Η στρατιωτικοποίηση μόνο καταστροφή έφερε

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Η μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας έδειξε κάτι πάρα πολύ σαφές. Ότι η στρατιωτικοποίηση πολιτικών ζητημάτων δεν οδηγεί σε λύσεις. Αντίθετα, εντείνει τις εντάσεις και ενδεχομένως οδηγεί σε ένοπλες συγκρούσεις με καταστροφικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, θα πει κάποιος, είναι γνωστή η ρήση του Κλάουζεβιτς ότι «Πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Κάτι περισσότερο από εμάς θα ήξερε αυτός ο στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου, που αναδείχθηκε μέσα από το κλίμα της δεσποτείας του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό. Είναι αλήθεια ότι με τον πόλεμο δίνονται πολλές φορές λύσεις. Άλλες φορές βέβαια γίνεται το αντίθετο. Δημιουργούνται προβλήματα που παραμένουν άλυτα για δεκαετίες, «καλή»(;) ώρα το Κυπριακό.

Το Κυπριακό δημιουργήθηκε ακριβώς μέσα από τη στρατιωτικοποίηση των πολιτικών θέσεων. Και ξεκίνησε να περιπλέκεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της στρατιωτικοποίησης; Χωρίς συναισθηματισμούς θα λέγαμε πως όσες φορές επιχειρήθηκε να δοθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα με στρατιωτικά μέσα, τα αποτελέσματα ήταν από αρνητικά μέχρι καταστροφικά. Κι αυτό δείχνει το αποτέλεσμα της ένοπλης δράσης του 1955-59 που αντί την ένωση έφερε την ανεξαρτησία. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα των συγκρούσεων του 1963-64 που ενέτεινε στον κάθετο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Και όταν έγινε το μεγάλο έγκλημα του πραξικοπήματος του 1974, ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο έγκλημα της τουρκικής εισβολής με τις συνέπειες να ισχύουν και να τις ζούμε μέχρι σήμερα.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, βρισκόμαστε μπροστά στη δρομολόγηση του ανοίγματος της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου. Αλλά και πέραν τούτου, οι διαθέσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν μπορούν να καθησυχάζουν κανέναν.

Η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει στήριξη και υποστήριξη από τους εταίρους της στην Ε.Ε. Και η Ε.Ε. είναι αναμενόμενο ότι θα αναζητήσει πολιτικές λύσεις. Ή λύσεις μέσω κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που κατά τη λογική των εταίρων θα την πονέσουν και θα την αναγκάσουν να συμμορφωθεί.

Η στρατιωτική επιλογή δεν βρίσκεται μέσα στις επιλογές των Βρυξελλών και κατά τη γνώμη μας πολύ σωστά δεν βρίσκεται.

Μέσα σε όλα αυτά όμως βλέπουμε ένα κλίμα αξιοποίησης των όποιων διακρατικών στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή και την καλλιέργεια της εντύπωσης ότι αυτές γίνονται για να θωρακίσουν την Κύπρο! Όπως… θωράκισαν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άλλη έχουμε και την πρόταση από πολιτικό κόμμα για να έρθει στην Κύπρο ενισχυμένη στρατιωτική δύναμη από την Ελλάδα και να επανασυσταθεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Ελλάδα!

Πραγματικά διερωτόμαστε, σκέφτονται κάποιοι πριν μιλήσουν;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy