Η υποκρισία είναι πλέον ο κανόνας και η ειλικρίνεια η εξαίρεση

Ο συνεχιζόµενος εποικισµός στα παλαιστινιακά εδάφη και ο πόθος για ελευθερία

Η Παλαιστίνη δέχτηκε την άδικη απόφαση των Ηνωµένων Εθνών, σύµφωνα µε την οποία η Παλαιστίνη αποτελείται πλέον από λιγότερο από το 1/3 της ιστορικής Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 µε πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήµ. Ωστόσο, το κατοχικό κράτος του Ισραήλ δεν έχει δεχτεί ούτε αυτήν την απόφαση που είναι στην ουσία προς όφελός του, καθώς κάνουν καθηµερινά επιδροµές στην παλαιστινιακή γη, εκτελούν εν ψυχρώ Παλαιστινίους, γκρεµίζουν τα σπίτια τους. Αυτό υπογραµµίζει ανάµεσα σε άλλα σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Abdallah H.A. Attari, στηλιτεύοντας παράλληλα τη στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία «ανέχεται την αλαζονεία και τις εγκληµατικές πρακτικές των Ισραηλινών σε βάρος των Παλαιστινίων».

Συνέντευξη στον Κυριάκο Λοΐζου

Πιστεύετε ότι ο πόλεµος στην Ουκρανία µπορεί να δώσει ώθηση ώστε να αλλάξει κάτι στο δράµα δεκαετιών για τους Παλαιστινίους;

Η αλήθεια είναι πως έχουµε χορτάσει από ανακοινώσεις συµπαράστασης από τις δυτικές ηγεσίες προς τους Παλαιστινίους, την ίδια στιγµή όµως δεν βλέπουµε καθόλου πράξεις. Η υποκρισία έχει καταντήσει να θεωρείται ο κανόνας και η ειλικρίνεια είναι πια η εξαίρεση.

Κανείς δεν µπορεί να αρνηθεί πως το κατοχικό κράτος του Ισραήλ από τη φύση του είναι ένα κράτος επεκτατικό. Ακόµα και όταν πήρε τα 3/4 της Παλαιστίνης το 1948, δεν ήταν αρκετό και συνέχισε µε το υπόλοιπο παλαιστινιακό έδαφος, αλλά και εδάφη από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο. Είναι κοινώς αποδεκτό πως είναι µια επεκτατική δύναµη, λοιπόν, η οποία δεν θα σταµατήσει αν δεν ασκηθούν πιέσεις από φίλους και εχθρούς.

Αν ένας άνθρωπος είναι εγκληµατίας, δολοφόνος, βιαστής, κανείς δεν παίρνει το µέρος του, αντίθετα η κοινωνία τον τιµωρεί και τον αποµονώνει. Κανείς όµως δεν συµπεριφέρεται µε τον ίδιο τρόπο στο κράτος κατοχής του Ισραήλ. Το αποτέλεσµα είναι να συµπεριφέρεται µε αλαζονεία και να χρησιµοποιεί τη δύναµή του σκοτώνοντας τα νέα παιδιά στην Παλαιστίνη µε ιδιαίτερη θρασυδειλία.

Εµείς, οι Παλαιστίνιοι έχουµε τη δύναµη της λογικής απέναντι στη λογική της δύναµης που έχει το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι όλοι, φίλοι και εχθροί του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, πρέπει να ασκήσουν πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση για να υποχωρήσει από αυτές τις παράνοµες και εγκληµατικές ενέργειες. Χωρίς πιέσεις, δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Έχει ουσιαστικά αλλάξει κάτι µε την αλλαγή της ηγεσίας στις ΗΠΑ σε σχέση µε το Παλαιστινιακό;

∆υστυχώς, στην πράξη δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Ακούσαµε διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά δεν βλέπουµε καµία από αυτές να γίνεται πράξη. Νιώθουµε µεγάλη αδικία από την πολιτική των ΗΠΑ, καθώς αντιµετωπίζουν τις κρίσεις τηρώντας δύο µέτρα και δύο σταθµά. Αυτά που ζητάµε είναι τα εξής:

– Αφαίρεση του PLO από τη λίστα τροµοκρατών. Εξάλλου, τόσα χρόνια πώς κάνουν διαπραγµατεύσεις οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα µε τους Παλαιστινίους, αν τους θεωρούν τροµοκράτες;

– Να γίνει το πρώτο βήµα για άρση της απόφασης του Ντόναλντ Τραµπ να θεωρήσει την ενωµένη Ιερουσαλήµ πρωτεύουσα του Ισραήλ και της δικής του απόφασης για µεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήµ. Το δεύτερο βήµα θα είναι η επαναλειτουργία του αµερικανικού προξενείου στην ανατολική Ιερουσαλήµ, την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης. Η Παλαιστίνη κυρίως χρειάζεται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

– Να ασκηθούν πιέσεις έτσι ώστε το Ισραήλ να συµµορφωθεί µε τις αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967 µε πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήµ, χωρίς την παρουσία στρατιωτών ή εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων.

Το Ισραήλ συνεχίζει τον εποικισµό στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πριν από µερικούς µήνες εξήγγειλε την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών. Πού βρίσκεται το ζήτηµα;

Οι παράνοµοι εποικισµοί συνεχώς πληθαίνουν και η καταπάτηση του παλαιστινιακού εδάφους είναι καθηµερινό φαινόµενο παρά τις αποφάσεις και τα ψηφίσµατα του ΟΗΕ. Η αλήθεια είναι πως κανένα κόµµα δεν µπορεί να κρατήσει ισορροπίες για να κερδίσει την αυτοδυναµία και για αυτόν το λόγο ξεγελάνε την κοινή γνώµη µε υποσχέσεις.

Το κατοχικό κράτος του Ισραήλ θεωρείται το χαϊδεµένο παιδί της ∆ύσης και καµιά άλλη χώρα δεν έχει επωφεληθεί από τα προνόµια που αυτό δέχεται. Ένα πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το περιστατικό µε τον πρέσβη του κράτους απαρτχάιντ του Ισραήλ στα Ηνωµένα Έθνη, ο οποίος µε εξαιρετικά προκλητικό και θρασύ τρόπο από το βήµα του ΟΗΕ έσκισε µια έκθεση της UNHCR (Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) στη Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2021. Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται ο ίδιος πρέσβης του κράτους κατοχής του Ισραήλ σήµερα, σας ενηµερώνω πως εξελέγη ως ένας από τους αντιπρoέδρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η υποκρισία του κόσµου πρέπει επιτέλους να σταµατήσει. Πώς µπορεί το κατοχικό κράτος του Ισραήλ να θεωρείται η µοναδική δηµοκρατία στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγµή που κατέχει εδάφη άλλης χώρας, καταπιέζει και εξοντώνει τους ντόπιους κατοίκους και τους φυλακίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Για την ακρίβεια υπάρχουν πάνω από 6.000 Παλαιστίνιοι, νέοι και νέες, ακόµα και παιδιά στις κατοχικές φυλακές του Ισραήλ.

Και αν αυτά δεν σοκάρουν πια τον κόσµο, τότε ούτε οι εκατοντάδες νέοι παράνοµοι εποικισµοί που εγκρίνονται καθηµερινά και χτίζονται συστηµατικά ή οι κατεδαφίσεις των σπιτιών των Παλαιστινίων θα σοκάρουν.

Ίσως συγκινηθεί η κοινή γνώµη µε τα εκατοντάδες πτώµατα ανταρτών Παλαιστινίων που βρίσκονται θαµµένα από το 1967 χωρίς ονόµατα σε ένα νεκροταφείο «αριθµών». Μάλιστα, όπως λέγεται, χρησιµοποιήθηκαν κάποια από αυτά τα πτώµατα στην Ιατρική Σχολή στο Τελ Αβίβ.

Αν αυτό είναι δηµοκρατία, αν αυτό θεωρείται πολιτισµός, τότε δηλώνουµε ότι εµείς δεν θέλουµε ούτε δηµοκρατία ούτε πολιτισµό.

Πρόσφατα δηµοσιεύµατα έκαναν λόγο για «µαφιόζικου τύπου πρακτικές» από πλευράς του ισραηλινού στρατού σε βάρος των Παλαιστινίων στη ∆υτική Όχθη. Τι συµβαίνει πραγµατικά και ποια είναι αυτά τα οποία δεν γνωρίζει ο κόσµος;

Προσωπικά θεωρώ πως όλη η ιστορική Παλαιστίνη είναι πατρίδα µου, µέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το Ισραήλ τα σύνορά του. Μέχρι σήµερα το Ισραήλ είναι το µοναδικό κράτος που δεν δηλώνει τα σύνορά του. Η Παλαιστίνη δέχτηκε την άδικη απόφαση των Ηνωµένων Εθνών, σύµφωνα µε την οποία η Παλαιστίνη αποτελείται, πλέον, από λιγότερο από το 1/3 της ιστορικής Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 µε πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήµ. Ωστόσο, το κατοχικό κράτος του Ισραήλ δεν έχει δεχτεί ούτε αυτήν την απόφαση αν και στην ουσία είναι προς όφελός του, καθώς κάνουν καθηµερινά επιδροµές στην παλαιστινιακή γη, εκτελούν εν ψυχρώ Παλαιστινίους, γκρεµίζουν τα σπίτια τους. Το χειρότερο είναι πως όλα αυτά συµβαίνουν και σε περιοχές της «Κατηγορίας Α», όπου σύµφωνα µε τη Συµφωνία του Όσλο, δεν επιτρέπεται να µπει οποιοσδήποτε Ισραηλινός στις περιοχές αυτές. Αν αναρωτιέστε παρ’ όλα αυτά πώς µπαίνουν οι Ισραηλινοί, θα σας απαντήσω αµέσως: Χρησιµοποιούν πλαστές παλαιστινιακές πινακίδες. Ναι, αυτό ακριβώς. Ο πιο ξακουστός στρατός στον κόσµο που φηµίζεται για την υπεροχή του και την υπερσύγχρονη τεχνολογία που χρησιµοποιεί, συµπεριφέρεται µε µαφιόζικο τρόπο, όπως κάνουν οι συµµορίες.

Όσο κι αν ισχύει πως οι ισορροπίες των στρατιωτικών δυνάµεων είναι υπέρ του κράτους κατοχής του Ισραήλ, εµείς οι Παλαιστίνιοι είµαστε εδώ και συνεχίζουµε τον αγώνα µας µε αµείωτη ένταση, µε όλα τα νόµιµα µέσα που διαθέτουµε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy