∆ιαφάνεια, λογοδοσία, κράτος δικαίου

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η πιο σημαντική ίσως πρόκληση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη κυβέρνηση είναι η μαύρη τάτσα την οποία φέρει η χώρα λόγω των πολλών και σοβαρών κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής. Και αυτό γιατί η τάτσα επηρεάζει την αξιοπιστία της χώρας σε όλα τα ζητήματα, από το Κυπριακό μέχρι την οικονομία και τη δυνατότητα προσέλκυσης σοβαρών ξένων επενδυτών.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να σέρνεται η χώρα από την Κομισιόν σε διαδικασίες επί παραβάσει, καθώς επίσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κατηγορία της παραβίασης της συνθήκης της ΕΕ ή/και των Οδηγιών της ΕΕ.

Είναι τουλάχιστον τραγικό για την οποιαδήποτε χώρα να βρίσκεται υπό κατηγορία από την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ασχολείται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ, την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το Ινστιτούτο Basel, το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), την οργάνωση Global Witness κτλ.

Είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα να δυσφημίζεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times, το Bloomberg, η Guardian, η Le Monde, η Die Welt, η MediaCorp, το Al Jazeera κτλ.

Είναι ντροπή να αναγκάζεται ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυµάτων (INTOSAI) να κάνει παρέμβαση για να προστατευτεί το κράτος δικαίου.

Είναι κατάντια ότι η χώρα έγινε πελάτης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Καταπολέµησης της Απάτης (OLAF).

Κανένας θεσμός στο εξωτερικό δεν παίρνει στα σοβαρά μια χώρα με τέτοια κακή εικόνα. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει το όνομά του σε μια χώρα με τέτοια φήμη.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, η επόμενη κυβέρνηση να καθαρίσει αυτή την τάτσα. Και αυτό προϋποθέτει ο νέος Πρόεδρος να διαθέτει –και να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει– ήθος, εντιμότητα και ειλικρίνεια. Να μπορεί μέσα από τις πράξεις του να υποστηρίξει το τρίπτυχο «∆ιαφάνεια, Λογοδοσία, Κράτος ∆ικαίου», το οποίο είναι αναγκαίο για να καθαρίσει η τάτσα. Αλλά και να μπορεί να αποδείξει ότι είναι υπέρμαχος του τριπτύχου μέσα από το βιογραφικό του.

Αύριο Κυριακή η χώρα έχει τη δυνατότητα να βάλει τις βάσεις για να γυρίσει σελίδα. Έχει τη δυνατότητα να χαράξει ένα καλύτερο μέλλον για την υφιστάμενη γενιά και κυρίως για την επόμενη γενιά. Γιατί οι επιπτώσεις από την απόφαση την οποία θα κληθεί να πάρει ο κάθε πολίτης θα έχουν αντανάκλαση στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Λέχθηκαν πολλά κατά την προεκλογική περίοδο. Αύριο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν το μέλλον.

Καλή ψήφο σε όλους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.