Ιανουάριο το πόθεν έσχες ξανά ενώπιον της KE Νομικών

Τον Ιανουάριο θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, καθώς το νομοθετικό σώμα θα αναμένει τα τελικά κείμενα των νομοσχεδίων με στόχο η απαιτούμενη τροποποίηση του Συντάγματος και οι σχετικοί νόμοι να ψηφιστούν πριν η Βουλή αυτοδιαλυθεί ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Με βάση τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Νομικών, Ρίκκου Μαππουρίδη και του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, το πόθεν έσχες θα ελέγχει όλες τις εξουσίες περιλαμβανομένης και της “4ης εξουσίας”, με έλεγχο του πόθεν έσχες των εταιρειών ή και οργανισμών που διαμορφώνουν κοινή γνώμη. Κατά τους Βουλευτές, η συζήτηση θα επεκταθεί και για ανάλογο έλεγχο στη δικαστική εξουσία, ενώ ο έλεγχος των Βουλευτών θα ρυθμιστεί με τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής.

Αναζητείται επίσης λύσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Μαππουρίδης πρόκειται για ενδοθεσμικό – εξωνομικό ζήτημα (θεσμικό που δεν ρυθμίζεται νομικά).

Την Τετάρτη διεξήχθη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής Νομικών. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε ότι συζητήθηκε ο περιορισμός της τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να μην επηρεάζεται η ιδιωτική ζωή των μη εκτεθειμένων προσώπων με πρόφαση την πρόληψη της διαφθοράς. Αποφασίστηκε, είπε, ότι η αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα των ελεγχόμενων προσώπων.

Ο κ. Μαππουρίδης είπε ότι γίνεται εισήγηση όπως το προωθούμενο νομικό πλαίσιο συμβιβάζει αδικήματα που απορρέουν από παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων ώστε εκείνος που παρέλειψε τη δήλωση και τελικά συμμορφώνεται να υπόκειται στο ανάλογο διοικητικό και όχι ποινικό πρόστιμο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι συζητήθηκε διεύρυνση του πίνακα των αξιωματούχων που οφείλουν να αποκαλύψουν ώστε να περιληφθούν και οι υπεύθυνοι ΜΜΕ, αξιωματούχοι επιτροπών που ασκούν αναθεωρητική δικαιοδοσία, όπως η αναθεωρητική αρχή προσφορών, οι επίτροποι, οι ρυθμιστές, οι βοηθοί τους, οι υφυπουργοί, οι έφοροι, οι επίτροποι της ΕΕ, και άλλοι που ασκούν δημόσια εξουσία.

Πρόσθεσε ότι έχουν καθοριστεί τα πλαίσια και αναμένεται ότι περί το τέλος Ιανουαρίου θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής τα τελικά κείμενα προς ψήφιση.

Ερωτηθείς εάν θα υπόκεινται στον έλεγχο οι δημοσιογράφοι, ο κ. Μαππουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει ο έλεγχος να επεκταθεί στους δημοσιογράφους, αλλά να περιοριστεί στους αξιωματούχους εταιρειών που διαμορφώνουν κοινή γνώμη.

Ο κ. Μαππουρίδης ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής Νομικών καθοδηγήθηκαν από τον ορισμό των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων όπως περιλαμβάνεται στο νέο κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή των Ιούνιο του 2017.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα, που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών συζητήθηκαν τρόποι επαναφοράς των δύο νομοθεσιών που είχαν ψηφιστεί, εκ των οποίων η μία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο, με τις αναγκαίες προσαρμογές και μελετήθηκε το ενδεχόμενο όπως παράλληλα με τις νομοθεσίες τροποποιηθεί ο κανονισμός της Βουλής για αυτορύθμιση, όπως συμβαίνει σε όλα τα κοινοβούλια προηγμένων κρατών.

Πρόσθεσε ότι μελετήθηκε η διαφοροποίηση και η υποχρεωτική εφαρμογή του άρθρου 66 του περί δημόσιας υπηρεσίας νόμου που είναι ανενεργό και αφορά το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα καθορίστηκε η διαδικασία της περαιτέρω συζήτησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δαμιανού είπε ότι με βάση τη ρύθμιση που περιλαμβάνουν οι νομοθεσίες που διέπουν την κυβέρνηση, τη Βουλή και κάποιους άλλους αξιωματούχους διαλαμβάνουν υποβολή περιουσιακών στοιχείων ανά 30 μήνες και την όποια διαφοροποίηση τους προκύπτει.

Πρόσθεσε πως αναμένεται να είναι ανάλογη η ρύθμιση με το σύνολο των ελεγχόμενων προσώπων.

Στόχος είναι ανεξάρτητα από τις όποιες ρυθμίσεις περιέχουν άλλοι νόμοι να υπάρξει ομοιογενής μεταχείριση των ελεγχόμενων προσώπων για να επικρατεί η αίσθηση ισότιμης και ισόνομης μεταχείρισης, συνέχισε προσθέτοντας ότι ο όρος πολιτικά ή δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, είναι τα πρόσωπα που ως εκ της θέσεως τους λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν μέρος ή το σύνολο της κοινωνίας, που ασκούν δημόσια διοίκηση και δημόσια εξουσία, που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά.

Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να περιληφθούν κάτω από τον έλεγχο του πόθεν έσχες όλες ανεξάρτητα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς κάποιοι θεσμοί συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός διαδικασίας δημοσίου ελέγχου.

Ερωτηθείς για τον έλεγχο του πόθεν έσχες στη Δικαστική Εξουσία, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η Δικαστική Εξουσία έχει μια ιδιαιτερότητα, προσθέτοντας πως η πρόθεση είναι όπως μέσα από μία συζήτηση όλες οι εξουσίες να τελούν υπό τον ίδιο έλεγχο.

“Θεωρούμε ότι στα θέματα του πόθεν έσχες ουδείς τίθεται υπεράνω ελέγχου”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy