Η Τουρκία εμβαθύνει την εξάρτηση των κατεχομένων

Μήνυμα Ερντογάν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξέλιξη στην περιοχή χωρίς την Τουρκία

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα κενό, το οποίο επιτρέπει στον Ερντογάν να επαναπροβάλλει τις διεκδικήσεις του στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή και μάλιστα πιο δυναμικά, κάτι το οποίο εξυπηρετεί φυσικά και το εσωτερικό μέτωπο, δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δέχεται παραδοσιακά επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν είναι αρκετά σκληρός στα θέματα του Αιγαίου και όχι μόνο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας.

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει ο Ταγίπ Ερντογάν σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα θέματα του Αιγαίου, ο κ. Τζιάρρας είπε ότι «πρέπει να δούμε αυτή την κλιμάκωση και στο πλαίσιο των ενισχυμένων σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ, οι οποίες η Τουρκία νιώθει ότι την απειλούν από την άποψη ότι δίνεται μεγαλύτερη στρατηγική βαρύτητα από τη δυτική συμμαχία στην Ελλάδα, την οποία χάνει η Τουρκία, και σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στη στήριξη των θέσεών της στα ζητήματα που την αφορούν και την ενδιαφέρουν στο Αιγαίο και πέρα από αυτό».

Επομένως, σημείωσε, προσπαθεί να θέσει τα θέματα ξανά επί τάπητος και να στείλει το μήνυμα στους δυτικούς εταίρους, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε θέμα χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας και ότι η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφαιρέσει το ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας.

Η στρατηγική της Τουρκίας στην Κύπρο έχει δύο διαστάσεις

Ερωτηθείς αν η ένταση στα ελληνοτουρκικά θα μπορούσε να «εξαχθεί» και στην Κύπρο, ο κ. Τζιάρρας απάντησε πως ανεξαρτήτως των τελευταίων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και την Ουκρανία, θα πρέπει θεωρείται δεδομένο ότι η στρατηγική της Τουρκίας στην Κύπρο έχει δύο διαστάσεις.

«Η μία είναι η διάσταση της ενίσχυσης και της αναβάθμισης του ψευδοκράτους (οικονομική, πολιτική, νομική) που εμπεριέχει και τη δυναμική της de facto προσάρτησης, διότι όσο η Τουρκία εμβαθύνει την εξάρτηση των κατεχομένων προς την ίδια, κινούμαστε περισσότερο προς μία κατάσταση όπου τα κατεχόμενα είναι στην ουσία προσαρτημένα με λειτουργικούς όρους στην Τουρκία», είπε, για να συμπληρώσει πως η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στις ελεύθερες περιοχές, κυρίως με το γεγονός ότι αναμένονται νέες γεωτρήσεις με το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την περεταίρω διάνοιξη της περιοχής των Βαρωσίων.

«Αυτά είναι τετελεσμένα στα οποία η Τουρκία θα προχωρήσει ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων, για να επηρεάσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας», τόνισε ο κ. Τζιάρρας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα δήλωσε πως αναμένεται εντατικοποίηση των προσπαθειών αναγνώρισής τους από τρίτα κράτη, π.χ. μέσω ανοίγματος ξένων προξενείων στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.