Η Βουλή δίνει ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις – Προωθείται απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των οικονομικών τους καταστάσεων

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


 

Η Βουλή δίνει ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις, αφού προχωρεί στην απλοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης των οικονομικών τους καταστάσεων ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και το κόστος το οποίο επωμίζονται.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, στην οποία διαφάνηκε ότι υπάρχει συναίνεση από το σύνολο των κομμάτων για προώθηση του θέματος. Το μόνο ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα είναι να καθοριστούν τα κριτήρια σε σχέση με το ποιες επιχειρήσεις θα εμπίπτουν στη νέα ρύθμιση, με τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής να κυμαίνονται από τις 200 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών και αντίστοιχο μέγεθος ισολογισμού, μέχρι τις 700 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών και 1 εκατ. ευρώ μέγεθος ισολογισμού. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκαν στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Φορολογίας και την Κεντρική Τράπεζα, ώστε στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής να επιχειρηθεί να ετοιμαστεί το σχετικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρία οι κρατικές υπηρεσίες και οι εποπτικές Αρχές προσπάθησαν για άλλη μια φορά να βάλουν προσκόμματα, αλλά τα κόμματα απάντησαν ότι είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, υπέδειξε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία εκδόθηκε από το 2013 και την οποία μάλιστα υιοθέτησε η Κύπρος το 2015. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, εφτά χρόνια μετά η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

«Τονίσαμε ξεκάθαρα ότι εμείς ως Βουλή θα προχωρήσουμε για να βοηθήσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις», ανέφερε ο Κ. Κώστα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.