Η σηµασία του οικονοµικού ελέγχου των τοπικών αρχών


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του
Βαλεντίνου Φακοντή*

 

Η σηµασία του οικονοµικού ελέγχου των Τοπικών Αρχών

Σοβαρά ελλείµµατα ελέγχου των οικονοµικών καταστάσεων που τηρούν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής σε πρόσφατη επιστολή του.

Το θέµα των καθυστερήσεων προέκυψε ύστερα από επισκέψεις µου σε δήµους και σε κοινότητες της επαρχίας Πάφου, κατά τις οποίες τέθηκε πολλές φορές το θέµα καθυστέρησης στον οικονοµικό έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος επί σειρά ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα αποταθεί στο Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή στις 7 Ιουλίου 2022 και ζήτησα ενηµέρωση για το καθεστώς που διέπει τον έλεγχο των οικονοµικών καταστάσεων σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην επιστολή του, µε ηµεροµηνία 26/7/2022, ο Γενικός Ελεγκτής προβαίνει σε πολύ συγκεκριµένες διαπιστώσεις που αφορούν αφενός την υποστελέχωση της δικής του υπηρεσίας και αφετέρου τις αδυναµίες δήµων και Κοινοτικών Συµβουλίων να ανταποκριθούν. Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής παραθέτει χαρακτηριστικά στοιχεία για την έκταση του προβλήµατος σε δήµους και Κοινοτικά Συµβούλια, όπως η µη στελέχωση µε καταρτισµένους λειτουργούς, η απουσία εσωτερικού ελέγχου, η τήρηση αµφιλεγόµενης αξιοπιστίας οικονοµικών καταστάσεων και η µη παροχή των αναγκαίων πληροφοριών σε ιδιώτες ελεγκτές για να προβούν σε ολοκληρωµένο έλεγχο.

Στην προσπάθεια επιτάχυνσης του ελέγχου, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ζητήσει πριν ένα χρόνο περίπου προσφορές από εξωτερικούς ελεγκτές. Για τα πλείστα Κοινοτικά Συµβούλια ζητείτο οικονοµικός διαχειριστικός έλεγχος για τη χρονική περίοδο 2019-2023 (5 χρόνια).

Η απόφαση να ανατεθεί ο έλεγχος σε ιδιώτες ελεγκτές, υπό την εποπτεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν απέδωσε τα αναµενόµενα, αφού καθυστερούν οι υπογραφές σχετικών συµβάσεων.

Η απουσία ελέγχου στο παρελθόν οδήγησε σε τρύπες που έχουν σύρει στον οικονοµικό πάτο διαφόρους οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ο αποσπασµατικός ή ελλιπής έλεγχος δεν αποτρέπει οικονοµικές ατασθαλίες ή φαινόµενα που µπορεί να σχετίζονται µε καταχρήσεις.

Ο αποτελεσµατικός έλεγχος των οικονοµικών καταστάσεων κάθε δηµοσίου φορέα αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της δηµοκρατίας. Παράλληλα, η αµεροληψία, ο απολογισµός και η λογοδοσία είναι δράσεις που συνεισφέρουν και ενισχύουν την εµπιστοσύνη των πολιτών στο σύστηµα, προσδιορίζοντας την ισορροπία µεταξύ διοίκησης και διοικούµενου.

Είναι φανερό ότι ο οικονοµικός έλεγχος των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης νοσεί και παρατηρούνται µεγάλες καθυστερήσεις. Θα συνεχίσουµε να παρακολουθούµε στενά το θέµα, µε στόχο να ληφθούν µέτρα από τα αρµόδια υπουργεία για επίλυση του προβλήµατος. Μάλιστα, το θέµα κοινοποιήθηκε ήδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία θα το εξετάσει στα πλαίσια αυτεπάγγελτης συζήτησης για την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2020.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.