός Ενέργειας την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι η μείωση “θα αντισταθμιστεί από το απόθεμα”, αλλά δεν παρέθεσε αριθμούς.

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον των οποίων η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού στην Υεμένη, έχει επανειλημμένα βάλει στο στόχαστρο το βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών που ανήκουν στον ενεργειακό γίγαντα Aramco, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Υεμενίτες αντάρτες δήλωσαν την Κυριακή ότι εξαπέλυσαν διασυνοριακές επιθέσεις με drone και πυραύλους που στόχευαν μια σειρά «ζωτικών και σημαντικών» εγκαταστάσεων.

Οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, δέχθηκαν πιέσεις να ανοίξουν τις στρόφιγγες ανεφοδιασμού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει σταθερές, τονίζοντας τη δέσμευσή τους για περικοπές παραγωγής που συμφωνήθηκαν από τη συμμαχία παραγωγών πετρελαίου OPEC+ με επικεφαλής το Ριάντ και τη Μόσχα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy