Η Συρία θα χρειαστεί $7,2 δισ. το 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την ανάγκη να στηριχθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία για αντιμετώπιση της κατάστασης, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης.

Μιλώντας χθες βράδυ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τη μείωση της χρηματοδότησης του World Food Programme για τους πρόσφυγες της Συρίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση στη Συρία είναι πρωτοφανής, τόσο σε ό,τι αφορά τις ανθρωπιστικές συνέπειες όσο και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Ανέφερε ότι οι ανάγκες για το νέο έτος αναμένεται να φθάσουν τα 7.2 δισ. δολάρια για την κρίση στη Συρία.

Η άμεση αντίδραση από τους διεθνείς δωρητές αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, είπε. “Μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση δεν μπορεί να οικοδομηθεί στους κανονικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να καταστεί δυνατή μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση. Έχουμε συλλογική ευθύνη να βρούμε τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου,” ανέφερε.

Η απόφαση του WFP να μειώσει την επισιτιστική βοήθεια είναι μια υπενθύμιση για τις τεράστιες επιπτώσεις της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής τραγωδίας των καιρών μας, είπε. “Θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ στο σύνολό της, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κρίσης της Συρίας.”

Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την υποστήριξη του ΕΚ στο θέμα αυτό και ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν η πρώτη που καθοδήγησε τη διεθνή ανταπόκριση στην κρίση της Συρίας. Έχουμε δώσει πέρα των 3,1 δις ευρώ, είπε. Από το ποσό αυτό, 681 εκατομμύρια ευρώ έχουν προέλθει από τον προϋπολογισμό για ανθρωπιστική βοήθεια της Επιτροπής, με 120 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις του WFP στη Συρία και τις γειτονικές χώρες.

Το WFP, είπε, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος σε ανθρωπιστικά θέματα μετά το UNHCR. H ΕΕ έχει δώσει ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης του 5.5 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα του WFP για τους πρόσφυγες. Με το ποσό αυτό, η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει δοθεί για το 2014 έφθασε τα 18 εκ. ευρώ, εκτός από τα 61 εκ. ευρώ που είχαν δοθεί το Δεκέμβριο του 2013.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι φέτος η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία θα φθάσει τα 165 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι ήδη το μισό από τα 350 εκ. ευρώ που είχαν μαζευτεί το 2012. Το επόμενο έτος, η βοήθεια θα φθάσει στα 100 εκ. ευρώ. Τόνισε ότι επιπρόσθετα χρήματα αναμένεται να βρεθούν και θα κάνει ό,τι το δυνατό χρειάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, σημείωσε, οι προσπάθειές του δεν είναι αρκετές. Χρειαζόμαστε μια δυνατή συνολική ανταπόκριση για το νέο έτος. Αναμένουμε ότι οι ανάγκες θα φθάσουν τα 7.2 δις δολάρια για την κρίση στη Συρία.

Η κρίση στη Συρία αναμένεται να είναι η προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια και η γύρω περιοχή νιώθει τις επιπτώσεις, είπε. “Θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση για να καταστεί βιώσιμη μακροπρόθεσμα και όχι μεσοπρόθεσμα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση αλλά θέμα ζωής και θανάτου για εκατομμύρια πρόσφυγες,” είπε.

Το τι χρειάζεται στη Συρία ωστόσο είναι μια πολιτική λύση, επεσήμανε. “Η κρίση έχει και τεράστιες επιπτώσεις για την Ευρώπη. Θα πρέπει να εξευρεθεί μια βιώσιμη ανταπόκριση από την ΕΕ και έχουμε συνολική ευθύνη να βρούμε τους τρόπους ώστε αυτό να καταστεί δυνατό. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίτευξη αυτού του στόχου”.

Τέλος ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η υποστήριξή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτοβουλία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα είναι ζωτικής σημασίας, κρίσιμη και χρήσιμη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy