Οι Τ/κ που τολμούν

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ

Λίγο ο μαραθώνιος της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων με στόχο να διαπραγματευτεί τις θέσεις της για περισσότερη δικαιοσύνη για το λαό της και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς… Λίγο η παρουσία της Τρόικας στην Κύπρο και η πίεση που ασκεί για τις αποπληρωμές δανείων, καθώς και το ζήτημα των επιτοκίων που αλλού πέφτουν αλλά σε μας ανεβαίνουν…

Αυτά, λοιπόν, συνθέτουν την τοπική και ελλαδική επικαιρότητα και μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Και αφήνουν, δυστυχώς, θέματα και ειδήσεις να περάσουν στα χαμηλά ή ακόμα και να χαθούν.

Την Τετάρτη, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη της προέδρου της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων (KTÖS), Σεμέν Σαϊγκούν, η οποία δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη (τόσο απαρατήρητη που ούτε οι γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι δεν αντέδρασαν).

Η Σεμέν Σαϊγκούν μίλησε ως πραγματική Κύπρια, ως πραγματική πατριώτης, ως άνθρωπος που νοιάζεται για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας. Κι επειδή ακριβώς την αφορά το μέλλον της κοινής μας πατρίδας, μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας. Και δεν διστάζει να πει πράγματα που ξέρει ότι θα προκαλέσουν, την κοινότητα από την οποία προέρχεται πρωτίστως. Και δεν είναι πρόκληση προς τους συναδέλφους της, αλλά αλήθεια πόσοι Ε/κ δάσκαλοι θα είχαν το θάρρος να πουν όσα ανάλογα είπε η Σεμέν; Και σε ποια πυρά θα τους έριχναν οι εθνικιστές, αν έλεγαν αλήθειες σαν αυτή της Τ/κ δασκάλας;

Ποιος διαφωνεί ότι οι δάσκαλοι παίζουν ρόλο στην καλλιέργεια της ειρήνης; Δεν αρκεί να το λέει, όμως, κανείς αυτό. Πρέπει και με πράξεις να το αποδεικνύει. «Πρέπει να μεγαλώσουμε παιδιά με νοοτροπία ειρήνης και όχι διαχωρισμού και εχθρότητας και σε αυτό οι εκπαιδευτικοί παίζουν μεγάλο ρόλο. Υπάρχει ανάγκη για μια παιδεία που θα υπηρετεί την επανένωση και όχι το διαχωρισμό».

Τα θρησκευτικά, υποστηρίζει, πρέπει να γίνουν μάθημα επιλογής και τα ελληνικά υποχρεωτικά. Η Σεμέν τολμά να ζητήσει ακύρωση του όρκου του Ατατούρκ «είμαι Τούρκος, είμαι σωστός». Φανταστείτε το ζήτημα αυτό να αποτελέσει θέμα συζήτησης ανάμεσα σε Ε/κ… Και να θέτουν θέμα οι δάσκαλοι για κατάργηση της πρωινής προσευχής…

Δεν μας παίρνει ο χώρος να αναφερθούμε σε όλες τις εισηγήσεις της Σεμέν, εξάλλου η «Χ» είναι από τα ΜΜΕ εκείνα που πρόβαλαν τη συνέντευξή της από χθες. Οι απόψεις της Τ/κ δασκάλας ένα αποδεικνύουν: Οτι οι Τ/κ συμπατριώτες μας τολμούν. Τολμούν περισσότερο από τους Ε/κ συμπατριώτες τους να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Και δεν σκέφτονται το όποιο κόστος. Είναι νωπές στη μνήμη, εξάλλου, οι αλήθειες της Ντογούς Ντεριάς. Που δεν δίστασε να μιλήσει για τις βαρβαρότητες των Τούρκων το ’74 κι έπεσαν πάνω της να τη φάνε οι εθνικιστές της κοινότητάς της.

Κι επειδή κοινό είναι το όραμα και κοινός ο στόχος για λύση του Κυπριακού και επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας, ας τολμήσουμε όλοι. Οχι μόνο να πούμε αλήθειες. Αλλά προπάντων να παραδεχθούμε αλήθειες. Αλήθειες που πονούν, αλλά μόνο αν τις παραδεχθούμε θα πάμε μπροστά. Κι ο εθνικισμός είναι ο μεγάλος μας εχθρός. Αν καταφέρουμε να τον ξεριζώσουμε από μέσα μας, θα πετύχουμε το στόχο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.