Ή στραβός είναι ο γιαλός ή…

Του
Μιχάλη Μιχαήλ


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Είναι κοινή πεποίθηση μέσα στην κοινή γνώμη ότι στην Κύπρο επικρατεί ένα μπάχαλο. Κανένας δεν ξέρει τι γίνεται, κανένας δεν ξέρει τι του γίνεται. Στη δημόσια σφαίρα η αίσθηση είναι πως όλα βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο, καθώς τίποτε δεν φαίνεται να λειτουργεί σωστά. Όποιο θέμα κι αν αγγίξουμε το μόνο που γίνεται είναι να παίρνουμε διαβεβαιώσεις, αλλά πρακτικά να μένουμε στον ίδιο παρονομαστή.

Η εναλλαγή θεμάτων γίνεται με απίστευτες ταχύτητες σε βαθμό που οι πολίτες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν με ένα σωρό ειδήσεις και γεγονότα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μπάχαλο. Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν και τα έγγραφα του Κραν Μοντανά με τις αναλύσεις και τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν. Και στην Κύπρο του 2021 παρατηρείται το φαινόμενο να δημοσιεύονται τα έγγραφα σε μετάφραση, αλλά πριν τη μετάφραση να προηγούνται σχόλια των συντακτών των κειμένων με στόχο να κατευθύνουν και να προκαταλάβουν τα συμπεράσματα των αναγνωστών. Και συνεπεία τούτου, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ σε συγχορδία αναμεταδίδουν στη βάση της σχολιοείδησης.

Όσοι έχουν ανοικτά αυτιά και όσοι μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν τα έγγραφα και μόνο, καταλήγουν σε συμπεράσματα άλλα από αυτά που υποβάλλονται. Στα έγγραφα, λοιπόν, διαβάζουμε ότι «έχοντας ρωτήσει εάν η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων αμέσως, εάν αντικαθίστατο με έναν αξιόπιστο μηχανισμό παρακολούθησης, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στον Γενικό Γραμματέα πως η Τουρκία ήταν ανοικτή σε διάλογο στο θέμα αυτό, αλλά αυτή η ευελιξία της θα εξαρτάτο από την πρόοδο που θα γινόταν στα τέσσερα άλλα εσωτερικά θέματα». Και ποια ήταν η συνέχεια. «Οι Ελληνοκύπριοι έθεσαν στο τραπέζι μια πρόταση για μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης. (Ο Γ.Γ.) Είπε ότι ο ίδιος έχει ετοιμάσει άτυπο έγγραφο, το οποίο διένειμε στους συμμετέχοντες, που περιγράφει ένα μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης στον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη και ο ίδιος προσωπικά θα μπορούσαν να παίζουν ένα σημαντικό ρολό». Από το έγγραφο που κατέθεσε ο Αν. Γκουτέρες συνάγεται ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα είχαν ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση και εφαρμογή της λύσης. Και συνεχίζει το έγγραφο: «Ο κ. Αναστασιάδης ρώτησε αν το άτυπο έγγραφο που διένειμε ο Γενικός Γραμματέας συνυπολογίζεται στην πρόταση για αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων και του Δικαιώματος Επέμβασης. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε όχι, τα δύο θέματα είναι ξεχωριστά». Κι όμως, από το σημείο αυτό η συζήτηση παρεκτράπηκε με αποτέλεσμα το ναυάγιο. Με άλλα λόγια, διαβάζοντας τα έγγραφα, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τι πραγματικά έγινε εκείνο το βράδυ του δείπνου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.