Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα ζήτημα εις βάρος της Ελλάδας στη Σύνοδο ΝΑΤΟ, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρίσκονται σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην Ανατολική Ευρώπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έθεσε κανένα ζήτημα εις βάρος της Ελλάδας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή όλη η προσήλωση του ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Ουκρανία και «δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε στη Σύνοδο κανένα ζήτημα που αφορά την προβολή επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας. «Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό του ΝΑΤΟ, ή αν τελικά είναι μια επιχειρηματολογία περισσότερο για την εσωτερική κοινή γνώμη», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα, αναφέροντας ότι «το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχω ξανακούσει».

«[Π]ρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι «η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή».

Doc.20220630.3501852.25899129 Scaled
(ξένη δημοσίευση) ο πρωθυπουργός κυριάκος μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της δεύτερης μέρας της συνόδου κορυφής του νατο, στη μαδρίτη, την πέμπτη 30 ιουνίου 2022. Στο επίκεντρο της συνόδου βρίσκονται σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην ανατολική ευρώπη. Απε-μπε/γραφειο τυπου πρωθυπουργου/δημητρησ παπαμητσοσ

Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Συμμαχίας δεν υπάρχει «καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση σε άλλο μέρος εκτός της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ««διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία».

«Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την κατοχύρωση του εμπορικού όρου “Turkaegean”, o κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ύπαρξη ευθυνών σε υπηρεσιακό επίπεδο.

«Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα», υποστήριξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.