Σκυλιά που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από το Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, μετά από μελέτες που αποδεικνύουν ποσοστά επιτυχίας της τάξεως του 93% από τη νέα μέθοδο εντοπισμού της ασθένειας

Ο Βρετανικός Οργανισμός Υγείας ετοιμάζεται να εισάγει μια επαναστατική μέθοδο εντοπισμού του καρκίνου στους ασθενείς, μέσω των σκυλιών. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύουν διάφορους όγκους σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την ανίατη ασθένεια.

Έτσι, στην έρευνα που έλαβαν μέρος ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι η επιτυχία άγγιξε το 93%, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα τετράποδα κατάφεραν να εντοπίσουν μέσω των ούρων όγκους στον προστάτη.

Οι συγκεκριμένες ενδείξεις έκαναν τους γιατρούς των νοσοκομείων στη Μεγάλη Βρετανία να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη την εισαγωγή της νέας μεθόδου εντοπισμού και πρόληψης από την ανίατη ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Iqbal Anjum, ουρολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο  νοσοκομείο Milton Keynes της Αγγλίας, τονίζει πως “Με την πάροδο των ετών έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις σκύλων που κατάφεραν να εντοπίσουν σοβαρούς όγκους σε ασθενείς, μόνο από την οσμή τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είχε ακόμη αποδειχθεί, η νέα έρευνα δίνει ελπίδες για μια επαναστατική- ανώδυνη μέθοδο εντοπισμού του καρκίνου.

Ενώ εξηγεί πως “Τα σκυλιά έχουν την ιδιότητα να σοφίζονται τα πτητικά μόρια που συνδέονται με τον όγκο και εντοπίζονται και στα ούρα του ασθενούς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της όσφρησης του δείγματος να εντοπίζονται από τους εκπαιδευμένους σκύλους”.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στον εντοπισμό της ασθένειας από τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ που εφαρμόζονται από τους γιατρούς και τονίζει πως “Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτές τις ισχυρές ενδείξεις, οφείλουμε να πάμε τα νέα ευρήματα ένα βήμα παρά κάτω, κάνοντας τους τετράποδους φίλους μας συμμάχους στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της ασθένειας”.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα εκπαιδευμένα σκυλιά θα χρησιμοποιηθούν εκτενέστερα στον εντοπισμό του καρκίνου αφ’ ότου έχει αποδειχθεί με ακρίβεια από επιστημονικές μελέτες ότι είναι αξιόπιστοι ανιχνευτές της ασθένειας.

news247.gr