Η Τουρκία «μπορεί να συνδράμει στο Κυπριακό»

Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αναχωρώντας για την Αθήνα και πρόσθεσε πως θα συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο τις νέες διαστάσεις οι οποίες θα φέρουν ειρήνη και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε για την Αθήνα συνοδευόμενος από εννέα Υπουργούς, δήλωσε ότι θα συζητήσουν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών πιο περιεκτικά και θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν πρόσωπο με πρόσωπο τις νέες διαστάσεις, οι οποίες θα φέρουν ειρήνη, σταθερότητα και γαλήνη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πέραν των διμερών σχέσεων θα συζητήσουν και βήματα που θα κάνουν οι δύο χώρες από κοινού στο Κυπριακό και το Αιγαίο, σημείωσε.

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε περαιτέρω απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι έπειτα από την εγκαθίδρυση της νέας κυβέρνησης συναντήθηκαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού, στη συνέχεια μίλησαν τηλεφωνικώς και αποφάσισαν την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο. Η πραγματοποίηση αυτού του Συμβουλίου είναι σημαντική για να γίνουν τα αμοιβαία αναγκαία βήματα, πρόσθεσε. “Επιπλέον, θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να μετατρέψουμε μαζί ως δύο γείτονες χώρες το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης. Σε σχέση με το Κυπριακό μπορεί να συμβάλουν σημαντικά από κοινού Ελλάδα και Τουρκία ως δύο εγγυήτριες χώρες. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Η ατζέντα μας δεν είναι περιορισμένη. Είμαστε αποφασισμένοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με όσο το δυνατόν ευρεία προοπτική”, είπε.

Ερωτηθείς για την πρόθεση Ελλήνων της Τουρκίας να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία και αν μπορεί να γίνει τέτοιο άνοιγμα στο μέλλον, ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι η Άγκυρα υιοθετεί μια ελαστική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης, η οποία ήταν αποτέλεσμα της ανταλλαγής πληθυσμών. Όπως είπε, έχουν διευκολυνθεί οι επισκέψεις πολιτών στις δύο χώρες και επίσης γίνονται διευκολύνσεις και στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίων. Πρόσθεσε ότι η οικονομία της Τουρκίας ενισχύεται και σε αυτό το πλαίσιο αξιολογείται θετικά ο τουρισμός από την Ελλάδα ή όποιο αίτημα επίσκεψης. Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά ανησυχία ή δισταγμός σε αυτό. “Οσο πιο πολλές είναι οι επισκέψεις, τόσο πιο ικανοποιημένοι είμαστε”, είπε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.