Η Unesco «αδειάζει» την Τουρκία για την Αγία Σοφία

«Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες διαδραμάτισε η Αίγυπτος»

Έλα στο Google News

Απόφαση της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco ζητά από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022 ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δύο μνημείων, της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

 

Απόφαση αναφορικά με τη μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας από την Τουρκία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομίας της Unesco. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση ικανοποιεί την Ελλάδα, καθώς ανταποκρίνεται στις βασικές της επιδιώξεις.

Η απόφαση, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει τη βαθύτατη λύπη της Επιτροπής για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας και τούτο παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις οδηγίες των κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού.

Εκφράζει ακόμη την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δυο μνημείων και καλεί την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή η οποία θα αφορά τα δύο μνημεία.

Τέλος, η απόφαση ζητάει από την Τουρκία να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2022, ενημερωμένη έκθεση των εργασιών συντήρησης των δυο μνημείων προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει ως παρατηρητής στην εν λόγω επιτροπή στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη-μέλη, ενώ έχει θέσει υποψηφιότητα για την επόμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών, σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προέβησαν σε φιλικές κρούσεις προς τα κράτη-μέλη τής εν λόγω Επιτροπής με σκοπό αφενός να επιτευχθεί θετικό για τη χώρα μας λεκτικό και αφετέρου να αντικρουστούν αντίστοιχες προσπάθειες της Τουρκίας, η οποία επίσης προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να αποφύγει την υιοθέτηση του λεκτικού αυτού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες διαδραμάτισε η Αίγυπτος, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι και άλλους υπουργούς φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, η Αγία Σοφία και η Μονής της Χώρας μετατράπηκαν σε τζαμιά, με τον δυτικό κόσμο και Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για αυτήν την απόφαση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.