Παράθυρα/ Ορίζοντας

 Η Τέχνη στις Κοινότητες

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2022

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 Κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εργαστήρια μουσικής:

Εικαστικά

 1. «Προσφύγων Μνήμες!» Θυμούμαι τζιαι χαράσσω στο χωρκόν – Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού– Σχολή Χαρακτικής και Μουσείο Χαμπή – Εργαστήρια χαρακτικής για παιδιά, νέους και ενήλικες, έκθεση χαρακτικής και διαλέξεις, στις Κοινότητες Σαλαμιού, Μουτουλλά και Δωρού.
 2. «Under Mining – Εκ Μετάλλευσις» – Εικαστική δράση με θέμα την εξορυκτική ιστορία και τα μεταλλεία της Κύπρου υπό την επιμέλεια των Γαβριήλ Κουρέα, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργου Λάζογλου, με συμμετοχή δέκα καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Αμερική, στην Κοινότητα Καλαβασού. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Ελίνα Ιωάννου (Κύπρος), Μελίτα Κούτα σε συνεργασία με τον Βάσσο Δημητρίου (Κύπρος), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Λεώντιος Τουμπουρής (Κύπρος), Αντώνης Βολανάκης (Ελλάδα), Bill Psarras (Ελλάδα), Vince Briffa (Μάλτα), Trevor Borg (Μάλτα), Lara Salmon (ΗΠΑ).

Θέατρο

 1. «Φαύστα», του Μποστ, από τη θεατρική ομάδα «Λουμπάγκο», σε σκηνοθεσία Εύας Καλομοίρη και Τζούλης Γρηγορίου, στις Κοινότητες Κυπερούντας, Σπηλιών, Περιστερώνας και Τεμβριάς.
 2. «Φωτεινή», της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, από τη θεατρική ομάδα «Σόλο για Τρεις», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, στις Κοινότητες Άλωνας, Πεδουλά και Κάτω Μονής.
 3. «Το Θαυμαστό Ταξίδι του Σκιάχτρου», βασισμένο στο βιβλίο «Ο Μάγος του Οζ», του Φρανκ Μπάουμ, από την ομάδα Κουκλοϊστορίες, σε σκηνοθεσία Λουκίας Αντωνίου, στις Κοινότητες Αγρού, Μενοίκου, Πισσουρίου και Μαλιάς.
 4. «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα», του Mike Kenny, από τη θεατρική ομάδα Side Effect, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίππου, στις Κοινότητες Αψιού, Λινού και Πωμού.

Μουσική

 1. «Απ’ τον Γαλάζιο Δούναβη στα Κρυστάλλινα Νερά της Μαραθάσας» – Μουσική συναυλία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κύρου Πατσαλίδη, στην Κοινότητα Καλοπαναγιώτη.
 2. «Μουσική Αλλιώς» – Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με θέμα την όπερα και τον αυτοσχεδιασμό με τους Κωνσταντίνα Χρίστου, Τάσο Αποστόλου και Σταύρο Λάντσια, στις Κοινότητες Αυγόρου και Λιοπετρίου.
 3. «Όλα σε θυμίζουν: με αφορμή τα 40 χρόνια απουσίας του Μάνου Λοΐζου» – Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια Σαλαμιού, Κιτίου και Αγίας Βαρβάρας.
 4. «TratSik String Quartet» – Συναυλίες Κουαρτέτου Εγχόρδων με το TratSik String Quartet, στις Κοινότητες Πέρα Ορεινής, Ερήμης και Άρμου.
 5. «Ο ήχος μιας πόλης: αφιέρωμα στη μουσική/καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης» – Μουσική παράσταση με το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος», με ερμηνευτές τη Φρειδερίκη Τομπάζου, τον Δημήτρη Μεσημέρη, την Κατερίνα Παράσχου, τον Ανδρέα Ελεσνίτσαλη, τον Δημήτρη Σουρουλλά και τον Πάρη Παράσχο, στις Κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Βαβατσινιάς, Κελλακίου, Ξυλοφάγου και Βορόκληνης.
 6. «Ένα καράβι τραγούδια με ελπίδα το αύριο» –Μουσικές συναυλίες με την Εύη Καπάταη, στις Κοινότητες Μουτουλλά, Κανναβιών και Ποταμιού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.