Η Βουλή ενημερώνει τον INTOSAI για τις απειλές της κυβέρνησης προς Γ. Ελεγκτή

 

Η Βουλή προτίθεται να στείλει επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI), σε σχέση με την κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο INTOSAI έχει ξεκινήσει διαδικασία ταχείας εξέτασης (SIRAM) για τις απειλές της κυβέρνησης εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και για τα εμπόδια τα οποία τίθενται σε σχέση με τις έρευνες για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του INTOSAI, Einar Gorrissens, έστειλε αυστηρή επιστολή προς την κυβέρνηση υποδεικνύοντας ότι: «Η πρόσβαση (της Ελεγκτικής Υπηρεσίας) στην πληροφόρηση και η ελευθερία να αποφασίζει σχετικά με το πεδίο του ελέγχου της είναι βασικά στοιχεία της ανεξαρτησίας της […] και δεσμευόμαστε να την υποστηρίξουμε στη διασφάλιση ή ενίσχυση της ανεξαρτησίας της με τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου με τους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους».

Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, αφού ο INTOSAI ζήτησε και τις απόψεις της Βουλής για το θέμα. Όπως αποφασίστηκε θα σταλεί επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό από τον πρόεδρο της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα σταλεί επιστολή και από την Επιτροπή Ελέγχου (είτε χωριστά είτε θα ενσωματωθεί στην επιστολή του Α. Αδάμου). Το θέμα θα συζητηθεί και σε συνεδρία των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε τη θέση ότι η Επιτροπή Ελέγχου πρέπει να έχει άποψη, εφόσον η επιστολή του INTOSAI έχει σταλεί απευθείας στην Επιτροπή. «Έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε ως η καθ’ ύλη αρμόδια Επιτροπή σε ό,τι αφορά την εξέταση των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και δεδομένης της τακτικής συνεργασίας με τον Γενικό Ελεγκτή. Συνεπώς να δοθεί κάποιο διάστημα διαβούλευσης, αλλά από τη στιγμή που το ερώτημα τέθηκε κατευθείαν στην Επιτροπή Ελέγχου από τον INTOSAI θα πρέπει να δώσουμε και τις δικές μας θέσεις», είπε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.