Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας στο Μαλί ενόψει πιθανής απόσυρσης των γερμανικών δυνάμεων

Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βρισκόταν τη Δευτέρα το βράδυ καθ’ οδόν προς το Μαλί, όπου αναμένεται να συναντηθεί τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τη στιγμή που το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους Γερμανούς στρατιωτικούς από το κράτος του Σαχέλ.

Η περιοδεία της, που θα διαρκέσει ως το Σάββατο, θα την οδηγήσει επίσης στον γειτονικό Νίγηρα, χώρα-κλειδί στη διαδικασία αναδιάταξης των ξένων στρατευμάτων που επιχειρούν στην περιοχή.

«Προβλέπονται συνομιλίες» με τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά και τον επικεφαλής της διπλωματίας της Αμπντουλαγέ Ντιόπ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της κυρίας Μπέρμποκ.


«Η κυβέρνηση στο Μπαμακό απώλεσε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους μήνες, ιδίως καθυστερώντας τη μετάβαση στη δημοκρατία και εντατικοποιώντας τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα», ανέφερε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ σε γραπτή δήλωσή της που δημοσιοποιήθηκε πριν από την αναχώρησή της.

Σε αυτό το πλαίσιο «επανεξετάζουμε» τη «γερμανική στρατιωτική δέσμευση στην περιφέρεια του Σαχέλ», πρόσθεσε.

Τον Μάιο, τα μέλη της γερμανικής κάτω Βουλής θα κληθούν να αποφασίσουν εάν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν ή όχι να συμμετέχουν σε δύο διεθνείς αποστολές στο Μαλί.


Η τύχη της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ ξεκαθαρίστηκε ήδη χθες: ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι η εκπαίδευση του στρατού και της εθνικής φρουράς του Μαλί θα λάβει τέλος. Πάντως η ΕΕ θα παραμείνει στο Σαχέλ, αναπτύσσοντας τις δυνάμεις της σε γειτονικά κράτη.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν με 328 μέλη στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή (EUTM) και με άλλα 1.170 στη λεγόμενη πολυδιάστατη ολοκληρωμένη αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σταθεροποίηση του Μαλί (MINUSMA), η οποία αριθμεί συνολικά κάπου 14.000 μέλη, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Αρκετές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τελευταία τη συμμετοχή τους στη MINUSMA. Οι δυτικοί καταγγέλλουν κυρίως την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γκρουπ, μέλη της οποίας λένε ότι προσλήφθηκαν από τη στρατιωτική χούντα.


Στο Μαλί, όπου η βία τζιχαντιστικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων από το 2012, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με δύο πραξικοπήματα, τον Αύγουστο του 2020 και κατόπιν τον Μάιο του 2021.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ επισκέφθηκε τη χώρα το Σαββατοκύριακο, προτού την ακολουθήσει η Μπέρμποκ. Πρόκειται για τις πλέον υψηλόβαθμες ευρωπαίες αξιωματούχους που επισκέπτονται το Μαλί μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής δύναμης Μπαρχάν και της ομάδας ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων Τακούμπα τον Φεβρουάριο.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, της χώρας που ασκεί εξάλλου την προεδρία της G7 φέτος, αναμένεται επίσης να συζητήσει τα προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας, που επιτάθηκαν εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε χώρες που ήδη πλήττονταν από την κλιματική αλλαγή και τη βία.


«Εκατομμύρια άνθρωποι βυθίζονται στον λιμό (…). Η περιφέρεια του Σαχέλ είναι θλιβερό παράδειγμα», τόνισε η Μπέρμποκ και απηύθυνε κάλεσμα για «αξιόπιστη συνεργασία, αποφασιστικό αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας και της βίας και σεβασμό των θεμελιωδών αξιών του κράτους του δικαίου».

Το Μαλί και ο Νίγηρας, πρώην γαλλικές αποικίες, συγκαταλέγονται στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και πλήττονται από τεράστιες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.