Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ αποκλείει τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Αυτό δεν θα διασφάλιζε τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα, απεναντίας το Βερολίνο θα διέτρεχε «διπλό» κίνδυνο να υποστεί «εκβιασμό», επιχειρηματολόγησε η κα Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια συζήτησής της με πολίτες στη Βρέμη την Πέμπτη.

Εάν η γερμανική Κυβέρνηση αποδεχόταν πως οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «με τον πλέον βάρβαρο τρόπο», αυτό θα μετατρεπόταν «σε πρόσκληση προς όλους όσοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία» να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο, έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η κα. Μπέρμποκ επέμεινε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «όσο μας χρειάζεται. Και επομένως θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις αυτές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν διχάζεται η κοινωνία στη χώρα μας».

Πολιτικοί του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) και της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καλούν να χαλαρώσουν μέτρα που πλήττουν τη γερμανική οικονομία.

Από την άλλη, απαγορεύεται πλέον η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Λετονία, με νόμο που εγκρίθηκε χθες Πέμπτη από το λετονικό κοινοβούλιο.

Η απαγόρευση εντάσσεται σε πακέτο μέτρων προκειμένου η Λετονία να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και να δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα.

Η απαγόρευση της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία -στο πλαίσιο των μέτρων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου- πρακτικά μονιμοποιεί μέτρο που είχε ληφθεί ήδη αλλά επρόκειτο να διαρκέσει ως την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο νόμος που εγκρίθηκε ορίζει πως η αρχή που διαχειρίζεται τη διανομή αερίου οφείλει να δημιουργήσει στρατηγικό απόθεμα. Αυτό θα πρέπει να αναπληρώνεται κάθε χρόνο ως την 31η Αυγούστου, ώστε να είναι διαθέσιμες ποσότητες για χρήση σε όλη τη χώρα από την 1η Οκτωβρίου ως την 30ή Απριλίου.

Η Ρωσία ήταν μέχρι φέτος ο βασικός προμηθευτής αερίου της Λετονίας. Αφότου η Ρίγα έπαψε να αγοράζει ενέργεια από τη Μόσχα, άρχισε να εισάγει ποσότητες αερίου από τη Λιθουανία και να κατασκευάζει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy