Η «τάτσα» των χρυσών διαβατηρίων

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η επικοινωνιακή στρατηγική την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες στο θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων περιόρισε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό τους. Σ’ αυτό συνέβαλε και η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να καλύψει με μαύρο χρώμα από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής όλα τα ονόματα των μεσαζόντων και των μεγαλοντιβέλοπερς που συνδέονται με τη βιομηχανία, καθώς και όλες τις πληροφορίες σε σχέση με τη διαδικασία επί παραβάσει την οποία έχει κινήσει η Κομισιόν εναντίον της χώρας. Ωστόσο η «τάτσα» δεν έχει ξεπλυθεί. Αντίθετα, στην Κομισιόν εξακολουθούν να ανησυχούν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης επί του θέματος. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αναφορά του επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόν, ο οποίος υπενθύμισε τις «δεσμεύσεις της Κύπρου να περιορίσει τις δυνατότητες επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού». Σημειώνεται μάλιστα ότι η αναφορά έγινε με αφορμή την εκταμίευση της πρώτης δόσης στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Επίσης και η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της υπενθύμισε ότι μεταξύ των μέτρων τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η Κύπρος για τις επόμενες εκταμιεύσεις είναι «η θέσπιση παρακράτησης φόρου στην πηγή επί των εξερχόμενων πληρωμών που πραγματοποιούνται προς μη συνεργάσιμες δικαιοδοσίες και δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία που περιλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο της ΕΕ, καθώς και άλλα μέτρα για την ανάσχεση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού».

Ανεξάρτητα λοιπόν από την τύχη που θα έχει στο τέλος η διαδικασία επί παραβάσει, την οποία κίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια, είναι προφανές ότι πολλοί αξιωματούχοι της Κομισιόν δεν εμπιστεύονται πλέον την κυβέρνηση. Η «τάτσα» είναι τόσο έντονη που δεν ξεπλένεται με την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει κυρίως προς το ακροατήριο στο εσωτερικό. Και το χειρότερο είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως να επηρεάσει την εκταμίευση κονδυλίων από την ΕΕ προς την Κύπρο.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιορίσει την «τάτσα», δίδοντας περισσότερο χώρο στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Αντί αυτού, βολεύτηκε με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να καλύψει με μαύρο χρώμα από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής όλα τα ονόματα των μεσαζόντων και των μεγαλοντιβέλοπερς που συνδέονται με τη βιομηχανία.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για το ακροατήριο στο εσωτερικό και κατ’ επέκταση για την εικόνα της, παρά για την απαλλαγή της Κύπρου από την «τάτσα» των «χρυσών» διαβατηρίων. Και αυτό έχει κόστος και για την οικονομία και για την κοινωνία.

Ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε χθες τη Βουλή σε συστράτευση με σκοπό την εκταμίευση του συνόλου των πόρων που δικαιούται η Κύπρος από την ΕΕ. Το ερώτημα, όμως, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τα κόμματα, τόσο στο θέμα της «τάτσας» των «χρυσών» διαβατηρίων όσο και στα υπόλοιπα ζητήματα. Διαφορετικά δεν θα πάει μακριά η βαλίτσα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.