Η σιωπή είναι συνενοχή, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ σε μήνυμά του κατά του αντισημιτισμού

Η ευρωπαϊκή ιδέα και η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεννήθηκε ως απάντηση στο Ολοκαύτωμα, «τη μεγαλύτερη πράξη εξολόθρευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας», τόνισε σε ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ για το Ολοκαύτωμα στο Μάλμε της Σουηδίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και στο Μπάμπι Γιαρ, όπου εκτελέστηκαν διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους χιλιάδες Εβραίοι, καθώς και σε παλαιότερες επισκέψεις του στο Άουσβιτς και σε μνημεία για το Ολοκαύτωμα.

Αναφέρθηκε ειδικά στην εμπειρία του σε επίσκεψη στο φρούριο Breendonk στο Βέλγιο, όπου είχε μεταφερθεί μεγάλος αριθμός Βέλγων Εβραίων πριν σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Θυμάμαι συγκεκριμένα τις κρύες πέτρες του μοχθηρού εκείνου φρουρίου – το μέγεθός του με πάγωσε μέχρι το κόκκαλο. Άφησε σημάδι στον δεκάχρονο εαυτό μου, σε εμένα ως δεκάχρονο Ευρωπαίο. Και δεν με έχει αφήσει ποτέ. Το καθήκον του να μη ξεχάσουμε είναι ένα καθήκον για κάθε Ευρωπαίο, για τον κάθε ένα από εμάς», ανέφερε.

Επισήμανε πως η μνήμη δεν αρκεί καθώς ο αντισημιτισμός συνεχίζει να ζει και να αυξάνεται, και ανέφερε πως από την έναρξη της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο και μαζί τους το μίσος κατά της εβραϊκής κοινότητας.

«Εκατό είκοσι χρόνια μετά την επινόηση των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών, τρία τέταρτα του αιώνα μετά το Ολοκαύτωμα, η παθολογία του αντισημιτισμού παραμένει βαθιά ριζωμένη» συνέχισε.

«Το Ολοκαύτωμα μας έχει διδάξει μια απλή αλήθεια: η σιωπή είναι το πρώτο βήμα προς την αποδοχή. Δεν πρέπει να σιωπούμε ποτέ. Η σιωπή είναι συνενοχή» τόνισε.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο καθήκον της ΕΕ να πολεμήσει τον αντισημιτισμό, και στη στρατηγική του Συμβουλίου και της Κομισιόν που περιλαμβάνει τη στήριξη της εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η ΕΕ ενισχύει επίσης τη νομοθεσία της και τα εργαλεία στη διάθεσή της για καταπολέμηση του μίσους στο διαδίκτυο, τόνισε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.