∆εκαοκτώ χρόνια µετά την εφαρµογή του Κανονισµού για την Πράσινη Γραµµή, η κυβέρνηση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά πόσο στο πλαίσιο του άρθρου 7.2 του Κανονισµού, που διέπει τη µεταφορά προϊόντων και αντικειµένων από τα κατεχόµενα, εµπίπτει και η µεταφορά καυσίµων.
Του Μιχάλη Μιχαήλ
Ο Κανονισµός της Πράσινης Γραµµής καθορίζει στο άρθρο 4 τι επιτρέπεται να εισέρχεται από τα σηµεία διέλευσης και µε ποια διαδικασία, εφόσον πρόκειται να χρησιµοποιηθούν για εµπορική χρήση.
Στο άρθρο 7.2 αναφέρεται ότι απαγορεύεται η διέλευση προϊόντων και εµπορευµάτων, τα οποία έχουν εισαχθεί από τα κλειστά λιµάνια και από το αεροδρόµιο στην Τύµπου. Επιτρέπονται όµως εµπορεύµατα που περιέχονται σε προσωπικές αποσκευές, δεν έχουν εµπορικό χαρακτήρα και η συνολική τους αξία δεν υπερβαίνει τα 260 ευρώ ανά άτοµο. Επιτρέπεται επίσης η αγορά 40 τσιγάρων και ενός λίτρου οινοπνευµατωδών ποτών για προσωπική κατανάλωση.
Τη διαφορά ερµηνείας έφερε στην επιφάνεια η καταγγελία που προτίθεται να καταθέσει ο Σύνδεσµος Πρατηριούχων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή µε αίτηµα την απαγόρευση της αγοράς καυσίµων από τα κατεχόµενα.
Ο Σύνδεσµος θεωρεί ότι η αγορά ή προµήθεια καυσίµων από τα κατεχόµενα είναι παράνοµη και επιπλέον αφαιρεί οικονοµικούς πόρους από την Κυπριακή ∆ηµοκρατία.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει θέµα παρανοµίας, αλλά θα αναµένει να λάβει την καταγγελία και στη συνέχεια θα αποφανθεί.
Το αρµόδιο Υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη θεωρεί ότι τα καύσιµα δεν καλύπτονται από τον Κανονισµό, αλλά παραδέχεται ότι υπάρχει διαφορά ερµηνείας και αναµένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιµά δε ότι είναι αδύνατο να γίνεται έλεγχος σε όλα τα αυτοκίνητα που επιστρέφουν από τα κατεχόµενα.
Πρατηριούχοι: Παρανοµεί η κυβέρνηση µε την ανοχή που επιδεικνύει
Ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Πρατηριούχων έχει έντονη θέση για την απαγόρευση αγοράς καυσίµων από τα κατεχόµενα. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Tύπου του Συνδέσµου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κυβέρνηση µε την ανοχή που επιδεικνύει στο θέµα αυτό, είτε για την αγορά καυσίµων για προσωπική χρήση είτε για εµπορία, διαπράττει παρανοµία αφού, όπως είπε, δεν εφαρµόζει τον Kανονισµό της Πράσινης Γραµµής.
Υποστήριξε ότι ο Κανονισµός απαγορεύει γενικά την αγορά καυσίµων από τα κατεχόµενα, αν και παραδέχθηκε ότι στον Κανονισµό δεν γίνεται ρητή αναφορά στο θέµα των καυσίµων. Επεσήµανε όµως ότι ο Κανονισµός επιτρέπει την αγορά προϊόντων που παράγονται στα κατεχόµενα ή µεταποιήθηκαν στα κατεχόµενα, καθώς και ότι οι αγορές που µπορούν να γίνουν είναι µέχρι 260 ευρώ. Τα καύσιµα, πρόσθεσε, ούτε παράγονται ούτε µεταποιούνται στα κατεχόµενα, αλλά έρχονται από την Τουρκία. Στον Κανονισµό, σηµείωσε, γίνεται αναφορά ότι απαγορεύεται η διέλευση προϊόντων που έρχονται στην Κύπρο από µη αναγνωρισµένα σηµεία εισόδου, όπως λιµάνια και αεροδρόµια. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, δεν επιτρέπεται η διέλευσή τους από τα οδοφράγµατα µε κανέναν τρόπο.
Σηµείωσε επίσης ότι τα καύσιµα αυτά δεν πληρούν ούτε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τους δικαιώσει αφού λάβει υπόψιν της τα δεδοµένα τα οποία παραβιάζουν τον Κανονισµό.
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσµου παραδέχθηκε πως η αγορά καυσίµων από τα κατεχόµενα αφαίρεσε ένα σηµαντικό ποσοστό κέρδους από τα πρατήρια στις ελεύθερες περιοχές, ιδιαίτερα από εκείνα που βρίσκονται κοντά στα σηµεία διέλευσης καθ’ όλη την έκταση της γραµµής αντιπαράταξης.
Υποστήριξε όµως ότι το πρόβληµα είναι ευρύτερο και ότι κινδυνεύει να διαλυθεί η οικονοµία των ελεύθερων περιοχών αφού, σύµφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν, 180 εκατοµµύρια ευρώ το χρόνο φεύγουν προς τα κατεχόµενα για αγορά καυσίµων και συνεπώς αυτό το τεράστιο ποσό το χάνει το κράτος και η οικονοµία.
Υποδείξαµε στον κ. Χριστοδούλου ότι η αιτία που οδηγούνται στα κατεχόµενα οι καταναλωτές είναι οι υψηλές τιµές, κάτι µε το οποίο συµφώνησε. Ωστόσο, στο ερώτηµα γιατί δεν ζητούν και οι ίδιοι τη µείωση του ΦΠΑ και την επιβολή πλαφόν στις τιµές των καυσίµων, απάντησε ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά, αλλά είναι δουλειά των πολιτικών.
Υποστήριξε παράλληλα ότι δεν µπορεί να µειωθεί περαιτέρω ο ΦΠΑ στα καύσιµα, διότι αυτό απαγορεύεται από την Ε.Ε. Στην παρατήρηση ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. λήφθηκαν παρόµοια µέτρα, δεν πήρε θέση και µας παρέπεµψε στο Υπουργείο Οικονοµικών.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Εκ πρώτης όψεως δεν απαγορεύεται η αγορά καυσίµων
Η «Χαραυγή» απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και έθεσε τα θέµατα που θέτουν οι πρατηριούχοι. Η απάντηση του εκπρόσωπου Τύπου της αντιπροσωπείας, Αθανάσιου Αθανασίου, ήταν ότι εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει παραβίαση του Κανονισµού, αλλά αυτό θα ξεκαθαρίσει εφόσον η Ε.Ε. λάβει τη γραπτή καταγγελία των πρατηριούχων και την µελετήσει.
Ωστόσο, πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφεραν στην εφηµερίδα µας ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι ο Κανονισµός είναι ξεκάθαρος και επιτρέπει τη µεταφορά καυσίµων, δηλαδή το γέµισµα του ντεπόζιτου του οχήµατος και µόνο. Απαγορεύεται η µεταφορά καυσίµων σε µπιτόνια ή άλλως πως ή για σκοπούς εµπορίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι δεν µπορεί να απαγορευθεί σε κάποιον να εφοδιαστεί στην περίπτωση που ξεµείνει από καύσιµα και βρίσκεται στα κατεχόµενα. Στην παρατήρηση ότι στον Κανονισµό δεν γίνεται αναφορά στα καύσιµα, οι ίδιες πηγές είπαν ότι αυτό θα το εξετάσουν οι αρµόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. και θα απαντήσουν.
Την ίδια θέση εξέφρασαν και νοµικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε η «Χαραυγή». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου ∆ικηγορικού Συλλόγου, Γιώργος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι είναι φανερό πως οι πρατηριούχοι κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της καταγγελίας, επειδή µειώνεται ο κύκλος κερδοφορίας τους. Ωστόσο, ανέφερε, δεν µπορεί να υπάρξει απαγόρευση αγοράς για προσωπική χρήση.
ΥΠΕΞ: Δύσκολο, στο παρόν στάδιο, να απαγορευθεί η αγορά καυσίµων από τα κατεχόµενα
Σε επαφή της «Χαραυγής» µε εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών διαφάνηκε ότι υπάρχει διάσταση µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά το τι προνοεί ο Κανονισµός για το συγκεκριµένο θέµα.
Στο ερώτηµα εάν µπορεί να απαγορευθεί η αγορά καυσίµων, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει στο παρόν στάδιο, λόγω της διαφοράς που υπάρχει µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ερµηνεία του Κανονισµού και συνεπεία τούτου η κυβέρνηση αναµένει την απόφαση της Ε.Ε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Κανονισµός κατά την άποψη του ΥΠΕΞ είναι σαφής και εκτίµησε ότι αυστηρά οµιλούντες, τα καύσιµα δεν εµπίπτουν στην κατηγορία που προνοεί ο Κανονισµός, δηλ. των προϊόντων που παράγονται στα κατεχόµενα ή τυγχάνουν µεταποίησης στα κατεχόµενα. Αυτή είναι η διαφορά µε την ερµηνεία της Κοµισιόν, η οποία θεωρεί ότι µπορούν να προµηθεύονται οι πολίτες καύσιµα από τα κατεχόµενα για προσωπική τους χρήση και περιλαµβάνονται στον κατάλογο των προσωπικών ειδών µε όριο 260 ευρώ που επιτρέπεται να µεταφερθούν.
Αναφορικά µε το αν µπορούν να γίνονται έλεγχοι στα οχήµατα Ελληνοκυπρίων που επιστρέφουν από τα κατεχόµενα, ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.
Είπε χαρακτηριστικά ότι το 2021 µετέβησαν στα κατεχόµενα 233 χιλιάδες οχήµατα Ελληνοκυπρίων και µόνο από αυτό είναι αντιληπτό ότι είναι δύσκολο να γίνεται έλεγχος. Ωστόσο, είπε, έλεγχος γίνεται σε ορισµένα οχήµατα, ιδιαίτερα σε οχήµατα εµπορικής φύσης, όπως π.χ. ταξί, βυτιοφόρα κ.λπ. και επιβάλλονται οι προβλεπόµενες ποινές.
Σηµειώνεται ότι η «Χαραυγή» επικοινώνησε και µε την Αστυνοµία, η οποία µας δήλωσε ότι δεν είναι δική της αρµοδιότητα ο έλεγχος. Απευθυνθήκαµε και στο Τµήµα Τελωνείων, το οποίο επίσης απάντησε ότι δεν είναι δική του αρµοδιότητα και ότι αρµόδιο για το θέµα αυτό είναι το Υπουργείο Εξωτερικών.
