Η Βουλή διεκδικεί το Δημοτικό Θέατρο

  •  Η Βουλή διεκδικεί το Δημοτικό Θέατρο και είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα σχέδια ανέγερσης νέου Κοινοβουλίου
  • Εντονες αντιδράσεις από Δήμο Λευκωσίας, ΕΤΕΚ και Φίλους της Λευκωσίας
  • Σκέψεις να μην ανεγερθεί νέα Βουλή, αλλά να υπάρξει αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ώστε να ενωθούν τα υφιστάμενα κτίρια της Βουλής με το Δημοτικό Θέατρο και το γειτονικό καφεστιατόριο «Garden». Εντάσσουν ακόμη και τα κτίρια του μουσείου

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Εντονες αντιδράσεις τόσο από το Δήμο Λευκωσίας, όσο και από οργανωμένους φορείς, προκαλεί η πρόθεση του προέδρου της Βουλής, Δ. Συλλούρη να υποβάλει αίτημα για να δοθεί στη Βουλή το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας με σκοπό να καλύψει μόνιμες κτιριακές και λειτουργικές ανάγκες του σώματος. Εύλογα ερωτηματικά δημιουργούνται και για το χρόνο, ο οποίος επιλέχθηκε να υποβληθεί το αίτημα.

Στη Βουλή έγιναν σχεδιασμοί για κτιριακές μετατροπές στο υφιστάμενο κτίριο με σκοπό την ανέγερση επιπρόσθετου ορόφου. Φαίνεται, όμως, να εγκαταλείπονται, αφού υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από πολιτικούς μηχανικούς, ότι τα θεμέλια του παλαιού κτιρίου δεν μπορούν να δεχθούν επιπρόσθετο όροφο. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες της Βουλής σε χώρους παραμένουν – για παράδειγμα δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για το αρχείο της Βουλής, το οποίο είναι διασκορπισμένο σε διαδρόμους, ενώ δεν υπάρχουν αρκετά γραφεία ούτε για τις ανάγκες των βουλευτών, ούτε για τους εργαζόμενους της Βουλής.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Δ. Συλλούρης, ο οποίος είναι και πολιτικός μηχανικός, υπέβαλε αίτημα να αποκτηθεί το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να εγκαταλειφθεί εντελώς η απόφαση για ανέγερση νέου κτιρίου της Βουλής και να γίνει επέκταση των υφιστάμενων κτιρίων. Μαζί με το κτίριο του ΘΟΚ ζητείται και το γειτονικό καφεστιατόριο «Garden», καθώς και το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Μουσείο – να δοθεί στη Βουλή όταν θα ανεγερθεί το καινούργιο Μουσείο (υπάρχουν σχέδια για ανέγερσή του στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου).

Ο βασικός στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ενιαίος σχεδιασμός και να παραμείνει μόνιμα η Βουλή στον υφιστάμενο χώρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δ. Συλλούρης, προγραμματίζει επαφές με τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κ. Γιωρκάτζη, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Συλλούρης για να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Λευκωσίας εισηγείται να δοθεί στο δήμο ως αντάλλαγμα ο χώρος του Μεγάρου Πολιτισμού (δεν θα γίνει) και με κρατική χορηγία να ανεγερθεί εκεί μεγάλο ανοικτό αμφιθέατρο σύγχρονων προδιαγραφών.

Υπενθυμίζουμε ότι για τη μόνιμη στέγαση της Βουλής επιλέγηκε συγκεκριμένο τεμάχιο στο «λόφο», δίπλα από την ΠΑΣΥΔΥ και το κράτος έχει ήδη ξοδέψει σημαντικά χρηματικά ποσά με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα οικονομικά δαπανηρό έργο που δεν έχει τη δυνατότητα το κράτος να ανταποκριθεί, ενώ σε περίπτωση που ξεκινήσουν έργα είναι πολύ πιθανόν στο συγκεκριμένο χώρο να εντοπιστούν αρχαιότητες, γεγονός που θα δημιουργήσει δυσκολίες και κωλυσιεργία. Εκτιμάται ότι η πιο γρήγορη και συμφέρουσα οικονομικά λύση είναι να υπάρξει σχεδιασμός για επέκταση των υφιστάμενων κτιρίων της Βουλής στους συγκεκριμένους γειτονικούς χώρους.

Δεν κάνει πίσω ο Δήμος Λευκωσίας

Η πρώτη αντίδραση για το αίτημα της Βουλής να της παραχωρηθεί το Δημοτικό Θέατρο προήλθε από το Δήμο Λευκωσίας. Το Δημοτικό Θέατρο είναι ιδιοκτησία του Δήμου Λευκωσίας και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1967, με πλούσια πολιτιστική προσφορά. Ο Δήμος Λευκωσίας, μετά την πτώση της στέγης του ΘΟΚ στις 13 Ιουνίου 2008, κατέβαλε έντονες προσπάθειες για εξεύρεση χρημάτων για την αποκατάσταση του θεάτρου. Οταν η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε το έργο για ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού, ο Δήμος ζήτησε και πέτυχε τη συγχρηματοδότηση του έργου από το κράτος και το Δήμο Λευκωσίας, ύψους €12 εκ., για επιδιόρθωση του θεάτρου. Προκηρύχθηκε διαγωνισμός με τη μορφή Μελέτη – Κατασκευή- Συντήρηση για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου που βρίσκεται σε εξέλιξη με την υποβολή των προσφορών μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2016.

Ο Δήμος Λευκωσίας διαφωνεί με την πρόταση για ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης του Δημοτικού Θεάτρου για τις ανάγκες της Βουλής, επιμένοντας ότι το θέατρο θα πρέπει να επιδιορθωθεί και να λειτουργήσει ως θεατρική σκηνή, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα φιλοξενίας μουσικών παραστάσεων ειδικών ακουστικών προδιαγραφών, όπως όπερα και έργα για συμφωνική ορχήστρα και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ευρύ φάσμα πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Προβληματισμός και ερωτηματικά εγείρονται από το ΕΤΕΚ
Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) εκφράζει έντονο προβληματισμό σε σχέση με την επαναφορά του θέματος αξιοποίησης του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου για τις ανάγκες της Βουλής, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και δεν είχε προωθηθεί, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για αποκατάσταση και χρήση τού υπό αναφορά κτιρίου για το σκοπό για τον οποίο έχει ανεγερθεί, δηλαδή τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το ΕΤΕΚ τονίζει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ο συμβολισμός αλλά και η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου, όπως και η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπλασης (master plan) για την ευρύτερη περιοχή και επισημαίνει την ανάγκη ότι για οποιαδήποτε νέα απόφαση θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες όπως είναι η δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων.

Το ΕΤΕΚ σημειώνει ακόμη ότι για τη μόνιμη στέγαση της Βουλής το κράτος έχει ήδη ξοδέψει σημαντικά ποσά με την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί και διερωτάται γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα σχέδια για την ανέγερση της νέας Βουλής.

Επίσης, ο Δήμος Λευκωσίας μαζί με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο της διαδικασίας προσφορών, ώστε το κτίριο να λειτουργήσει ξανά ως πολιτιστική υποδομή με ιστορική σημασία, συμβάλλοντας θετικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Φυτώριο πολιτισμού της πρωτεύουσας

Την αντίδραση και τη διαφωνία τους με τη σκέψη αλλαγής χρήσης του Δημοτικού Θεάτρου σε αίθουσα ολομέλειας της Βουλής εκφράζουν και οι Φίλοι της Λευκωσίας. Σημειώνουν ότι πρόκειται για χώρο πολιτισμού και παιδείας, όπου γράφτηκε ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Μέσα απ’ αυτό πέρασαν γενεές μεγάλων καλλιτεχνών, μεγάλες ορχήστρες και θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και σχολικές, που άφησαν εποχή. Δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την πολιτική του προσφορά και σύμφωνα με τα σχέδια που ήδη προκηρύχθηκαν προβλέπεται ένα σύγχρονο θέατρο 1000 θέσεων με σημαντικά αναβαθμισμένη σκηνή, ηχητική και εξοπλισμό, το οποίο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, συμφωνική μουσική, ακόμη και μικρές όπερες, καθότι θα διαθέτει μικρή σκηνή που βυθίζεται για σκοπούς όπερας.

Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, επισημαίνουν οι Φίλοι της Λευκωσίας, για μισό αιώνα ήταν σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Το Δημοτικό Θέατρο ήταν και πρέπει να παραμείνει εστία σοβαρής θεατρικής παιδείας και ψυχαγωγίας. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, ένα φυτώριο πολιτισμού της πρωτεύουσας, που αδικαιολόγητα στερήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy