Η Τουρκία «αυτοαπομονώνεται»

Την πεποίθησή του ότι «το ενεργειακό είναι ένα εξαιρετικό διπλωματικό εργαλείο, που πρέπει να αξιοποιηθεί τα μέγιστα», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της Πρώτης Κοινής Συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, ο Κύπριος Υπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για τις σοβαρές, όπως λέει, επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα ενεργειακά έργα όλων των χωρών όπου αυτά εκπονούνται, εννοείται και της Κύπρου, η συνεχιζόμενη πτώση της παγκόσμιας τιμής των καυσίμων.

«Οι επιπτώσεις από την πραγματικά ραγδαία μείωση της τιμής των καυσίμων, μας ανησυχεί σε δύο επίπεδα», λέει ο κ. Λακκοτρύπης.

«Πρώτον, σε εκείνο των εταιρειών που έχουν επενδύσει, ή και σκέφτονται να επενδύσουν στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. Αυτές, βλέποντας να πέφτει η τιμή των προϊόντων που εμπορεύονται ή θα εμπορεύονται, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι μήπως κάποια έργα κινδυνέψουν να χαρακτηριστούν μη βιώσιμα, και να προχωρήσουν σε αποεπένδυση», επισημαίνει ο υπουργός, φέρνοντας ως απτό παράδειγμα το ότι ένας αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, για την μεταφορά αερίου πχ προς τις ευρωπαϊκές αγορές, «θα είναι πολύ πιο βιώσιμος εάν η τιμή του αερίου είναι 100, παρά εάν είναι 60».

Το δεύτερο επίπεδο που δημιουργεί ανησυχία, είναι εκείνο αυτής καθ’ εαυτής της τιμής του Φυσικού Αερίου στις διεθνείς αγορές αφού, όπως τονίζει ο κ. Λακκοτρύπης, «το ΦΑ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τιμή του Brent”.

Κατά την σημερινή κοινή συνάντηση των Υπουργών που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, ειπώθηκε ότι έγινε ειδική αναφορά και συζήτηση στους τρόπους με τους οποίους οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προσεγγίσουν το πρόβλημα αυτό.

Ο κ. Λακκοτρύπης δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι είναι πολύ δύσκολο να ξέρει κάποιος πόσο θα διαρκέσει η ραγδαία αυτή πρώτης της τιμής του πετρελαίου, που παρασέρνει μαζί της και το Φυσικό Αέριο και που, εξαιτίας της, «βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να βουλιάζουν από τα ελλείμματα».

«Η δική μας προσέγγιση στο πρόβλημα», επισημαίνει ο Υπουργός Ενέργειας, «είναι, παρακολουθώντας την κατάσταση και εκτιμώντας διαρκώς όλες τις μεταβλητές και τα δεδομένα της, να προβαίνουμε σε στατιστικές προβλέψεις και αναλόγως να αναπροσαρμόζουμε σε αυτές την δική μας θέση».

Όπως είπε και ο Ελληνας ομόλογός του Γιάννης Μανιάτης, το ενδιαφέρον, δεδομένης αυτής της εξέλιξης με τις τιμές του πετρελαίου, εστιάζεται στο «να ελέγξουμε την βιωσιμότητα διαφόρων σχεδίων και να εντάξουμε σχέδια ειδικού ενδιαφέροντος, διμερούς, στα πανευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους».

Στην ερώτηση «η Ελλάδα, που είναι αρκετά πίσω ακόμα στο θέμα του ενδεχόμενου ενεργειακού της πλούτου, τι έχει να προσθέσει στην Κύπρο, που είναι πολύ πιο προχωρημένη;», ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε:

«Στο πρώτο στάδιο, η Ελλάδα θα μπορεί να είναι χώρα διακομιστής των πετρελαίων και του φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, με τον αγωγό EastMed που προάγει την Ελλάδα. Στο δεύτερο στάδιο, ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια, η Ελλάδα να γίνει και παραγωγός. Επομένως η Κύπρος, και ως παραγωγός και ως διακομιστής, θα δει τον δικό της ρόλο, μαζί και με την Ελλάδα, να ενισχύεται στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, και με ανοικτές πύλες πια προς την Ευρώπη».

Εδώ υπεισέρχεται όμως και ο ρόλος της Τουρκίας, τουλάχιστον όπως τον φαντάζεται ή τον επιθυμεί ο πρωθυπουργός της, Αχμέτ Ναβούτογλου, ο οποίος πριν από περίπου 10 μέρες στην Αθήνα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί μαζί με την τουρκική ώστε «να λύσουμε το Κυπριακό και να αξιοποιήσουμε με αγωγούς προς την Ασία και την Ευρώπη, τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου».

«Όταν προσμετράς τις επιλογές σου, προσμετράς και τα ρίσκα», σχολιάζει ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας. «Αυτό που λέει ο Νταβούτογλου – συνεχίζει – το “ελάτε σε μας”, σαφώς λέγεται με πλήρη άγνοια του πολιτικού ρίσκου που παίρνει».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί το λέτε αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι για μένα είναι σαφές ότι καμία χώρα στην περιοχή δεν εμπιστεύεται την λύση που προτείνει ο Νταβούτογλου που, ειδικά για τις χώρες που είναι παραγωγοί, ενέχει τεράστιο ρίσκο.

Μία άποψη που εμφανίζεται αραιά και που σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ, είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες συγκυριακά τις κακές σχέσεις που έχει η Τουρκία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αναπτύσσουν σχέσεις ενεργειακής συνεργασίας μαζί τους και αποκλείουν την Τουρκία από μία περιοχή όπου, κατά την γνώμη τους, θα έπρεπε να είχε και αυτή λόγο.

Η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

«Κατ’ αρχάς – λέει – είναι λάθος ότι εμείς αποκλείουμε την Τουρκία. Η ίδια η Τουρκία εξαιρεί τον εαυτό της με την ίδια της την συμπεριφορά, που δεν μπορείς να την πεις ούτε φιλική, ούτε συνεργασίας».

Στην ερώτηση του ΚΥΠΕ πως θα αντιδράσει η Κύπρος εάν και όταν αλλάξουν αυτές οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ; Θα επηρεάσει αυτό τις σχέσεις συνεργασίας της με τις δύο αυτές χώρες, που τώρα είναι στα μαχαίρια με την Άγκυρα;

«Δεν νομίζω. Διότι οι σχέσεις της Κύπρου με τους γείτονές της τους συγκεκριμένους, δεν είναι ευκαιριακές, αλλά σχέσεις συνεργασίας πολύ σταθερές. Αυτές τις σχέσεις διαρκώς τις εμβαθύνουμε διότι πεποίθησή μας είναι ότι η ενδυνάμωση της ευαίσθητης περιοχής μας μόνο μέσα από καθαρές και ειλικρινείς σχέσεις μπορεί να επιτευχθεί».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy