Τα πρακτικά συνάντησης στο Υπ. Ενέργειας διαψεύδουν την κυβέρνηση

Ερωτηματικά προκύπτουν για τις διαδικασίες ανοικτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε πριν μερικές μέρες για την υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), καθώς το Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται να είχε πιο συμφέρουσα πρόταση για παραχώρηση της προβλήτας για εισαγωγή φυσικού αερίου από την εταιρεία VTTV.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Χ», ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, διέψευσε ότι υπάρχει πρόταση από την εταιρεία VTTV. Ωστόσο η «Χ» παρουσιάζει σήμερα απόσπασμα από τα πρακτικά συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2018 στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στην οποία έγινε ξεκάθαρη αναφορά στην πρόταση της VTTV από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα οποία συντάχθηκαν από το γραφείο του ίδιου του Γενικού Διευθυντή κ. Χειμώνα, ο διευθύνων σύμβουλος της VTTV ανέφερε ξεκάθαρα ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει την ιδιοκτησία της προβλήτας στο κράτος.

Όπως αναφέρεται κατά λέξη στα πρακτικά: «… Μετά από σχετικό ερώτημα του ΓΔ, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η υφιστάμενη προβλήτα ως έχει δεν μπορεί να φιλοξενήσει το FSRU και ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί και να προστεθεί ένας επιπλέον βραχίονας (Finger). Το κόστος της τροποποίησης υπολογίζεται να ανέλθει στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ η ανέγερση νέας έτσι όπως υπολογίζεται από την εταιρεία θα ανέλθει στα 27 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτημα του ΓΔ εάν η εταιρεία είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει την ιδιοκτησία της προβλήτας στο κράτος, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να δώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο κράτος επί του βραχίονα (Finger), ο οποίος θα κατασκευαστεί για να προσδεθεί το FSRU.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η εταιρεία του προσπαθεί να εξεύρει τρόπους να βοηθήσει το κράτος ειδικά στη δυσκολία ανέγερσης νέας προβλήτας μέσα σε αυτά τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια…» Η πρόταση της VTTV φαινομενικά προσφέρει μια φθηνότερη λύση, η οποία θα βοηθήσει και στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων για έλευση φυσικού αερίου και αξιοποίησή του από την ΑΗΚ.

Υπενθυμίζουμε πως εάν ο στόχος της έλευσης του φυσικού αερίου δεν επιτευχθεί μέχρι το 2020, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξευθεί στα ύψη και θα το επωμιστούν οι καταναλωτές.

Το ερωτηματικό που παραμένει αναπάντητο (υπενθυμίζουμε τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και τη σχετική επιστολή του ΓΓ ΑΚΕΛ) είναι εάν μελετήθηκε η πρόταση της VTTV και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μελέτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ενέργειας για τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό για το σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου για το οποίο προκηρύχθηκε διαγωνισμός είναι 300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκ. θα εκταμιευθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη η πρόταση της VΤTV φαίνεται να προνοεί πολύ χαμηλότερο κόστος.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Ενέργειας δεν έθεσε την πρόταση της VΤTV στην ΕΕ έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο, γεγονός που ενισχύει την αδιαφάνεια γύρω από τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σπύρος Σωτηρίου