Η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα

Συμφωνία επί της αρχής για να καταστεί δυνατή η τριμερής με τον ΓΓ ΟΗΕ

Την ώρα που αναμένεται η κάθοδος της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού ο Τούρκος Πρόεδρος δυναμιτίζει το κλίμα αντί να συμβάλει στη βελτίωσή του. Διπλωματικές πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σημειώνουν προς τη «Χαραυγή» ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να βιάζεται για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. «Άλλο η διαδικασία και άλλο οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με την Τουρκία εντός της ΑΟΖ», υπογράμμιζαν με νόημα.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι με τη διαμεσολάβηση της κας Λουτ θα υπάρξει συμφωνία επί της αρχής ώστε να καταστεί δυνατή η κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Και η αρχή είναι η βάση των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βάσει της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, του πλαισίου Γκουτέρες και των συμφωνηθεισών συγκλίσεων. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ένα «άτυπο Κραν Μοντανά». Μέχρι τότε και με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα κριθεί αν θα επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ή όχι, σημείωνε η ίδια πηγή στη «Χαραυγή».

Κρίσιμη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, αν θα υπάρξουν δηλαδή ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να προκαλεί βάζοντας στο τραπέζι και το θέμα του φυσικού αερίου και αγνοώντας το Δίκαιο της Θάλασσας. «Όταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας», δήλωσε ο κ. Ερντογάν αναφέροντας ότι «ενέργεια σημαίνει δύναμη». Σε ομιλία του στη Ρίζε (Ριζούντα), ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως όταν η Τουρκία ξεκίνησε δραστηριότητες στην Αν. Μεσόγειο, εναντίον της στράφηκαν χώρες που είχαν λογαριασμούς στην περιοχή, προσθέτοντας πως «σε αυτό τον εχθρικό κλοιό προστέθηκε και η ΕΕ δίπλα στους Ε/κ». Όπως είπε, «τα κατηγορώ και οι απειλές είναι πολλά και φτηνά. Ασφαλώς δεν τα αφήσαμε αναπάντητα, δεν αφήσαμε τον αγώνα ούτε στιγμή. Σε βαθμό που έφτασαν στιγμές που τα πλοία πέρασαν δίπλα-δίπλα. Παρ’ όλα αυτά δεν υποχωρήσαμε ποτέ και συνεχίσαμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.


ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες οι απειλές Ερντογάν

Η τουρκική πολιτική για ν’ αντιμετωπιστεί χρειάζεται σύνεση, σταθερότητα και ξεκάθαρες θέσεις, διεμήνυσε χθες το ΑΚΕΛ με δήλωση του μέλους του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη. Ο ίδιος καταδίκασε τις απαράδεκτες θέσεις Ερντογάν των τελευταίων ημερών. «Απόλυτη προσήλωση στη λύση ΔΔΟ και ξεκαθάρισμα ότι δεν συζητούμε οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης, όπως επιδιώκει η Τουρκία. Ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι στηρίζουμε τις μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις. Ξεκάθαρη θέση ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με βάση τη διαδικασία που ίσχυσε στο Κραν Μοντανά, από κει που έμεινε η διαπραγμάτευση. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η τουρκική στρατηγική και πολιτική», τόνισε ο Χρ. Χριστοφίδης. Παράλληλα σημείωσε ότι οι παλινωδίες επιτρέπουν στην Τουρκία να εγείρει «νέες ιδέες» και να δημιουργεί τετελεσμένα. «Σίγουρα δεν είναι επιλογή η υιοθέτηση από την πλευρά μας των τουρκικών επιδιώξεων για αποκήρυξη της ΔΔΟ και υιοθέτηση της επιλογής των δύο κρατών, κάτω από το κάλυμμα μεγαλόστομων διακηρύξεων και ψευδοπατριωτικών λόγων», υπογράμμισε ο Χρ. Χριστοφίδης.

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.