Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης τιμήθηκε από τη FIFA ως «ο μεγαλύτερος σύλλογος του 20ου αιώνα».


Του

Χρίστου Τζιοβάνη 


Το 1897 φοιτητές και ακαδημαϊκοί του Ιδρύματος Δωρεάς Εκπαίδευσης δημιούργησαν μία ποδοσφαιρική ομάδα, τη Σκάι FC. Το 1900 η Σκάι FC χωρίστηκε σε δύο συλλόγους, τη Nέα FC Μαδρίτης και την Εσπανιόλ. Δύο χρόνια αργότερα (1902), η Εσπανιόλ Μαδρίτης χωρίστηκε με αποτέλεσμα να προκύψει η Μαδρίτη FC στις 6 Μαρτίου.

Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1905 όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας. Στις 29 Ιουνίου το 1920 απονεμήθηκε στη Μαδρίτη FC ο τίτλος «Ρεάλ» (Bασιλική) από τον Βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο και έκτοτε η ομάδα ονομάζεται Ρεάλ Μαδρίτης. Παρά το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε πέντε κύπελλα Ισπανίας μέχρι το 1917, το πρώτο πρωτάθλημα ήρθε το 1932 και μάλιστα διατήρησε τα κεκτημένα της και την επόμενη περίοδο. Μέχρι να έρθει το τρίτο πρωτάθλημα το 1954, η Ρεάλ Μαδρίτης, κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας άλλες τέσσερις φορές. Το 1956 στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης όταν κατέκτησε την πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την οποία διατήρησε για πέντε συνεχείς χρονιές.

Τα 33 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα, 11 Σούπερ Καπ, 1 Λιγκ Καπ, 2 Λατινικά Κύπελλα στην Ισπανία, αλλά και 13 Κύπελλα Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Κύπελλα UEFA, 4 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 3 Διηπειρωτικά Κύπελλα και 4 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων δείχνουν τη  μεγάλη και μακρά ιστορία του συλλόγου. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2000 η Ρεάλ Μαδρίτης τιμήθηκε από τη FIFA ως «ο μεγαλύτερος σύλλογος του 20ου αιώνα».

Πολλοί κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη φόρεσαν τη φημισμένη λευκή φανέλα, όπως οι Αλφρέδο Ντι Στέφανο, Φέρεντς Πούσκας, Σαντιάγο Μπερναμπέου, Ρεϊμόντ Κοπά, Φρανσίσκο Τσέντο, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Χιούγκο Σάντσες, Φερνάντο Ιέρο, Μίκαελ Λάουντρουπ, Ραούλ, Λουίς Φίγκο, Ζινεντίν Ζιντάν, Ρονάλντο, Ικερ Κασίγιας και Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το στάδιο της Ρεάλ Μαδρίτης ονομάζεται «Σαντιάγο Μπερναμπέου» προς τιμήν του τότε προέδρου της Σαντιάγο Μπερναμπέου. Σήμερα το στάδιο είναι χωρητικότητας 81.044 θέσεων και ανήκει στην κατηγορία των τεσσάρων αστέρων (ελίτ) της UEFA.