Η συνεργασία ΣΚΤ με Delfi Partners στο επίκεντρο της κατάθεσης Φιλιππίδη στην Ερευνητική

Στη συνεργασία της Delfi Partners με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) επικεντρώθηκε η κατάθεση του Δημήτρη Φιλιππίδη, πρώην Διευθυντή Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων ΣΚΤ, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με τον μάρτυρα να χαρακτηρίζει, στο πλαίσιο της κατάθεσής του, ως συκοφαντίες και ψεύδη, δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τον ίδιο.

Ο κ. Φιλιππίδης εργοδοτήθηκε στο Συνεργατισμό τον Ιούνιο 2014 στο γραφείο του τότε Προέδρου Νικόλα Χατζηγιάννη, με υποστηρικτικά καθήκοντα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπείας και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος 2015, όταν ο Νικόλας Χατζηγιάννης διορίστηκε Γενικός Διευθυντής.

Ακολούθως, το 2016 υπέβαλε αίτηση και διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων της Συνεργατικής και τον Ιανουάριο του 2018 μεταφέρθηκε στην Αλταμίρα.

Συμμετέχει επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δήμητρα Επενδυτική από το 2014, με απόφαση της Επιτροπείας.

Ο κ. Φιλιππίδης, ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Γιώργο Αρέστη, για την εταιρεία Delfi Partners και τη σχέση του με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ανέφερε πως η εν λόγω εταιρεία ήταν συνεργάτης της Τράπεζας και της Αλταμίρα και παρείχε υπηρεσίες που αφορούσαν διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων.

Με τη Διαχείριση Ακινήτων και Επενδύσεων η συνεργασία της εταιρείας, πρόσθεσε, αφορούσε πολύ συγκεκριμένες αναθέσεις για αξιολόγηση ακινήτων.

«Η Delfi Partners συνεργαζόταν με την τράπεζα πριν να πάω εγώ στη διεύθυνση. Όλες οι αναθέσεις γίνονταν κατόπιν διαδικασιών. Αν κάτι δεν γίνει κατόπιν διαδικασιών πρέπει να πάει στην Επιτροπεία για να ληφθεί απόφαση για απευθείας ανάθεση», είπε.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία ήταν συνεργάτης όλων των τραπεζών στην Κύπρο και Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κυπριακή εταιρεία, με μεγάλες εργασίες στην Ελλάδα, η οποία υπήρξε σύμβουλος σε όλες τις μεγάλες συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων ακινήτων που έγιναν σε Κύπρο και Ελλάδα.

«Εξ όσων με έχουν ενημερώσει συνεργάζεται με όλες τις τράπεζες. Δεν είμαι σίγουρος για την Ελληνική. Σε όλες τις πράξεις αγοραπωλησίας χαρτοφυλακίων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε Κύπρο και Ελλάδα ήταν σύμβουλος η Delfi Partners. Επομένως δεν ήταν μια εταιρεία που χρειαζόταν από μένα να τη συστήσω, ούτε ο δρ Μούντης, με τον οποίο είμαστε φίλοι» είπε.

Ο κ. Φιλιππίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής αν η φιλία του με τον Γιώργο Μούντη, εκ των συνεταίρων της Delfi Partners, βοήθησε στο να επεκτείνει τις εργασίες της και στον Συνεργατισμό.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Αρέστη, ανέφερε ότι εταιρεία της γυναίκας του Γιώργου Μούντη αγόρασε ακίνητο από τη ΣΚΤ, διευκρινίζοντας ότι όλες οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων ακολουθούν κλειστές προσφορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, είχε γίνει προσφορά και η εν λόγω εταιρεία ήταν ο πιο ψηλός προσφοροδότης. Όπως ανέφερε, αγοράστηκε διαμέρισμα αξίας €80-85 χιλιάδων.

Σε ερώτηση του μέλους της Επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους για τη συνεργασία μεταξύ της ΣΚΤ και της Delfi Partners και τι περιλάμβανε, ο Δημήτρης Φιλιππίδης είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς ποια ήταν η συνεργασία και αν αυτή αναβαθμίστηκε αργότερα όταν ο ίδιος ανέλαβε το στήσιμο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων.

Ανέφερε ότι τον Αύγουστο το 2017 είχε δοθεί εντολή για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και σε αυτούς περιλαμβανόταν στόχος για ανταλλαγές χρέους με ακίνητα ύψους €300 εκ., αλλιώς η τράπεζα θα έκλεινε. Ήταν εισήγηση του κ. Κουρουνά, πρόσθεσε, να προχωρήσουμε σε ανάθεση της εργασίας αυτής στη Delfi Partners.

«Εγώ δεν είχα λάβει καθόλου μέρος στην όποια διαδικασία είχε γίνει για να αναλάβει η Delfi Partners. Το μόνο που είχαμε ρωτηθεί εμείς είναι κατά πόσον αυτοί οι στόχοι ήταν εφικτοί να γίνουν με το εσωτερικό δυναμικό που είχαμε».

Στο πλαίσιο της κατάθεσής του, ο Δημήτρης Φιλιππίδης χαρακτήρισε πρόσφατα δημοσιεύματα για τον ίδιο ως «λιβελλογραφήματα», κι έκανε λόγο για «συκοφαντίες εναντίον του προσώπου μου και της οικογένειάς μου». Ζήτησε δε να καταθέσει στην Επιτροπή ένορκη δήλωση, με την οποία καλύπτονται όλα τα θέματα για τα οποία έχει κατηγορηθεί, όπως είπε, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να του υποδεικνύει ότι οι ακροάσεις είναι δημόσιες και ό,τι έχει να πει πρέπει να λεχθεί προφορικά.

Ερωτηθείς αν έχει αγοράσει ο ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο σπίτι από την ΣΚΤ ή από την Αλταμίρα, είπε ότι πρόκειται για πληροφορίες του ίδιου λιβελλογραφήματος, για εικασίες και ψεύδη. «Έχω τεκμήρια στην ένορκη δήλωση που αποδεικνύουν ότι είναι παντελώς ψευδή τα όσα μου έχουν καταλογιστεί και είναι καθοδηγούμενα».

Όπως ανέφερε, αγόρασε το σπίτι του το 2017 από ιδιώτη που υπήρξε δανειολήπτης του Συνεργατισμού για δάνειο μικρής αξίας το οποίο είχε ξοφλήσει προτού γίνει οποιαδήποτε πράξη συναλλαγής μαζί του, και το οποίο δεν υπήρξε ποτέ μη εξυπηρετούμενο. Ούτε, είπε, διαγράφηκε οποιοδήποτε ποσό όταν ξοφλήθηκε το δάνειο.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με υπάλληλο της Υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΣΚΤ με το επώνυμο Καρολίδης, είπε ότι δεν είχαν καμιά σχέση, πλην του ότι ήταν υπάλληλός του στην Υπηρεσία.

Απέρριψε επίσης δημοσιεύματα που τον έφεραν να είναι συνέταιρος σε εταιρεία που σχετίζεται με πωλήσεις ακινήτων ή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, λέγοντας πως «είναι όλα εντελώς ψευδή και κατασκευασμένα».

Σε σχέση με τη σημερινή του θέση στην Αλταμίρα, είπε ότι είναι υπεύθυνος στο κομμάτι διαχείρισης ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες συμφωνούν να παραδώσουν έναντι χρεών.

Μέχρι σήμερα, είπε οι πωλήσεις έχουν φτάσει περί τα €90 εκ. και αναμένεται να κλείσει η χρονιά με πωλήσεις €110- 120 εκ. Ειδικότερα ανέφερε ότι πωλήθηκαν γύρω στις πρώτες 10 κατοικίες, που είναι, όπως είπε, πολύ μικρός αριθμός αν ληφθεί υπόψιν ότι φέτος μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 400 ακίνητα και η χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με πέραν των 420-430 πωλήσεων ακινήτων.

Για την Αλτάμιρα είπε πως έφερε «τεράστια διαφορά», με τη μεταφορά υποδομών και συστημάτων τεχνογνωσίας, εφάρμοσαν στρατηγικές, άλλαξαν διαδικασίες κι έδωσαν βάρος στο commercialization, σε ενέργειες, δηλαδή, που αυξάνουν την εμπορευσιμότητα και την αξία ενός ακινήτου.

«Δεν είναι μαγικά τεχνάσματα, είναι κινήσεις που είχαν γίνει και φέρνουν αποτελέσματα, και όπως θα δείτε και στα νούμερα υπολογίζουμε για την επόμενη χρόνια θα είναι σχεδόν τα διπλάσια από τα αυξημένα νούμερα που έχουμε φέτος» πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση. Συμπλήρωσε πως με την εγκατάσταση νέας ιστοσελίδας ακινήτων προ μηνός έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα που λαμβάνουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.