«Η στέγη μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε ακριβοπληρωμένο προνόμιο»

Model house and money coins balancing on a seesaw


ΑΚΕΛ: Οι πολιτικές της κυβέρνησης εξέθρεψαν την αυθαιρεσία των τραπεζών

 

«Οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού που εξέθρεψαν την αυθαιρεσία των τραπεζών κάνουν ολοένα και πιο εμφανείς τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία», υπέδειξε χθες το ΑΚΕΛ διά του επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του κόμματος Χάρη Πολυκάρπου, με αφορμή τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση των χρεώσεων των τραπεζών στα οικιστικά δάνεια.

Στοιχεία Κεντρικής Τράπεζας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τράπεζες μείωσαν το επιτόκιο το οποίο χρεώνουν στα οικιστικά δάνεια, αλλά αύξησαν σε σημαντικό βαθμό τις χρεώσεις για συναφείς επιβαρύνσεις, όπως το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων, εγγυήσεων κ.λπ. με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να πληρώνουν περισσότερα. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο οι τράπεζες μείωσαν το επιτόκιο στο 2,08%, σε σύγκριση με 2,13% τον προηγούμενο μήνα, αλλά αύξησαν το Συνολικό Ετήσιο Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΕ) στο 2,94%, σε σύγκριση με 2,84% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι συναφείς επιβαρύνσεις να εκτοξευτούν στα 1.720 ευρώ το χρόνο ή 143 ευρώ το μήνα περίπου.

Χαμηλοί μισθοί, ψηλά ενοίκια, διάλυση στεγαστικής πολιτικής

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Χ. Πολυκάρπου επεσήμανε ότι «απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συνεχίζει να είναι απούσα και έχει αφήσει την κοινωνία απροστάτευτη». Υπέδειξε επίσης ότι η αύξηση των χρεώσεων των τραπεζών σε συνδυασμό με τους μισθούς των εργαζομένων που παραμένουν καθηλωμένοι, τα αυξημένα ενοίκια, την ουσιαστική διάλυση της στεγαστικής πολιτικής του Κράτους και την υποβάθμιση του ρόλου του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης ως φορέα υλοποίησης της στεγαστικής πολιτικής, έχουν μετατρέψει την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης από κοινωνικό δικαίωμα για όλους σε ακριβοπληρωμένο προνόμιο.

Τα υπερκέρδη των τραπεζών

Σημειώνεται ότι η αύξηση των χρεώσεων στα στεγαστικά δάνεια στοχεύει αποκλειστικά στην αύξηση του περιθωρίου του κέρδους των τραπεζών, αφού με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα καταθετικά επιτόκια στα νοικοκυριά μειώθηκαν στο 0,12%, σε σύγκριση με 0,23% στην ευρωζώνη. Αντίθετα στα δάνεια για αγορά κατοικίας η Κύπρος βρίσκεται στην ένατη θέση με το υψηλότερο κόστος αφού ο σύνθετος δείκτης ανέρχεται σε 2,07%, σε σύγκριση με 1,44% στην ευρωζώνη. Δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες πληρώνουν 0,11% πιο χαμηλό επιτόκιο στις καταθέσεις των νοικοκυριών σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ χρεώνουν 0,63% περισσότερα. Μάλιστα, μαζί με τις συναφείς επιβαρύνσεις όπως οι χρεώσεις για το κόστος έρευνας, διαχείρισης, κατάρτισης εγγράφων και εγγυήσεων, οι οποίες ανέρχονται στο 0,86%, το συνολικό κόστος για τους δανειολήπτες φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επισημαίνεται επίσης ότι, εκτός από τα στεγαστικά οι τράπεζες αύξησαν τις χρεώσεις και στα υπόλοιπα δάνεια των νοικοκυριών όπως τα καταναλωτικά, οι υπεραναλήψεις και τα υπόλοιπα δάνεια (σ.σ.: φοιτητικά, για λόγους υγείας κ.τ.λ.).