Η σκανδαλώδης κατάρρευση του Συνεργατισμού μένει χωρίς τιμωρία…


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Με σύνθημα «φασούλι – φασούλι γεμίζει το σακούλι» οικοδομήθηκαν τα Συνεργατικά Πιστωτικά ιδρύματα σε κάθε χωριό της Κύπρου. Για δεκαετίες ο Συνεργατισμός λειτούργησε προς όφελος του απλού ανθρώπου, στηρίζοντας τους αγρότες, γεωργούς, αυτοεργοδοτούμενους, μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις. Ο Συνεργατισμός σπούδασε χιλιάδες παιδιά φτωχών ανθρώπων και αν δεν υπήρχε, ίσως να μην είχαν την οικονομική ευχέρεια να μορφώσουν τα παιδιά τους. Ανεκτίμητη λοιπόν η προφορά του Συνεργατισμού προς τον τόπο και το λαό μας.

Ο Συνεργατισμός στα χέρια αυτής της κυβέρνησης οδηγήθηκε στην κατάρρευση. Αντί για εξυγίανση και εκσυγχρονισμό, ανακεφαλαιοποιήθηκε δύο φορές και κρίθηκε ότι είναι βιώσιμος, αλλά το 2018 τον ξεπούλησαν έναντι πινακίου φακής… Τεράστιες και πολλαπλές οι ευθύνες της κυβέρνησης ΔΗΣΥ για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Το πόρισμα Αρέστη για τον Συνεργατισμό κατονομάζει θεσμούς και άτομα που διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο για να καταρρεύσει. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ και στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και νυν αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη. Στην πολυσέλιδη έκθεσή της η Επιτροπή Αρέστη χαρακτηρίζει τον πρώην Υπουργό Οικονομικών «ως τον μεγάλο υπεύθυνο για την καταστροφική πορεία του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα (ΣΠΤ) από το 2014 και εντεύθεν». Δυστυχώς, όμως, το πόρισμα Αρέστη έμεινε στα συρτάρια… Εύλογα λοιπόν τα ερωτηματικά γιατί δεν δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω και σε βάθος έρευνες για τον Συνεργατισμό, ποινικές, πειθαρχικές, αστικές. Ούτε μια κατάθεση δεν λήφθηκε ούτε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και άλλους που κατονομάζονται στο πόρισμα Αρέστη.

Συνειδητά το μεγάλο αυτό σκάνδαλο αφέθηκε από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να ξεχαστεί και οι ευθύνες να παραγραφούν. Τον Απρίλιο του 2021 ο τέως Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για αναστολή του νόμου περί παραγραφής αγώγιμων δικαιωμάτων, ώστε να μη διαγραφούν οι αστικές ευθύνες τον Ιούνιο του 2021. Από τότε πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να καταχωρισθεί ούτε μια υπόθεση στο δικαστήριο! Για δεύτερη τώρα φορά το ΑΚΕΛ καταθέτει νέα πρόταση νόμου, η οποία εάν δεν ψηφιστεί, τότε το δικαίωμα καταχώρισης αστικών αγωγών παραγράφεται την 31η Ιουνίου 2022. Για να δούμε τι πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα… Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να οδηγηθούν οι υπαίτιοι του μεγάλου αυτού σκανδάλου ενώπιον της δικαιοσύνης. Ακόμη ένας λόγος για να φύγουν από την εξουσία…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.