Η Βρετανία κλιμακώνει επικίνδυνα την κατάσταση στην Ουκρανία με αποστολή οπλισμού και εκπαιδευτών

Η βρετανική κυβέρνηση έχει στείλει ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα στην Ουκρανία κλιμακώνοντας επικίνδυνα τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας-NΑΤΟ.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει σταλεί στην Ουκρανία και ένας μικρός αριθμός Βρετανών στρατιωτών με αποστολή την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στο χειρισμό αυτού του βραχέως βεληνεκούς αμυντικού συστήματος.

Ο κ. Γουάλας δικαιολόγησε τη βρετανική συνδρομή των ουκρανικών δυνάμεων κάνοντας λόγο για «ολοένα και πιο απειλητική συμπεριφορά» από τη Ρωσία.

Σε δήλωση του στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός, που επισκέφθηκε την Ουκρανία τον περασμένο Νοέμβριο, ισχυρίστηκε ότι το σύστημα είναι «καθαρά αμυντικό» προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται για στρατηγικά όπλα και δεν συνιστούν καμία απειλή για τη Ρωσία».

Ο κ. Γουάλας αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, σημειώνοντας ότι το μέγεθος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μία εισβολή «με πολλαπλούς άξονες».

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι σκοπεύει να καλέσει στο Λονδίνο για «καλόπιστες» διμερείς συνομιλίες τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Στην αναφορά της στις ανακοινώσεις Γουάλας, η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι και η Τουρκία έχει πουλήσει αντιαρματικά drones τύπου TB2 στην Ουκρανία, μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στη Μόσχα και επικοινωνία του Προέδρου Πούτιν με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «προκλητική» τη συμφωνία Άγκυρας-Κιέβου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.