Η συνεργασία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι το μέλλον

Η Επίτροπος Μαρία Γκαμπριέλ καλεί τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης

 

Η Κύπρος και οι πολίτες της αξιοποιούν ικανοποιητικά τις ευκαιρίες για χρηματοδότηση και συμμετοχή σε ανταλλαγές φοιτητών, δήλωσε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Γκάμπριελ, υπεύθυνη για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση και Νεολαία, σε γραπτή συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ με αφορμή την επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή 4 και 5 Μαΐου.

Η κα Γκάμπριελ κάλεσε ακόμα τους Κυπρίους να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για να μεταβούν σε περισσότερες χώρες, πέραν της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αξιοποίηση προγραμμάτων σε χώρες και της Μέσης Ανατολής.

Η κα Γκάμπριελ αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο πρόγραμμα της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στις πόλεις της ΕΕ, στο οποίο έγινε αποδεκτή να συμμετάσχει και η Λεμεσός, ενώ απηύθυνε κάλεσμα και στις πόλεις που δεν επελέγησαν πως η Κομισιόν θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία και μαζί τους.

Ακόμα, σημειώνει πως η συνεργασία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι το μέλλον, καλώντας όμως τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Κύπρος, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Γκάμπριελ, έχει αξιοποιήσει ικανοποιητικά τις ευκαιρίες στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω του Erasmus+ όσον αφορά κινητικότητα, ανταλλαγές και ευκαιρίες συνεργασίας, ωστόσο μπορεί να τις αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της Λεμεσού στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, εξήγησε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «εμπλέκει τοπικές Αρχές, πολίτες, επιχειρήσεις, επενδυτές, καθώς και περιφερειακές και εθνικές Αρχές από κάθε κράτος-μέλος» με στόχο τη μετατροπή 100 πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030. Το πρόγραμμα, συνέχισε, θα είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις τοπικές Αρχές να προωθήσουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία σε επίπεδο πανεπιστημίων, η κα Γκάμπριελ υπενθύμισε πως τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ήδη έχουν μια «μακροχρόνια παράδοση στη διασυνοριακή συνεργασία». Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών έχουν ενταχθεί στο όραμα της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025 και το όραμα για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, ώστε «να δημιουργηθούν γέφυρες και να διασφαλιστεί πως τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης μπορούν να συνεργαστούν χωρίς προσκόμματα», επιτρέποντας σε φοιτητές και προσωπικό να επωφεληθούν από την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Ευρώπη για φοίτηση, εργασία και έρευνα.

Η Επίτροπος Γκάμπριελ αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), τονίζοντας πως η ΕΕ επενδύει σε αυτούς τομείς «επειδή εκεί βρίσκεται το μέλλον της Ευρώπης και όχι μόνο». Το ΕΙΤ, συνέχισε η Επίτροπος, «έχει φιλόδοξη στρατηγική για το 2021 – 2027 και προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων για προώθηση του επόμενου κύματος καινοτομίας στη βαθιά τεχνολογία» για ανάπτυξη λύσεων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, υγείας, επιστήμης και ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη με οργανικό τρόπο ενός κοινού χώρου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, η Επίτροπος Γκάμπριελ σημείωσε πως υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων, όπως τα Creative Europe, Erasmus+ και Ορίζοντας Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κα Γκάμπριελ, η ΕΕ σχεδιάζει τα σχετικά προγράμματά της με την εμπλοκή «περιφερειακών και τοπικών Αρχών, ΜΚΟ, οργανώσεων πολιτών, του πανεπιστημιακού κόσμου, των επιχειρήσεων, καλλιτεχνών, κόμβων δημιουργικότητας και FabLabs.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy