Η συνάρτηση της οικονομικής ύφεσης με τα τυχερά παιχνίδια

Οι προβληματισμοί του Δρος Κωνσταντίνου Φελλά για το φαινόμενο στην Κύπρο

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

  • «Υπάρχει σήμερα ένας κοινωνικός ακταρμάς μέσα στον οποίο καλλιεργείται μια νοοτροπία βάσει της οποίας προσπαθούμε να βρούμε πρόχειρες διεξόδους και λύσεις για να βγάλουμε λεφτά»
  • Στην περίπτωση της Κύπρου η πρώτη εμπειρία σε τυχερό παιχνίδι είναι στα τα 12,5 έτη
  • Έξι στους δέκα αξιολογούν, σύμφωνα με την έρευνα, το οικονομικό όφελος ως τον κυριότερο λόγο που παίζουν στοίχημα, ενώ ελαφρώς χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων παίζουν για ψυχαγωγία, το οποίο ανέρχεται στο 49%
  • Πρώτος λόγος συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια είναι η αποκόμιση οικονομικού οφέλους και όχι η διασκέδαση

Τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, είναι ομολογουμένως ενδιαφέροντα, κυρίως όσον αφορά το μέσο όρο ηλικίας όσων έπαιξαν πρώτη φορά, σε κάποιο τυχερό παιχνίδι. Με βάση λοιπόν τα ευρήματα της έρευνας (στοιχεία της οποίας δημοσιεύσαμε ήδη) στην περίπτωση της Κύπρου η πρώτη εμπειρία σε τυχερό παιχνίδι είναι στα τα 12,5 έτη. Συνολικά 50% των περιπτώσεων συνοδεύονταν από τους γονείς τους κατά την πρώτη αυτή επαφή τους με το τυχερό παιχνίδι.

Με την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων η Εθνική Αρχή κατέθεσε την εισήγηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας των κατάλληλων μηχανισμών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων, των οποίων ο ρόλος κρίνεται, σύμφωνα με τα όσα ελέγχθηκαν στην παρουσίαση της έρευνας, ως καταλυτικός. Έξι στους δέκα αξιολογούν σύμφωνα με την έρευνα, το οικονομικό όφελος ως τον κυριότερο λόγο που παίζουν στοίχημα, ενώ ελαφρώς χαμηλότερο είναι το ποσοστό όσων παίζουν για ψυχαγωγία, το οποίο ανέρχεται στο 49%. Βραχυπρόθεσμος στόχος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, είναι να καταστεί η ψυχαγωγία ο κυριότερος και σημαντικότερος παράγοντας συμμετοχής στο τυχερό παιχνίδι.

Υπό το φως των πιο πάνω στοιχείων που αντανακλούν το κοινωνικό υπόβαθρο αυτού που όλοι γνωρίζουμε ως συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια, είτε αυτά αφορούν ένα κρατικό λαχείο, είτε στοιχηματισμό για το ποδόσφαιρο ή για τον ιππόδρομο, η «Κυριακάτικη Χαραυγή» ζήτησε τη θέση του Αντιπρύτανη Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κοινωνιολόγου Δρ Κωνσταντίνου Φελλά, ο οποίος ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα και κατέθεσε την εισήγησή του κατά την παρουσίαση της έρευνας στις αρχές της βδομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο Δρ Φελλάς εισηγήθηκε, την επανάληψη της έρευνας της ΕΑΣ ανά τακτά διαστήματα, κατά τρόπον που να τύχουν παρακολούθησης οι αλλαγές στη συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στα τυχερά παιχνίδια.

Η ηλικία και οι συνοδοί

Το στοιχείο που όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Αντιπρύτανης Έρευνας & Ακαδημαϊκού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έκανε μεγάλη εντύπωση είναι τα ηλικιακά όρια κατά τα οποία ο Κύπριος ποντάρει για πρώτη φορά.

«Μου προκάλεσε έκπληξη από κοινωνιολογικής πλευράς όπως και το ότι συνοδεύονται ή συνοδεύουν τον πατέρα ή άλλο μέλος της οικογένειας στο χώρο διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών. Η οικογένεια στην Κύπρο έχει να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση χαρακτήρων και συμπεριφορών. Αν το δούμε από αυτήν την άποψη, βλέποντας ένα παιδί ηλικίας 12 ή 13 ετών να πηγαίνει με ένα μέλος της οικογένειάς του να παίξει τυχερά παιγνίδια, τότε αυτό στην ουσία αρχίζει να διαμορφώνει συμπεριφορές, χαρακτήρες και συνειδήσεις», ανέφερε ο κ. Φελλάς. Όπως χαρακτηριστικά είπε, στην περίπτωση που η πρώτη επαφή με τα τυχερά παιχνίδια περιλαμβάνει κάποιον άλλον ενήλικα από την οικογένεια ίσως να δίδονται τα λανθασμένα μηνύματα ότι με το να παίξεις τυχερά παιγνίδια είναι αντίδοτο για άλλα θέματα. Οι ενήλικες ανέφερε, έχουν μερίδιο ευθύνης στο να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας των παιδιών από μία σειρά από επικίνδυνα ερεθίσματα.

Δίδοντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για την κατάσταση στην Κύπρο, ο Δρ Φελλάς ανέφερε ότι το ποσοστό προβληματικών παικτών στην Ισπανία είναι στα 23%, που είναι μεγαλύτερο από αυτό της Κύπρου στα 13%. Ωστόσο, ανέφερε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατορθώσει να περιορίσει κάτω από το 10% την προβληματική κατηγορία λόγω στοχευμένων στρατηγικών στο γενικό πληθυσμό.

Η ηλικιακή γραμμή 

Αναφερόμενος στην ηλικία των παικτών, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υποστήριξε πάντως πως δεν υπάρχει ηλικιακή γραμμή με βάση την οποία σε κάποιο σημείο μπορεί ένας γονιός να πει ναι ή να πει όχι στο να συμμετάσχει σε ένα τυχερό παιχνίδι το παιδί του. «Η κάθε κοινωνία βάζει ψηλότερα ή χαμηλότερα τον πήχη όπως αυτή επιθυμεί», ανέφερε ο κ. Φελλάς.

Τόνισε πάντως ότι είναι σημαντικό αυτός που συνοδεύει ένα μικρό παιδί να του μεταδίδει σωστές πληροφορίες με την επίγνωση τού μέτρου και των ορίων. «Αν το πετύχουμε αυτό, τότε ναι, συμφωνώ να συνοδεύεται ένα παιδί από τον ενήλικα πατέρα, αδερφό ή άλλο μέλος της οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται η διεξαγωγή μιας κοινωνιολογικής έρευνας για αξιολόγηση της συμπεριφοράς όλων όσων συνοδεύουν τα μικρά παιδιά, και για να εξεταστεί το ποιες γνώσεις ή αντιλήψεις έχουν σε μια σειρά από θέματα γύρω από το στοίχημα.

Στην εποχή της ύφεσης

Πρώτος λόγος συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων είναι η αποκόμιση οικονομικού οφέλους και όχι η διασκέδαση. Σύμφωνα με τον Δρα Φελλά, τα αποτελέσματα αυτά ίσως να ήταν διαφορετικά στο παρελθόν, πριν την οικονομική ύφεση. «Περάσαμε μια μεγάλη κρίση στον τόπο μας που επηρέασε καταλυτικά τα μεγάλα προβλήματα του Κυπριακού της Οικονομίας, της παραγωγικότητας και της παιδείας. Ως κοινωνιολόγος, μπορώ να πω ότι βιώσαμε μια μορφή ακρωτηριασμού της προσωπικής μας ταυτότητας, της προσωπικής αυτοεκτίμησης και βλέπω να υπάρχει σήμερα ένας κοινωνικός ακταρμάς μέσα στον οποίο καλλιεργείται μια νοοτροπία βάσει της οποίας προσπαθούμε να βρούμε πρόχειρες διεξόδους και λύσεις για να βγάλουμε λεφτά», ανέφερε ο κ. Φελλάς. Για πολλούς ανέφερε, το να παίξουν στοίχημα ή να συμμετάσχουν σε ένα τυχερό παιχνίδι είναι η εύκολη λύση. Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, απαιτείται η διενέργεια μιας επιπλέον έρευνας για τους υψηλού κινδύνου παίκτες, για αξιολόγηση του κοινωνικού τους προφίλ.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy