Η υγεία χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία, δηλώνει η Επίτροπος Κυριακίδου

epa08813196 European Health Commissioner Stella Kyriakides holds a news conference on European Health Union initiative at EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 11 November 2020. EPA/YVES HERMAN / POOL

Οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας απαιτούν συνεργασία και συντονισμό πέραν των συνόρων δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, καλώντας για ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας, κατά την αναχώρησή της το Βερολίνο, όπου συμμετέχει στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης των G7.

Η κ. Κυριακίδου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των Υπουργών Υγείας στις 19 και 20 Μαΐου, κατά την οποία θα συζητηθούν η ετοιμότητα για μελλοντικές πανδημίες, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και οι κίνδυνοι στην υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται και η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη συνάντηση των Υπουργών Ανάπτυξης που θα έχει ως αντικείμενο τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως. Και οι δύο Επίτροποι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνάντηση των Υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης με αντικείμενο την υγεία παγκοσμίως.

Στις δηλώσεις της η κ. Κυριακίδου υπενθύμισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως για αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την ανθεκτικότητά μας και να ενισχύουμε την παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας».

«Πρέπει να εμβαθύνουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες με τις χώρες-εταίρους μας και να εξασφαλίσουμε βιώσιμη χρηματοδότηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος επανέλαβε πως ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη απάντηση παγκοσμίως στην πανδημία, και υπογράμμισε ότι «οι σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας απαιτούν συνεργασία και συντονισμό πέρα από τα σύνορα και οι G7 μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο».

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δρομολογήσουμε μια ισχυρή νέα παγκόσμια στρατηγική για την υγεία, για να συνδέσουμε τις τελείες σε όλο τον κόσμο για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες απειλές για την υγεία», κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.