«Οι σύνδεσμοι σε ιστοσελίδες δεν προσβάλλουν τα δικαιώματα δημιουργού»

Η δημιουργία συνδέσμου που παραπέμπει σε μια άλλη ιστοσελίδα, όπου έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες χωρίς άδεια, δεν στοιχειοθετεί από μόνη της προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Melchior Wathelet.

Πρόκειται για προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση της εταιρείας Sanoma, εκδότριας του μηνιαίου περιοδικού Playboy, η οποία στράφηκε κατά της GS Media, διαχειρίστριας του ιστότοπου GeenStijl, για προσβολή των δικαιωμάτων του δημιουργού. Ο τελευταίος ανήρτησε σύνδεσμο, που οδηγούσε τους αναγνώστες σε αυστραλιανό ιστότοπο, όπου είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες χωρίς τη συναίνεση της Sanoma.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για φωτογραφίες της B.G. Dekker, η οποία εμφανίζεται τακτικά σε τηλεοπτικά προγράμματα στις Κάτω Χώρες.

Η GS Media αρνήθηκε να καταργήσει το σύνδεσμο, ενώ όταν, κατ’ απαίτηση της Sanoma, ο αυστραλιανός ιστότοπος απέσυρε τις φωτογραφίες, ο GeenStijl προέβη σε νέα δημοσίευση, η οποία συνοδευόταν ομοίως από σύνδεσμο προς άλλον ιστότοπο, με πρόσβαση στις επίμαχες φωτογραφίες.

Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε, με την Sanoma να υποστηρίζει ότι η GS Media προσέβαλε το δικαίωμα του δημιουργού. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο στις Κάτω Χώρες που επιλήφθηκε της υποθέσεως κατ’ αναίρεση, υπέβαλε στο Δικαστήριο συναφή με την υπόθεση ερωτήματα.

Στις προτάσεις του, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι οι σύνδεσμοι απλώς διευκολύνουν τον εντοπισμό των έργων, τα οποία είναι ήδη ελευθέρως προσβάσιμα σε άλλον ιστότοπο.

Συνεπώς, συνεχίζει, οι σύνδεσμοι που εισάγονται σε ιστότοπο και παραπέμπουν σε προστατευόμενα έργα ελευθέρως προσβάσιμα σε άλλον ιστότοπο δεν δύνανται να χαρακτηρισθούν «πράξη παρουσιάσεως» κατά την έννοια της οδηγίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εκτιμά ότι, κατά κανόνα, οι χρήστες του Διαδικτύου δεν γνωρίζουν και δεν διαθέτουν τα μέσα για να εξακριβώνουν εάν η αρχική παρουσίαση στο κοινό προστατευόμενου έργου ελευθέρως προσβάσιμου στο Διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε με ή χωρίς τη συναίνεση του κατόχου του δικαιώματος του δημιουργού.

Εάν, κάθε φορά που εισήγαν σύνδεσμο προς έργα ελευθέρως προσβάσιμα σε άλλον ιστότοπο, οι χρήστες του Διαδικτύου κινδύνευαν να εναχθούν για προσβολή των δικαιωμάτων του δημιουργού, αυτοί θα ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί στην εισαγωγή τέτοιων συνδέσμων, κάτι που θα ήταν εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας και της ίδιας της δομής του Διαδικτύου, καθώς και εις βάρος της αναπτύξεως της κοινωνίας της πληροφορίας, καταλήγει ο κ. Wathelet.

Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αργότερα.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy