Η Τουρκία ως εγγυήτρια θα απαντήσει στην ενίσχυση αντιπυραυλικής άμυνας ΚΔ, λέει ο Τατάρ

Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου σίγουρα θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι απορρίπτει προκαταβολικά τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς και ιδιαίτερα την πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων έναντι ανοίγματος του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στον κυβερνήτη της Καισάρειας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υποστήριξε ότι «η τδβκ είναι ένα κυρίαρχο κράτος στο βορρά».

«Όλοι γνωρίζουμε ήδη πόσο σημαντική είναι για εμάς η Τουρκική Δημοκρατία ως εγγυήτρια και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ως αποτρεπτική δύναμη, διατηρώντας πάντα τις σχέσεις με τη Δημοκρατία της Τουρκίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Συνεχίζοντας είπε ότι, “έμαθα ότι οι Ε/κ αγοράζουν νέους πυραύλους για να ενισχύσουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας τους», λέγοντας ότι «αυτό είναι μεγάλο λάθος».

Υποστήριξε ότι αυτό «θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι εγγυήτρια της Κύπρου. Επομένως, ως εγγυήτρια, σίγουρα θα έχει απαντήσεις σε αυτά».

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ «με κάθε αφορμή στέλνουν τα απαραίτητα μηνύματα, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων ούτε της Τουρκίας ούτε του τ/κ λαού στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε ομιλία του στους βετεράνους του 1974 στην Καισαρεία αργότερα, ο κ. Τατάρ, είπε ότι «αν δεν είχατε έρθει το 1974, είναι πολύ πιθανόν η Κύπρος να ήταν σήμερα ελληνικό νησί». Η Κύπρος, πρόσθεσε, «θα είχε περάσει στα χέρια των Ελλήνων. Τα όνειρα της Ελλάδας θα πραγματοποιούνταν. Υποστήριξε ότι «προσπάθησαν να ανακηρύξουν μια δεύτερη Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο Νετζμετίν Ερμπακάν δεν έμειναν σιωπηλοί στο κάλεσμα της Κύπρου».

Όχι σε πρόταση για επιστροφή Βαρωσίων

Σε άλλη ομιλία του σε συνέδριο στην Καισαρεία με τίτλο “Ο ρόλος της τδβκ στη Γαλάζια Πατρίδα”, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι θα γίνουν κάποιες προτάσεις από τους Ε/κ σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο αυτές τις μέρες και είπε ότι αν κοιτάξουμε την πρόταση, λέει αν επιστρέψουν τα Βαρώσια, μπορεί να ανοίξει το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου με απευθείας πτήσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. “Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της νέας μας πολιτικής, της πολιτικής των δύο κρατών. Με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την κυριαρχία μας τα οποία ήταν κλειστά εδώ και 47 χρόνια, ξεκίνησε η ζωή εδώ”, είπε.

Τα Βαρώσια, συνέχισε, “παρείχαν εξαιρετικές υπηρεσίες τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό της τδβκ. Μέχρι στιγμής, 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τα Βαρώσια υπό συνθήκες πανδημίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολύ πιο έντονη κίνηση μετά την πανδημία”.

Είπε, επίσης, ότι “είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο προϊόν της πολιτικής, που έχει εθνική αξία, θα προσθέσει πολλά στην τδβκ και είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς στον αγώνα μας στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι το βλέπω”.

Τέλος, ο κ. Τατάρ είπε, “τι νομίζετε, θα χάνονταν τα Βαρώσια και θα ανοίγαμε το δικό μας αεροδρόμιο για απευθείας πτήσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών; Αυτό γίνεται για να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία μας στην ε/κ Δημοκρατία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε το καθεστώς της τδβκ. Δεν θα πίστευα ποτέ ότι η Τουρκία θα έβλεπε ευνοϊκά κάτι τέτοιο”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.