Η Βουλή ψήφισε τη μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης

Οι αντιδράσεις του ΠτΔ, του Γεν. Εισαγγελέα και της Υπουργού Δικαιοσύνης

Μετά από τρία χρόνια συζητήσεων στο Κοινοβούλιο η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον νόμο για τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέψει την μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης.

Η τροποποίηση του Συντάγματος επιτρέπει την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού. Οι εξουσίες των δύο δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν σε ένα με βάση το δίκαιο της ανάγκης, μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το κοινό κράτος.


Ο «Περί της Δέκατης Έβδομης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2022», ψηφίστηκε με 51 ψήφους υπέρ και 1 εναντίον από τη Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Ο νόμος αποτελεί μέρος ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επιδιώκεται η δικαστική μεταρρύθμιση, μαζί με δύο άλλα νομοσχέδια, που τιτλοφορούνται «Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» και «Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019».

Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων με την επαναλειτουργία των δύο ανωτάτων δικαστηρίων που προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, δηλαδή του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια πρόσθετης δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού, καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία Εφετείου για την εκδίκαση των εφέσεων, ρύθμιση η οποία προτείνεται με τα δύο άλλα νομοσχέδια.


Η Βουλή ψήφισε επίσης ομόφωνα τοπολογία του Βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Κόμματος, του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του Βουλευτή Νίκου Τορναρίτη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημοκρατικού Συναγερμού και του Βουλευτή Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Με την προτεινόμενη τροπολογία εισάγεται συνταγματικά η δυνατότητα της άσκησης ελέγχου ουσίας από διοικητικό δικαστήριο επί πάσης προσφυγής ασκουμένης δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος, ο οποίος ήδη ασκείται για φορολογικά ζητήματα και ζητήματα διεθνούς προστασίας κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηφίστηκε επίσης ομόφωνα τροπολογία του Βουλευτή Άριστου Δαμιανού με σκοπό της διατήρηση της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδίδει εντάλματα της φύσεως του habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto και certiorari.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αναφέρθηκε σε ιστορική μέρα, ύστερα από τρία χρόνια εντατικών συζητήσεων στην Επιτροπή και είπε ότι η μεταρρύθμιση της Ανώτατης Βαθμίδας της Δικαιοσύνης βρίσκεται ολοκληρωμένη ενώπιον μας.


«Καλούμαστε», όπως είπε, «να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για να δώσουμε στους πολίτες ένα γρήγορο, ποιοτικό και αποτελεσματικότερο σύστημα απονομής δικαιοσύνης». «Να αφήσουμε πίσω μας», πρόσθεσε, ένα σύστημα άκαμπτο, δυσλειτουργικό που έχει επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων και έχει καταρρεύσει.

Ανέφερε ακόμα ότι η Βουλή έχει ξεκάθαρη υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, κάνοντας αρχή με την τροποποίηση του συντάγματος, παρόλο που όπως είπε, η τροποποίηση του Συντάγματος θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και όταν το κράτος δικαίου του απαιτεί.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας της εξειδίκευσης και στον αλληλοέλεγχο των δικαστών. Δημιουργείται, όπως είπε, ο τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας, το εφετείο, το νέο ανώτατο δικαστήριο, το νέο ανώτατοι συνταγματικό δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, σίγουρα θα αντιμετωπιστούν οι καθυστερημένες εφέσεις ενώ θα επιτευχθεί και η εξειδίκευση των δικαστών. Προνοείται, ανέφερε, η σύσταση ενός νέου Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου που θα εισηγείται υποψήφιους δικαστές για διορισμό στα ανώτατα δικαστήρια. Εμπλουτίζεται η σύνθεση του νέου Ανώτατου Δικαστικού συμβουλίου με εξωδικαστικούς όπως τον Γενικός Εισαγγελέα, τον Πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου και δύο ακόμα εγνωσμένου κύρους νομικών.


Με τη σύσταση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε, δίνεται η δυνατότητα προσφυγής από υποψήφιους δικαστές που δεν έχουν διοριστεί ή προαχθεί.

Σημείωσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι και ποιοτική και διαφανής και να δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης στον πολίτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα τίθεται γερά θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι δεν ισχυρίζεται ότι με τη ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων θα επιλυθεί αυτόματα το πρόβλημα των καθυστερήσεων, ωστόσο ανέφερε ότι αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη σύσταση δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, η καθιέρωση του θεσμού του διαμεσολαβητή και η υλικοτεχνική αναβάθμιση όλων των δικαστηρίων και κυρίως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι αυτό που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι μια συνολική μεταρρύθμιση, αλλά μια μερική μεταρρύθμιση και μια δυνατότητα πάνω στην οποία πρέπει να κτίσουμε για το μέλλον.


Πρόσθεσε ότι οι βασικοί προβληματισμοί τους είναι ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα δεν αντιμετωπίζουν τις καθυστερήσεις στα επαρχιακά και ειδικά δικαστήρια που χρειάζεται 7 χρόνια για να τελεσιδικίσει μια πρωτοβάθμια απόφαση και διπλάσιο χρόνο για μια έφεση κάτι που πλήττει το κράτος δικαίου. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη βάση που είναι τα επαρχιακά δικαστήρια και όχι από την κορυφή.

Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι δεν θα διασαλευθεί το δίκαιο της ανάγκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γνωματεύσει στην Επιτροπή Νομικών που έχουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, θα υπερισχύσουν ενδεχόμενης προσβολής της απόφασης. Ανέφερε ακόμα ότι υπήρξαν τρεις επίσημες τοποθετήσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ήγειραν θέματα συνταγματικότητα, αλλά τους είπαν να προχωρήσουν αφού η μεγάλη εικόνα είναι η μεταρρύθμιση.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε να υπερψηφίσει την τροποποίηση λόγων των βελτιώσεων που υπήρξαν μέσα από ειδικά νομοσχέδια ως προσθήκες της μεταρρύθμισης και της εκτίμησης ότι το σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση.


Για μας, ανέφερε, η μεγάλη εικόνα είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση και οι επιμέρους επιφυλάξεις τίθενται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο να υπάρξει αυτή η αλλαγή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την τροποποίηση του Συντάγματος με μια νομική ανησυχία που αφορά την επίκληση του δικαίου της ανάγκης.

Είπε επίσης ότι τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν σήμερα και στην επόμενη Ολομέλεια δεν θα κάνουν απολύτως τίποτε για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, αφού θα υπάρχει δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία.


Ανέφερε ότι υπερψηφίζουν γιατί έγιναν δεκτές εισηγήσεις του για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τα επαρχικά δικαστήρια, όπως το δικαστήριο μικροδιαφορών, διαδικτυακές ακροάσεις ενίσχυση του θεσμού της διαίτησίας, δημιουργία δικαστηρίου για δανειολήπτες. Αν οι εισηγήσεις αυτές, όπως είπε, δεν προχωρήσουν, τότε υπόσχονται ότι μια διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη θα προωθήσει τις εισηγήσεις αυτές.

Παράλληλα η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος αφού οτιδήποτε μπορεί έστω και απομακρυσμένα να θέσει σε αμφιβολία, την ισχύ, το εύρος, την επίδραση και την ορθότητα της απόφασης Ιμπραχήμ για το δίκαιο της ανάγκης που επέτρεψε στη Δημοκρατία να επιβιώσει μετά το 1964 δεν πρέπει να γίνει.

Ανέφερε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης πέρασε από τη δίνη των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών μηνών και να εκφράζονται φόβοι για την πλήρη κατάρρευση της δικαιοσύνης. Είπε επίσης ότι οι για το δικαστικό σύστημα της Κύπρου, όσο συνεχίζει η απάθεια η κατάσταση θα χειροτερεύει. Κάλεσε τους αρμόδιους να αξιοποιήσουν τα νομοθετικά όπλα που τους δίνονται για να βελτιώσουν την κατάσταση.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για αναγκαιότητα που τίθεται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία πλήττει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανέφερε ακόμα ότι η πλειοψηφία αυτής της Βουλής δεν ψήφισε το τμήμα της μεταρρύθμιση που αφορά τις προσφυγές για τις άδικες εκποιήσεις και τις άδικες υπερχρεώσεις και οι άνθρωποι αυτοί αφήνονται εντελώς απροστάτευτοι. Σημείωσε ότι η σχετική πρόταση είναι κατατεθειμένη από τον περασμένο Σπτέμβριο και μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί για συζήτηση, ενώ ανέφερε ότι η καθυστέρηση αυτή ευνόησε συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα που προχώρησε σε πώληση τριών πακέτων δανείων. Ζήτησε να ψηφιστεί άμεσα στο ειδικό αυτό τμήμα των επαρχιακών δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Μάριος Καρογιάν, ανέφερε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος και η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί μια αδήριτη ανάγκη. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς είπε είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η δικαιοσύνη είναι το έσχατο καταφύγιο των πολιτών και πολλοί αποφεύγουν να προσφύγουν επειδή το νομικό σύστημα μπάζει και τα πράγματα έμεναν στάσιμα εδώ και χρόνια, κάτι που δεν τιμά την πολιτεία και το κράτος μας. Αναφέρθηκε επίσης στην προειδοποίηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι το σύστημα θα κατέρρεε αν δεν υπήρχε μεταρρύθμιση. Είπε ακόμα ότι πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που να διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία ανεξάρτητα και αμερόληπτα και να θεμελιώνουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε ότι η δικαιοσύνη που σήμερα καθυστερεί 6-7 χρόνια δεν βοηθά ούτε τους πολίτες, ούτε βοηθά στην προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο.


Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ – Συνεργασία υπέβαλε σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και προσπάθησαν να βρουν την κοινή συνισταμένη. Ανέφερε ότι υπερψηφίζουν την τροποποίηση με την ελπίδα ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης και για να έχει η Κύπρος την εικόνα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι στην πράξη θα φανεί κατά πόσο η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Με το νομοσχέδιο, ανέφερε, επιτυγχάνεται μια μορφή αλληλοελέγχου στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης και αυτό, όπως είπε, είναι θεμιτό. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία Εφετείου είναι θετική και βρίσκει όλου σύμφωνους. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων πρότεινε τη συμμετοχή στο Ανώτατο Δικαστήριο και άλλων προσωπικοτήτων όπως σε άλλες χώρες που δεν είναι δικαστές κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ωστόσο όπως είπε είναι σεβαστό για να μην τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Είπε επίσης ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια υποβοήθησης και εξεύρεσης λύσεων και στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη.


Τέλος ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων και στο κατά πόσο η δικαιοσύνη θα είναι μόνο για τους λίγους. Είπε ότι θα υπερψηφίσει όλα τα νομοθετήματα, αν και είναι της αντίληψης ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε τόσο συχνά πάνω στο Σύνταγμα. Είπε επίσης ότι οι δικαστές πάσης βαθμίδας θα πρέπει να κατανοήσουν ότι σε αυτό τον τόπο ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν και ότι το Σύνταγμα μας απαγορεύει την απονομή προνομίων και δεν μπορεί κανένας να τους εξαιρέσει είτε από τον αυτοέλεγχο είτε από οποιοδήποτε έλεγχο.

ΠτΔ: Ιστορική Εξέλιξη

Η ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Σύνταγμα συνιστά μια ιστορική εξέλιξη, αναφέρει στο τουίττερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


«Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν. Τους Υπουργούς που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν το νομοσχέδιο. Τον Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής Νομικών που συνέβαλαν ουσιαστικά στην τελική του μορφή.
Αναδιαμορφώνεται η ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού μας συστήματος, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται τριτοβάθμια δικαιοδοσία, αναφέρει.

«Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων, που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο».

Χαιρετίζει ο Γ. Εισαγγελέας


Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι ιστορική, αφού με τη ψήφιση σε νόμο του Κράτους, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γεν. Εισαγγελέας.

«Χαιρετίζω λοιπόν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή της συνταγματικής αυτής τροποποίησης, της οποίας οι νομοθετικές αλλαγές διαλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Ταυτοχρόνως, με την ίδια ικανοποίηση είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους πολλούς που συνέδραμαν ώστε η σημερινή ψήφιση να καταστεί εφικτή, με ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησης των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, επέδειξαν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση, μακριά από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Η δε καθολική ανταπόκριση που επεδείχθη σήμερα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της μεγαλύτερης, κατά την κρίση μου, μεταρρύθμισης που έγινε από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο σύστημα απονομής της, μου επιτρέπει, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, να είμαι αισιόδοξος ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζοντας και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως -και που συζητήθηκαν εκτενώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών- ώστε να γίνει ολοκληρωμένα η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Μιας μεταρρύθμισης, η οποία σκοπεί να αντιστρέψει την άτακτη τροχιά κατάρρευσης του κυπριακού δικαστηριακού συστήματος, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και να δομήσει ένα νέο, ταχύ και αποτελεσματικό σύστημα απονομής της για τους πολίτες και τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τη θέση που κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν υπέρ της προώθησης αλλαγών και στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Συμφωνώ ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν και στις κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, είναι δουλειά που αναντίλεκτα χρειάζεται να γίνει. Ήδη η Νομική Υπηρεσία, για συγκεκριμένα θέματα που την επηρεάζουν άμεσα, συνεργάζεται με το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επίσπευση πρωτόδικων διαδικασιών».


Δράκου: Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία και τους πολίτες. Η Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, λέει στο δικό της μήνυμα η Υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου.

«Άνοιξε το δρόμο στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.


Στέλνοντας σε χιλιάδες συνανθρώπους μας το μήνυμα ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες τους, δίνοντας λύσεις στα προβλήματά τους.

Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που έθεσαν το καλό του πολίτη πάνω από κάθε σκοπιμότητα», όπως είπε.

«Ευχαριστώ τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών που όλοι μαζί μέσα σε κλίμα συναινετικής προσέγγισης, πνεύμα καλής θέλησης συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση και βελτίωση των νομοσχεδίων.


Ιδιαίτερα όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών τον κ. Νίκο Τορναρίτη του οποίου ο ρόλος όχι μόνο ήταν καταλυτικός αλλά και αποφασιστικός για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

Ευχαριστώ τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο που δεν άφησε επιμέρους διαφωνίες του να αποτελέσουν τροχοπέδη, και με σθένος όχι μόνο υποστήριξε αλλά συνέβαλε στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων.

Ευχαριστίες οφείλονται στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον Γενικό Εισαγγελέα που διετέλεσε και Υπουργός Δικαιοσύνης και επίσης στους προκατόχους μου κ. Ιωνά Νικολάου και κα Έμιλυ Γιολίτη.


Προσδοκούμε την επόμενη Πέμπτη να ολοκληρωθεί αυτή η οφειλόμενη επανάσταση στη δικαιοσύνη. Για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για το κράτος δικαίου της Κύπρου. Και το επίτευγμα ανήκει σε όλους.

Τέλος, σας διαβεβαιώνω ότι ο εκσυγχρονισμός δεν σταματά την άλλη Πέμπτη, αλλά θα είναι συνεχής, προσωπικά παραμένοντας κοντά στους θεσμούς και τις πολιτικές δυνάμεις με τους οποίους ήδη βρίσκομαι σε επαφή, για τα επόμενα εκσυγχρονιστικά βήματα που ακολουθούν».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.