Η Βηρυτός μαζεύει τα συντρίμμια της – Κύμα αλληλεγγύης από την Κύπρο φθάνει στο Λίβανο

Εικόνες αποκάλυψης εξακολουθούν να μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από τους δρόμους της Βηρυτού.

Ερείπια παντού, κατεστραμμένα κτίρια. Η μισή Βηρυτός έχει καταστραφεί. Ο κόσμος προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια του -υλικά και ψυχικά. Επικρατεί οργή. Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανήλθε σε 154, μετέδωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον Υπουργό Υγείας του Λιβάνου.

Ο υπουργός Χαμάντ Χάσαν είπε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το NNA.

beirut 10 1

Οι ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ που έστειλε η Κύπρος άρχισαν να επιχειρούν από τις 7 το πρωί χθες στο σημείο μηδέν της έκρηξης που έπληξε την Τρίτη το απόγευμα την πρωτεύουσα του Λιβάνου, σε συνεργασία με την ομάδα του Κατάρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, η ομάδα του Κατάρ έχει διασωστική εξάρτηση, δεν έχει όμως τους ανιχνευτικούς σκύλους που έχει η κυπριακή ομάδα.

Οι ομάδες της ΕΜΑΚ και της ΜΜΑΔ, συνέχισε, θα κάνουν ανίχνευση εναλλάξ, διότι έχει τεχνική που ακολουθείται με τους ανιχνευτικούς σκύλους, και αν η ομάδα των ανιχνευτικών σκύλων εντοπίζει κάτι, έρχεται η ομάδα του Κατάρ για να προχωρήσει με εισχώρηση στα συντρίμμια και ανάσυρση αν υπάρξει οτιδήποτε.

Κληθείς να περιγράψει την κατάσταση στο σημείο μηδέν, όπως του το περιέγραψε η αποστολή, ο κ. Κεττής είπε ότι η κατάσταση εκεί που επιχειρούν είναι πολύ άσχημη. «Υπάρχει μια άμορφη μάζα σιδερικών. Δεν φαντάζεσαι πόσο άσχημη είναι η κατάσταση εκεί. Δηλαδή ουσιαστικά είναι τεράστιες άμορφες μάζες σιδερικών και πιο λίγος όγκος μπετόν», πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν υπάρχει ελπίδα να βρεθούν επιζώντες στο σημείο μηδέν, ο κ. Κεττής είπε ότι σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά πάντα υπάρχει πιθανότητα.

«Και χθες (σ.σ την Πέμπτη) βρήκαν ένα μωρό. Δεν ξέρεις κάποτε. Η πιθανότητα να υπάρχει κάποιος επιζών είναι πάντοτε εκεί», κατέληξε.

Τέθηκαν στη διάθεση των Αρχών για βοήθεια οι Κύπριοι γιατροί

Έτοιμος να συνδράμει στη στήριξη της Βηρυτού με οποιονδήποτε τρόπο, δηλώνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Με ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ εκφράζει βαθύτατη «οδύνη για την τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Βηρυτό μετά τις φονικές εκρήξεις της 4ης Αυγούστου 2020 και ως ιατρική κοινότητα της Κύπρου δηλώνουμε έτοιμοι να συνδράμουμε με οποιονδήποτε τρόπο για στήριξη του λιβανικού λαού». Όπως σημειώνει, αυτή την ετοιμότητα την έχει διατυπώσει σε σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας. Στόχος και πρόθεσή μας είναι, προσθέτει, σε συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση, «να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ιδιαίτερα αυτής που παρατηρείται στα νοσοκομεία της πόλης, καλύπτοντας τυχόν ανάγκες τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε ιατροφαρμακευτικά αναλώσιμα και εξοπλισμό».

imagew 38

«Δεδομένων των έκτακτων αναγκών και στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής, ο πρόεδρος του ΠΙΣ επικοινώνησε με ιατρούς συναδέλφους του Λιβάνου εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ιατρικού κόσμου της Κύπρου στη σκληρή αυτή δοκιμασία, όπως επίσης και τη βούληση να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τετραμελής αποστολή των «Εθελοντών Γιατρών Κύπρου» στη Βηρυτό

Τετραμελής αποστολή των «Εθελοντών Γιατρών Κύπρου» αναχωρεί την Κυριακή για τη Βηρυτό για παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης, τα μέλη της αποστολής θα συνδράμουν στις προσπάθειες των εκεί συναδέλφων τους σε νοσοκομεία με σκοπό την περίθαλψη των τραυματιών της φονικής έκρηξης και την ανακούφιση των πληγέντων.

Την τετραμελή ομάδα των εθελοντών απαρτίζουν οι Δρ Ελένη Θεοχάρους – Παιδοχειρουργός, Δρ Χρίστος Δημητρίου – Χειρουργός και οι Ανώτεροι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί Άννα Φαρμακά – Τραυματιολόγος και Νικολέττα Μακρή.

Η αποστολή διοργανώνεται υπό την επίβλεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ανοικτό και σήμερα το κέντρο συλλογής αγαθών στη Λευκωσία

Ανοικτό και σήμερα 8 Αυγούστου 2020, από τις 10:00 π.μ. – 3:00 μ.μ, θα είναι το Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση, το οποίο συντονίζει την όλη προσπάθεια συλλογής ξηράς τροφής και αποστολή της στο Λίβανο.

2 2

Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Κύπριους πολίτες, τις εταιρείες και επιχειρήσεις, όπως συνδράμουν, προσφέροντας απλόχερα στον έρανο για συλλογή συγκεκριμένων ειδών τροφίμων για το Λίβανο.

Αλληλέγγυα στο λαό του Λιβάνου η Ένωση Συντακτών Κύπρου

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στο λαό του Λιβάνου εκφράζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), σημειώνοντας ότι το ΔΣ της έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Λιβάνου στον οποίο ανακοίνωσε συμβολική εισφορά χιλίων ευρώ προς όφελος των πληγέντων δημοσιογράφων. Καλεί επίσης όλους τους Κύπριους δημοσιογράφους όπως ενισχύσουν τις εκστρατείες συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ εκφράζει «την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου από τα δεινά που επισώρευσε στη χώρα η ανείπωτη τραγωδία της θηριώδους έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΚ καλεί τα μέλη της οργάνωσης, όλους τους Κύπριους δημοσιογράφους, όπως ενισχύσουν όσο και όπως μπορούν, όλες τις εξαγγελθείσες εκστρατείες συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τον γειτονικό λαό του Λιβάνου που υποφέρει», προστίθεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι το Δ.Σ. της ΕΣΚ «επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων Λιβάνου, Joseph El Kosseifi, στον οποίο και ανακοίνωσε συμβολική εισφορά χιλίων ευρώ προς όφελος των πληγέντων από την έκρηξη Λιβανέζων δημοσιογράφων».

Παράλληλα, προστίθεται, «εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΣΚ να συμβάλει περαιτέρω στη στήριξη των συναδέλφων του Λιβάνου με την αποστολή συναφούς υλικού».

Από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου έχουν τραυματιστεί δεκαεπτά δημοσιογράφοι, τρεις από τους οποίους σοβαρά.

Επαναπατρίστηκαν οι πρώτοι Κύπριοι του Λιβάνου

Με ναυλωμένη πτήση της Κυπριακής Δημοκρατίας επέστρεψαν στην Κύπρο 51 συμπατριώτες μας, οι οποίοι διαμένουν στο Λίβανο. Ωστόσο παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο για περίπου 2,5 ώρες, αφού οι διαδικασίες εξέτασης για τον κορονοϊό ήταν βραδυκίνητες.

Αν και η πτήση έφτασε στις 21:42 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι επιβάτες μετά από 2,5 ώρες παρέμειναν στο χώρο. Σύμφωνα με τις διαδικασίες, έπρεπε να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, είτε σε ξενοδοχείο, είτε στο σπίτι τους.

Οι Κύπριοι που δήλωσαν ενδιαφέρον για επαναπατρισμό είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την πτήση και έτσι δεν αποκλείεται εντός των ημερών να υπάρξει και δεύτερη ναυλωμένη πτήση. Νωρίτερα, η πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Βηρυτό, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικού και άλλου υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου αυτά να διατεθούν για τις ανάγκες των τραυματιών και των συνεργείων διάσωσης στη Βηρυτό.

imagew 3 imagew 5

Γιάννης Κακαρής