Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων δεν καταγγέλλεται πάντα – Οι αριθμοί που σοκάρουν

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων δεν καταγγέλλεται πάντα. Είναι ένα από τα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος ανηλίκων, με τα θύματα κάποιες φορές ή και στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε να μιλούν χρόνια μετά, είτε να μη μιλούν ποτέ.

Όσον αφορά το προφίλ των θυτών, αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ του θύτη. Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Το ίδιο ισχύει και για το θύμα, με τη διαφορά ότι πιο ευάλωτα παιδιά είναι αυτά που είναι πιο “ανοιχτά” σε οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, όχι μόνο σεξουαλικής.

Στην Κύπρο και βάσει εθνικής στρατηγικής που έχει καθοριστεί πριν από τρία χρόνια το Σπίτι του Παιδιού είναι ο χώρος όπου όλα τα θύματα -εφόσον καταγγελθεί ένα περιστατικό- θα μεταφερθούν και εκεί θα γίνει η αξιολόγηση και η διερεύνηση του αδικήματος.
Το Σπίτι του Παιδιού αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων υπουργείων και του Hope For Children.

Συγκεκριμένα εμπλέκονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, η Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2019, παραπέμφθηκαν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και από την Αστυνομία Κύπρου για διερεύνηση σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον παιδιών, συνολικά 368 περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 368 περιπτώσεις, οι 230 αφορούν μόνο το 2019.
Μετά και από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που έγιναν είτε στην Αστυνομία είτε στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και ακολούθως έφτασαν στο Σπίτι του Παιδιού, συγκεντρώθηκαν στοιχεία που αντανακλούν την παγκύπρια εικόνα των καταγγελιών που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Εντούτοις, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως αντανάκλαση της πραγματικότητας, καθώς αφορούν ένα από τα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των παιδιών, το οποίο κυριαρχείται από μυστικότητα και που δεν καταγγέλλεται πάντα.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η κα Αναστασία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου “Φωνή”, ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος του ΣτΠ είναι η προστασία και το συμφέρον του παιδιού για να μπορέσει να αναπτυχθεί -αφού πρώτα ξεπεράσει το τραύμα- σε έναν υγιή ενήλικα. “Αυτός είναι και ένας από τους στόχους της εθνικής στρατηγικής, να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως παιδιά και όχι μόνο ως θύματα”. Ένα από τα πρώτα πράγματα που πλήττεται μετά την κακοποίηση, όπως ανέφερε, είναι η παιδικότητα και η αθωότητά τους. “Και στόχος για όλους εμάς είναι να τα επαναφέρουμε”, πρόσθεσε.

Παραπομπές ανά επαρχία

Οι καταγγελίες που έγιναν και αργότερα παραπέμφθηκαν στο Σπίτι του Παιδιού αφορούσαν από τις 368 μεταξύ Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και τον Οκτώβρη του 2019, 170 περιπτώσεις από Λευκωσία, 64 από Λάρνακα, 91 από Λεμεσό, 8 από Αμμόχωστο, 33 από Πάφο και 2 από άτομα που διαμένουν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι μέσα σε αυτό το διάστημα καταγγέλθηκαν 204 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Αστυνομία και 164 καταγγέλθηκαν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Εκ των 368 περιπτώσεων, οι 178 είχαν στο παρελθόν συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και οι 89 με την Αστυνομία. Οι άλλες βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy