Του Πατρίκιου Παύλου

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την πρωινή εκπομπή του ΑΣΤΡΑ στις 22 του Φλεβάρη και από την τηλεόραση του ΡΙΚ πριν μερικές μέρες επανάλαβε τον εαυτό του και απόδειξε, για άλλη μια φορά, πόσο ανεπαρκής θα ήταν αν ποτέ κατάφερνε να σκαρφαλώσει στην προεδρική καρέκλα.

Μετά από μια πολύμηνη και πολυέξοδη προεκλογική καμπάνια και αφού καλλιέργησε, με τη βοήθεια πολλών πληρωμένων, αλλά και λίγων αφελών ”παπαγάλων”, την επιπόλαιη εκτίμηση ότι μόνο εκείνος θα μπορούσε να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο, προσγειώθηκε ανώμαλα, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να συνειδητοποιήσει πως έπρεπε τουλάχιστον να διατηρήσει μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Αντί να σεβαστεί την απόφαση όσων πολιτών δεν ήθελαν τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά δεν επέλεξαν εκείνον για να πάει στον δεύτερο γύρο, αναμάσησε τον ανόητο ισχυρισμό πως ο λόγος που πέρασε ο Μαλάς στον δεύτερο γύρο, ήταν γιατί ο ΔΗΣΥ τον… πριμοδότησε στον πρώτο γύρο και επειδή κάποιοι Δηκοϊκοί, που υποστήριζαν Αναστασιάδη, στον πρώτο γύρο ψήφισαν Μαλά. Αυτές οι γελοίες χολιγουντιανές θεωρίες ”επιστημονικής” φαντασίας δεν είναι χαρακτηριστικό σοβαρών πολιτικών. Όσοι ασχολήθηκαν ή αναμείχθηκαν σε προεκλογικές εκστρατείες και διαθέτουν την κοινή λογική, καταλαβαίνουν πόσο ανέφικτο είναι να πείσεις ψηφοφόρους, σε σημαντικούς τουλάχιστον αριθμούς, να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν άλλον υποψήφιο από εκείνον που υποστηρίζουν. Μια τέτοια συνωμοτική προσπάθεια, για να μην καταντήσει μπούμερανγκ για εκείνους που την οργανώνουν, πρέπει να γίνει με απόλυτη μυστικότητα. Πρόσθετα η λογική λέει ότι ακόμα και ένας απόλυτα πειθαρχημένος κομματικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να πείσει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων να ψηφίσει αντίθετα με τη συνείδησή του, χωρίς αυτό να διαρρεύσει.

Ο ισχυρισμός ότι έγινε πριμοδότηση από τον ΔΗΣΥ είναι ανεδαφικός και για έναν άλλο πολύ σοβαρό πολιτικό λόγο. Το κύριο ζητούμενο για τον Νίκο Αναστασιάδη στον πρώτο γύρο ήταν μια ”ισχυρή εντολή”. Θα ήταν σχιζοφρενικό για τον ΔΗΣΥ να υποσκάψει αυτό τον σημαντικό στόχο στέλνοντας ψηφοφόρους του σε άλλον υποψήφιο. Αλλά φαίνεται πως εκτός από ανικανότητα για σωστές πολιτικές εκτιμήσεις, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι εκλογικοί σύμμαχοί του έχουν και πρόβλημα… αριθμητικής. Κάθισε κάποιος απ’ αυτούς να υπολογίσει πόσες χιλιάδες ψήφοι θα χρειάζονταν για να ανατραπεί η μεγάλη διαφορά που αποδεδειγμένα υπήρχε μεταξύ του Μαλά και του Νικόλα; Δεν υπάρχει η παραμικρή αξιόπιστη μαρτυρία που να υποστηρίζει ότι υπήρξε συνωμοσία για πλαστογράφηση της βούλησης του εκλογικού σώματος και η μόνη ερμηνεία που εγώ θα μπορούσα να δώσω είναι πως η απόρριψη του Νικόλα Παπαδόπουλου και της ”νέας στρατηγικής” του, από την τεράστια πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ύστερα μάλιστα από μια μακρά και πολυδάπανη εκστρατεία, ήταν τόσο οδυνηρή για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, που τους οδήγησε να προσπαθούν να ”πιαστούν από τα μαλλιά τους” και να πείσουν τους εαυτούς τους πως δεν φταίνε οι ίδιοι και οι πολιτικές τους για την ήττα αλλά κάποιοι… συνωμότες!