Η ζωή, η σκέψη και η δράση του ηγέτη της επανάστασης Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν

Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ (το σημερινό Ουλιάνοφσκ) και πέθανε στις 21 Γενάρη 1924.

Κορυφαίος συνεχιστής της επαναστατικής διδασκαλίας των Μαρξ – Ένγκελς, με τη φωτισμένη επιστημονική σκέψη του λαϊκού ηγέτη και φλογερού επαναστάτη, υπήρξε ο ιδρυτής του Κόμματος Νέου Τύπου και ο καθοδηγητής της νικηφόρας πορείας των μπολσεβίκων προς το κοσμοϊστορικό γεγονός της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ο μεγάλος ηγέτης του ρωσικού προλεταριάτου διέθεσε όλη τη ζωή του στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεζόμενων μαζών.

Ο Λένιν με το τεράστιο θεωρητικό του έργο και την επαναστατική του δράση σημάδεψε την εξέλιξη του επαναστατικού εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης επαναστατικής πρωτοπορίας, των Κομμουνιστικών Κομμάτων και στην ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Ο Λένιν συγκαταλέγεται, μαζί με τους Μαρξ και Ένγκελς, στους θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας της εργατικής τάξης, του μαρξισμού – λενινισμού.

Καθοδηγώντας τη νικηφόρα πορεία των μπολσεβίκων ανέδειξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική επαναστατική πράξη χωρίς τη γνώση των νομοτελειών της διεξαγωγής της ταξικής πάλης και των αντικειμενικών νόμων εξέλιξης της κοινωνίας.

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί τον φάρο της επαναστατικής δράσης για τους κομμουνιστές στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο που βρίσκονται στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, με την οποία έχει ταυτιστεί το όνομά του, ο Λένιν έγραφε:

«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε».

Στο βίντεο που παραθέτουμε, καταγράφονται πλάνα με τον Λένιν ενώ ακούγεται η ομιλία του για τη σοβιετική εξουσία, ηχογραφημένη σε δίσκο γραμμοφώνου, στα τέλη Μάρτη του 1919.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy