Η Τουρκία να κάνει το απαιτούμενο βήμα ενόψει επανέναρξης διαπραγματεύσεων, λέει ο ΕκπρόσωποςΗ Τουρκία θα πρέπει να κάνει το απαιτούμενο βήμα, ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος και ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε στις νέες διαβουλεύσεις που ξεκινούν σε περίπου ένα δεκαήμερο με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

«Ευελπιστούμε ότι με την εδώ παρουσία της και με τις συζητήσεις που θα γίνουν, θα γίνει το απαιτούμενο βήμα, αυτό που περιμένει και ο ΓΓ, ούτως ώστε να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό», είπε.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η ριζική λύση στην αποσταθεροποιητική δραστηριότητα, την οποία αναλαμβάνει η Τουρκία, θα είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όσων ισχύουν για ευρωπαϊκή χώρα».

Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, θα μπούμε σε μια νέα βάση σχέσεων, ενώ ανέφερε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνάδει με το ότι θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε και ένα διαφορετικό κλίμα.

«Περιμένουμε – αυτή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου από την πρώτη στιγμή και μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη – ότι στον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σε αυτό που αναμένεται, πρώτον τη βούληση για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», κατέληξε.