Η Βρετανία εξετάζει αίτημα έφεσης του Ασάνζ, εναντίον της απόφασης για έκδοσή του στις ΗΠΑ


Πιθανόν πρόκειται για καμπή αποφασιστικής σημασίας στο δικαστικό σίριαλ που κρατάει χρόνια: δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει σήμερα Δευτέρα το αίτημα να ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης έκδοσης του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος διατρέχει κίνδυνο σε περίπτωση απόρριψής του να μεταφερθεί άμεσα στις ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν τον Αυστραλό για τη δημοσιοποίηση από το 2010 και μετά 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Διώκεται για κατασκοπεία και, σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών.

Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως η υπόθεσή του αποτελεί πολύ σοβαρή επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου. Η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του, πριν από ένα χρόνο, όταν η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ είχε απορρίψει το αίτημα των αμερικανικών αρχών να εκδοθεί ο πενηντάρης Αυστραλός, επικαλούμενη τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει. Στις 10 Δεκεμβρίου η Ουάσινγκτον κατήγαγε μείζονα νίκη, όταν Βρετανοί δικαστικοί ακύρωσαν την απόφαση αυτή, κρίνοντας πως οι ΗΠΑ παρείχαν διαβεβαιώσεις που κάλυπταν τις ανησυχίες που διατυπώνονταν στην πρωτόδικη απόφαση.

Οι συνήγοροι του Ασάνζ υπέβαλαν αίτημα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα εξεταστεί σήμερα για να αποφασιστεί εάν θα εγκριθεί ή όχι. Σε περίπτωση απόρριψής του, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα έχει πλέον πρακτικά εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεσή του.
Το αίτημα έκδοσής του θα διαβιβαστεί εκ νέου σε βρετανικό δικαστήριο, με τη σύσταση να επιδοθεί στην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία είναι η αρμόδια για να λάβει την τελεσίδικη απόφαση. “Εξαιρουμένων περιπτώσεων έφεσης, το καταζητούμενο πρόσωπο πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 28 ημέρες από την απόφαση του υπουργού που το ενέκρινε”, διευκρινίζεται στον επίσημο ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.