Η στοχοποίηση των απεργιών και των κινητοποιήσεων

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Κανένας δεν ανέμενε ότι στην Κύπρο, μια χώρα, ένα νησί με παράδοση στους απεργιακούς αγώνες και στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και του λαού, θα φτάναμε στο σημείο να καταδικάζουμε κάθε τέτοια ενέργεια, παρασυρόμενοι από τις νέες θεωρήσεις των πραγμάτων.

Βέβαια, θα πει κάποιος, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Δυστυχώς δεν ευθύνεται ένας παράγοντας. Είναι περισσότεροι από ένας. Ένας λόγος είναι ότι στα σχολεία δεν διδασκόμαστε το πραγματικό παρελθόν μας, με αποτέλεσμα οι νεότερες γενιές, ιδιαίτερα οι μετά το 1974 γενιές, να νομίζουν ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων και των μικρομεσαίων ήλθαν από μόνες τους. Κάποιοι καλόψυχοι εργοδότες και εκμεταλλευτές λυπήθηκαν τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους τους και αποφάσισαν να τους παραχωρήσουν τα δικαιώματά τους, από τα οποία αρκετά δεν υπάρχουν σήμερα. Έχουν ανασταλεί ή έχουν καταργηθεί. Ιδέα δεν έχουν ότι όλα αυτά κατακτήθηκαν μέσα από δύσκολους και αιματηρούς αγώνες.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα πλείστα μέσα ενημέρωσης -και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά κανάλια- που πάντοτε φροντίζουν να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά αίτια μιας κινητοποίησης. Έτσι, παίρνοντας αφορμή από την προχθεσινή κινητοποίηση των αιγοπροβατοτρόφων, είδαμε κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια να προβάλλουν το χύσιμο του γάλακτος στο δρόμο, τη φωτιά που άναψαν στις πάλες σανού έξω από την είσοδο του Προεδρικού και τις φωνές των κτηνοτρόφων. Κάποια μάλιστα πρόβαλαν και την ταλαιπωρία των οδηγών που βρίσκονταν εκεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο! Τα αιτήματα των συγκεντρωθέντων τέθηκαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, με αποτέλεσμα να μη δώσει κανένας σημασία. Έτσι ο αποπροσανατολισμός ήταν τέλειος. Και φάνηκε από τις αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο στόχος επιτεύχθηκε! Οι πλείστοι σχολίαζαν τον τρόπο αντίδρασης αντί τα αίτια της αντίδρασης.

Και δυστυχώς, και πάλι, στην παγίδα έπεσαν και αρκετοί που δηλώνουν αριστεροί. Και έκαναν μάλιστα και εισηγήσεις για το τι έπρεπε να κάνουν το γάλα, π.χ. να το διαθέσουν σε ιδρύματα ή να το δώσουν στο Πουρνάρα, παρά να το χύσουν στο δρόμο και να δημιουργήσουν δυσάρεστες εικόνες! Και αίφνης βρέθηκαν στην ίδια γραμμή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που καταδίκασε τον τρόπο αντίδρασης. Βρέθηκαν στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό Γεωργίας και άλλες ομάδες που βγάζουν σπυράκια στο άκουσμα της λέξης κινητοποίηση ή απεργία. Ξέρουμε ότι αυτή τους η αντίδραση ήταν αυθόρμητη και την εξέφρασαν χωρίς να το πολυσκεφτούν. Πρέπει όμως να προσέχουμε τις τοποθετήσεις μας. Για να μη φτάσουν ορισμένοι στο σημείο να συνταυτιστούν με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου που δήλωναν παλαιότερα ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απεργήσουν, αλλά για να… μην ταλαιπωρούν το κοινό, να απεργούν τις Κυριακές! Με άλλα λόγια, να μη φτάσουμε σε παραλογισμούς, πέφτοντας στην παγίδα της άσκησης κριτικής σε ό,τι κινείται!

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.