Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

Του Ανδρέα Παυλικκά

Ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι περνά την είσοδο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραλάβει ένα έγγραφο για τον επικείμενο γάμο του.
Απ’ έξω έμεινε η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Χατιτζέ, να τον περιμένει για να φύγουν μαζί, χωρίς να φαντάζεται ότι δεν θα τον έβλεπε ποτέ ξανά.

Εκ των υστέρων φάνηκε ότι μέσα στο προξενείο έχει διαπραχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας μία από τις πιο αποτρόπαιες δολοφονίες.
Ο εν λόγω δημοσιογράφος στηλίτευε με τα άρθρα του στην Washington Post τη διακυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ήταν έντονα επικριτικός προς τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Οι αντιφατικές δηλώσεις των Σαουδάραβων δεν πείθουν κανέναν και η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη ότι πίσω από τη δολοφονία είναι ο πρίγκιπας και η κυβέρνησή του.
Σε άλλη περίπτωση οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις θα καταδίκαζαν τη δολοφονία, θα επέβαλλαν εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία, να μην πω ότι θα την απειλούσαν με επέμβαση.

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια “φίλη” χώρα, η οποία εισάγει δισεκατομμυρίων ευρώ όπλα και προϊόντα, ενώ η ίδια έχει τεράστιες επενδύσεις στις χώρες αυτές.

Ο Πρόεδρος Τραμπ το είπε ξεκάθαρα: Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε τη Σαουδική Αραβία γιατί οι πωλήσεις όπλων και οπλικών συστημάτων στη χώρα αυτή ανέρχονται σε 110 δις δολάρια.
Είδατε εσείς καμιά αντίδραση από τις ευρωπαϊκές χώρες, από την ύπατη υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, κα Μογκερίνι, εκτός απ’ αυτήν της Γερμανίας ότι θα αναστείλει την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία;

Η υποκρισία λοιπόν των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε όλο της το μεγαλείο.
Στις περιπτώσεις του Ιράκ, της Λιβύης, του Αφγανιστάν, της Συρίας έπρεπε να επέμβουμε για να γλιτώσουμε τους λαούς από τους δικτάτορές τους και να αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη Σαουδική Αραβία, το πιο θεοκρατικό και δικτατορικό καθεστώς στον κόσμο, όχι μόνο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο ο λαός της καταπιέζεται, αλλά ανέλαβε επιχειρήσεις στην Υεμένη με βομβαρδισμούς νοσοκομείων, σχολικών λεωφορείων σκοτώνοντας αμάχους και μικρά παιδιά, σπέρνοντας το χάος και την καταστροφή, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση. Όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση που διαπράχτηκε μια αποτρόπαια δολοφονία από τις μυστικές της υπηρεσίες.

Αυτή η χώρα είναι σύμμαχος, αγοράζει τα όπλα και τα προϊόντα μας και εξυπηρετεί άψογα τα συμφέροντά μας στην περιοχή. Γιατί να την τιμωρήσουμε;
Κατά τα άλλα διακηρύττουμε συνεχώς ότι οι αρχές μας είναι η δημοκρατία, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.