Η Ταϊβάν αναμένει αυξημένες ενέργειες «ψυχολογικού πολέμου» μετά την επίσκεψη Πελόζι

Η Ταϊβάν δεσμεύτηκε την Τετάρτη να ενισχύσει την ασφάλεια έναντι πιθανών εχθρικών ενεργειών από «υπερπόντιες δυνάμεις», συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Η Κίνα εκδήλωσε την οργή της για την υψηλότερου επιπέδου αμερικανική επίσκεψη των τελευταίων 25 ετών στο νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του με μια έκρηξη στρατιωτικής δραστηριότητας στα γύρω ύδατα, καλώντας τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο και σταματώντας αρκετές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ταϊβάν.

Η Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν την Τρίτη και αναχώρησε την Τετάρτη, αφού υποσχέθηκε αλληλεγγύη στο νησί και χαιρέτισε το δημοκρατικό του καθεστώς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου της Ταϊβάν Λο Πινγκ Τσενγκ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι οι αρχές έχουν ενισχύσει την ασφάλεια σε βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και των αεροδρομίων, και έχουν αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης της κυβερνοασφάλειας σε όλα τα κυβερνητικά γραφεία.

Ο Λο δήλωσε ότι η Ταϊβάν αναμένει να γίνει στόχος τις επόμενες ημέρες αυξημένου «ψυχολογικού πολέμου», ο οποίος περιγράφει εκστρατείες επιρροής που περιλαμβάνουν παραπληροφόρηση για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Αξιωματούχοι της Ταϊβάν έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυτό που θεωρούν ως κινεζική εκστρατεία για την αποδυνάμωση της υποστήριξης του λαού προς την κυβέρνηση.

Η Κίνα δεν έχει ποτέ παραιτηθεί από τη χρήση βίας προκειμένου να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, το οποίο έχει πει ότι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και δεσμεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Ο Λο προέτρεψε τον Τύπο στην Ταϊβάν να μην ενεργεί ως «εργαλείο προπαγάνδας» για το Πεκίνο και είπε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν επικαλούνται αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Λίγο μετά την άφιξη της Πελόζι αργά την Τρίτη, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διέσχισαν τον ευαίσθητο Πορθμό της Ταϊβάν που χωρίζει το νησί από την Κίνα, πριν ο στρατός της Ταϊβάν χαρακτηρίσει την αναφορά ψευδή.

Η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Όντρεϊ Τανγκ δήλωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικές μονάδες της Ταϊβάν την Τρίτη ξεπέρασαν τα 15.000 gigabits, 23 φορές μεγαλύτερα από το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ.

Αρκετοί κυβερνητικοί ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού γραφείου, αποτέλεσαν αντικείμενο υπερπόντιων κυβερνοεπιθέσεων, ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, εξαπολύθηκαν από την Κίνα και τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα προγραμματισμένα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια, που θα διεξαχθούν από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Κυριακής, θα επηρεάσουν και τις 18 διεθνείς αεροπορικές διαδρομές κοντά στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Είπαν ότι ο αντίκτυπος, ωστόσο, θα είναι περιορισμένος, με μικρή αύξηση του χρόνου ταξιδιού, καθώς τα αεροπλάνα θα πετούν σε εναλλακτικές διαδρομές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.