Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα, είπε ο Ερντογάν στους Τούρκους ομογενείς στη Ν.Υ.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και μια βαθιά ριζωμένη ιστορία όσον αφορά τις σχέσεις, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζo Μπάιντεν στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κάθε τομέα. Όπως είπε, μόνο ο αριθμός των ατόμων τουρκικής καταγωγής στην Αμερική είναι 300 χιλιάδες και τους κάλεσε να παρεμποδίσουν τις “κακόβουλες δραστηριότητες, που αναπτύσσονται από τα αντιτουρκικά λόμπι και τις αβάσιμες εκστρατείες δυσφήμισης” στις ΗΠΑ.

Στην πρώτη ομιλία του σε Τούρκους ομογενείς φτάνοντας στην Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ως ανθρωπότητα, πολεμούν έναν άλλο ιό που είναι πιο θανατηφόρος και ύπουλος από τον ιό Covid-19. “Tο όνομα αυτού του ιού είναι ο ιός της ισλαμοφοβίας. Αυτός ο ιός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε χώρες που έχουν αποδειχθεί ως λίκνο της δημοκρατίας και της ελευθερίας εδώ και χρόνια. Σήμερα, η ξενοφοβία έχει καταλάβει την πολιτική. Έχει μετατραπεί σε μια καταστρεπτική τάση που περιπλέκει την καθημερινή ζωή των μουσουλμάνων και απειλεί την κοινωνική ειρήνη που διαμορφώνει τις κρατικές πολιτικές”, είπε.

Καταπολέμηση ισλαμοφοβίας

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτός ο ιδεολογικός φανατισμός, που δεν διαφέρει από τη DAESH (Ισλαμικό Κράτος) στη νοοτροπία, έχει τις ρίζες του σε διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας. “Η περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων λόγω της πίστης, της γλώσσας, του ονόματος ή του ντυσίματος τους, γίνεται πλέον μια συνηθισμένη περίπτωση. Έχετε βιώσει προσωπικά τις συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης. Έχετε παρακολουθήσει προσωπικά πώς το κλίμα μίσους που τροφοδοτείται από ανεύθυνους πολιτικούς μπορεί να προκαλέσει βαθιές πληγές στην κοινωνία”, είπε.

Ο Ταγίπ  Ερντογάν ανέφερε ότι η καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας πρέπει να γίνει τόσο μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων όσο και ατομικά. “Με αυτή την τεράστια εμπειρία που έχετε, είναι πολύ σημαντικό να συμβάλετε περισσότερο στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και του πολιτιστικού ρατσισμού. Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της εχθρότητας και της μισαλλοδοξίας”, ανέφερε. Δήλωσε ότι ηγούνται των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, και πρόσθεσε: “Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια εξάλειψης όλων των απειλών για τη θρησκεία μας και τους μουσουλμάνους αδελφούς μας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το θέμα της καταπολέμησης της ισλαμοφοβίας στην ατζέντα όλων των οργανισμών, ειδικά των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε ισχυρή υποστήριξη και συμβολή από εσάς, τους Αμερικανούς μουσουλμάνους αδελφούς μας, σε όλους τους αγώνες μας. Η επιτυχία σας στην Αμερική κάνει εμάς και το έθνος μας περήφανους”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι πιστεύει πως ο αριθμός των επιτυχημένων επιχειρήσεων και επιστημόνων στην Αμερική θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. “Ελπίζω ότι θα αναλάβετε μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική αρένα παράλληλα με τα επιτεύγματά σας στον εμπορικό, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Περιμένω από εσάς να δημιουργήσετε πολλούς περισσότερους πολιτικούς εκπροσώπους, τόσο στην ομοσπονδιακή όσο και στην πολιτειακή επίπεδο, την επόμενη περίοδο.Μόνο ο αριθμός των τουρκικής καταγωγής είναι 300 χιλιάδες. Αυτό είναι που αρμόζει σε αυτήν την ισχυρή κοινότητα”.

Περαιτέρω ανέφερε ότι “η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και μια βαθιά ριζωμένη ιστορία όσον αφορά τις σχέσεις”, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες που βασίζονται η μία στην άλλη. “Παρόλο που έχουμε διαφορές απόψεων σε ορισμένα ζητήματα κατά καιρούς, έχουμε παρόμοια στάσεις και συμφέροντα σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Έχουμε επίσης ένα μεγάλο και αυξανόμενο δυναμικό συνεργασίας όσον αφορά την οικονομία”.

Σε ότι αφορά το διμερές εμπόριο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο όγκος ξεπέρασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. “Ελπίζω ότι θα φτάσουμε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να επιβραδύνουμε”, ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντησή τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κάθε τομέα.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του είπε ότι αναμένουν από αυτούς “να συνεχίσετε να εξηγείτε το αληθινό πρόσωπο του PKK, του YPG και του FETO στους Αμερικανούς φίλους σας χωρίς να κουράζεστε. Θα ήθελα να υπογραμμίσω εδώ ένα σημείο. Κανένα ψέμα δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στον ήλιο της αλήθειας, όσο μεγάλο κι αν είναι. Η FETO (γκιουλενιστές) είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση, παρόλο που προσπαθούν να κρύψουν τα σκοτεινά πρόσωπά τους κάτω από το κάλυμμα της προσποίησης και της προφύλαξης. Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη αυτής της συμμορίας, που είναι εχθρικά προς τη δημοκρατία και την ανθρωπότητα, θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου και της δικαιοσύνης”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.