Η σχολική κοινότητα απασχολεί πολύ το Γραφείο Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού

Είτε για τιμωρίες που επιβάλλονται είτε για πειθαρχικά παραπτώματα, είτε για μεταγραφές παιδιών, είτε θέματα συνοδών

 

Έκπληξη διατύπωσε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού γιατί το γεγονός ότι «ο περί Παίδων Νόμος δεν συμπεριλήφθηκε στο πακέτο για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, ενώ μπήκαν πολλοί άλλοι νόμοι για αναθεώρηση». Το χαρακτήρισε ανακολουθία, επειδή κατά τη γνώμη της «έπρεπε να εξεταστούν όλοι οι νόμοι σφαιρικά».

Η Επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισμού του Γραφείου της, ανέφερε επίσης ότι έχει δώσει στη δημοσιότητα τη θέση της και σημείωσε ότι έχει αποσταλεί η θέση στον Υπουργό Παιδείας εδώ και κάποιους μήνες.

Πρόσθεσε ότι έχει συναντηθεί με Ομοσπονδίες Γονέων με ανάπηρα παιδιά και σημείωσε ότι υπάρχει μια μερίδα γονιών που ανήκουν σε οργανώσεις ή άλλες ομάδες, οι οποίες αντιτίθεται με έναν τρόπο στην ενιαία εκπαίδευση, όπως τουλάχιστον το Γραφείο της Επιτρόπου βλέπει ότι πρέπει να αντικριστεί η ενιαία εκπαίδευση μέσα στο Υπουργείο Παιδείας.

Είπε, παράλληλα, ότι αναμένει το νομοσχέδιο για την ενιαία εκπαίδευση για να εκφράσει απόψεις.

Αναφορικά με τα παιδιά με αναπηρία, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι εξέφρασαν κάποιες θέσεις ως προς τον τρόπο που λειτουργούν οι Σχολικές Εφορείες και πώς επιλέγονται οι συνοδοί παιδιών και πρόσθεσε ότι όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται στη θέση που έχει εκδώσει το Γραφείο της Επιτρόπου.

Σε σχέση με τα παράπονα που δέχθηκε το Γραφείο της, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι αυτά είναι ποικίλα, αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και σημείωσε ότι η σχολική κοινότητα απασχολεί πολύ το Γραφείο της Επιτρόπου είτε με τιμωρίες που επιβάλλονται, είτε με πειθαρχικά παραπτώματα, είτε με μεταγραφές παιδιών, είτε για θέματα συνοδών. «Μετά έχουμε παράπονα από αθλητές, γονιούς αθλητών, που αφορούν τις αθλητικές ομοσπονδίες και εκεί έχουμε καταγράψει θέση», ανέφερε.

Μεγάλος όγκος παραπόνων παρουσιάζεται από γονείς σε διάσταση και κυρίως για παρακοές διαταγμάτων.

Αναφορικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε ότι επειδή υπάρχει υποχρέωση άμεσης καταγγελίας οποιουδήποτε προσώπου προς το ειδικό τμήμα της Αστυνομίας και στη συνέχεια επιλαμβάνεται το Σπίτι του Παιδιού όπου γίνονται αμέσως οι οπτικογραφήσεις και οι συνεντεύξεις, πολύ λίγα παράπονα φτάνουν στο Γραφείο της Επιτρόπου άμεσα για σεξουαλικές κακοποιήσεις και για βία στην οικογένεια.

Σημείωσε ότι η όλη διεργασία και διαδικασία που ακολουθείται από το ειδικό τμήμα της Αστυνομίας που διερευνά σε συνεργασία με το Σπίτι του Παιδιού είναι εξαιρετική και πρόσθεσε ότι χρειάζεται σε δύο με τρία σημεία βελτίωση, για τα οποία θα κάνουν εισήγηση και παρατηρήσεις, τις οποίες θα αποστείλουν στο αρμόδιο Υπουργείο. Όπως είπε, εκείνο που υπάρχει είναι η σιωπή και συνέστησε ότι επιβάλλεται ο πολίτης να ενεργοποιείται πριν τα δημοσιεύματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy